Fastingul intermitent poate avea efecte benefice asupra sănătății tale! Ce spun experții

Este bine cunoscut faptul că postul este practicat de mii de ani și că el reprezintă o tradiție de mare importanță în anumite religii sau culturi din întreaga lume. Însă, pe parcursul timpului, el a prins cu totul alte forme și chiar s-a descoperit că are numeroase beneficii asupra sănătății umane. Unul dintre cele mai populare stiluri de post este postul intermitent sau fastingul intermitent 16/8.
Dacă vrei să îți menții sănătatea și, în același timp, să slăbești sănătos și destul de rapid, trebuie să încerci fastingul intermitent! El a devenit, în timp, nu o dietă, ci un stil de viață pentru cei care îi înțeleg importanța. Beneficiile sale sunt numeroase și durabile, iar, în principiu, orice persoană se poate bucura de ele... chiar și tu! Tot ce trebuie să faci este să respecți câteva reguli simple, dar stricte. Crezi că poți? Ei bine, înainte să te decizi, haide să vedem ce este, mai exact, fastingul intermitent 16/8.
Ce este fastingul intermitent 16/8?
Lucrurile sunt destul de simple. Poți slăbi și îți poți îmbunătăți starea de sănătate mâncând ceea ce îți place, dar pe parcursul a exact 8 ore din zi. Asta înseamnă că în următoarele 16 ore te abții de la mâncare și, în principiu, de la orice băutură care are calorii. Vezi partea bună! Apa, ceaiul neîndulcit și cafeaua fără lapte și fără zahăr fac parte din categoria băuturilor lipsite de calorii!
Cât timp ar trebui să ții fastingul intermitent? În funcție de obiectivele și motivația ta, cam cât de mult și cât de des poți. Asta înseamnă că ai putea începe cu o zi, două, trei pe săptămână... până când vei reuși să-l ții pe tot parcursul unei săptămâni. Nu, nu trebuie să te oprești, mai apoi, la doar o săptămâna, ci îți poți crea un stil de viață sănătos respectând aceste reguli.
Popularitatea acestei metode de post a crescut pe scară largă în rândul celor care caută să slăbească, să ardă grăsimile și să se mențină sănătoși. De asemenea, se crede că acest regim 16/8 sporește longevitatea vieții.
Deși poate părea greu de respectat, cel puțin la început, fastingul intermitent 16/8 este ușor de urmat și poate oferi rezultate considerabile într-un timp scurt. În general, este considerat mai puțin restrictiv și mai flexibil decât multe alte diete și funcționează pentru oricine. Contează, totuși, și alimentele pe care le mănânci în fereastra de opt ore, dar și care este stilul tău de viață. Cu o dietă sănătoasă și măcar puțin sport, rezultatele vor fi vizibile imediat! În schimb, în cazul unui stil de viață haotic, sedentar și al alimentației nepotrivite, îmbunătățirile nu vor apărea atât de repede și cu siguranță că nu vor fi spectaculoase.
Cum poți începe să ții fastingul intermitent
Este simplu, sigur și sustenabil! Înainte de toate, trebuie să te decizi care este fereastra de 8 ore în care vei mânca. În funcție de programul și nevoile tale, poți alege orice parte a zilei, dar iată care sunt cele mai populare perioade din zi:
- De la 7 dimineața până la ora 15:00
- De la 9 dimineața până la 17:00
- De la 12:00 la 20:00
- De la ora 14:00 la 22.00.
Multe persoane preferă să mănânce între prânz și ora 20:00, deoarece trebuie să postească doar peste noapte și pot sări peste micul-dejun. Alții, în schimb, aleg să mănânce micul-dejun și prânzul, așa că încep fereastra de mese încă de la primele ore ale zilei. Tu alegi, până la urmă, care perioadă îți este benefică, însă este important să îți setezi alarme pe telefon, de exemplu, care să-ți reamintească când poți mânca și când trebuie să începi fastingul.
Pentru ca rezultatele fastingului intermitent să fie rapide și vizibile, alimentația ta trebuie să fie una echilibrată și nutritivă. Uite ce poți mânca:
- Fructe: mere, banane, fructe de pădure, portocale, piersici, pere, roșii, etc.
- Legume: broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, castraveți, frunze verzi, etc.
- Cereale integrale: orz, hrișcă, quinoa, orez, ovăz, etc.
- Grăsimi sănătoase: ulei de măsline și avocado
- Surse de proteine: ouă, pește, leguminoase, carne, carne de pasăre, nuci, semințe etc.
Consumul de băuturi fără calorii, cum ar fi apa, ceaiul și cafeaua neîndulcite, chiar și în timpul fastingului, ajută, de asemenea, la controlul apetitului.
Nu uita că este absolut necesar să eviți alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările ambalate, produsele prăjite, băuturile zaharoase și majoritatea mâncărurilor congelate. Acestea anulează efectele pozitive ale fastingului intermitent 16/8 și pot dăuna sănătății tale.
Care sunt beneficiile fastingului intermitent
Fastingul intermitent este asociat cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Pe parcursul timpului, medici și nutriționiști i-au studiat efectele și au ajuns la concluzia că un astfel de stil de viață poate îmbunătăți starea de sănătate a oricărei persoane. Iată care sunt beneficiile sale:
Te ajută să pierzi în greutate
Prin simplul fapt că renunți la o masă pe zi și reduci numărul de ore în care te hrănești, micești, de asemenea, numărul de calorii consumate. De fapt, numeroase studii demonstrează că postul poate stimula pierderea în greutate.
Poți controla cantitatea de zahăr din sânge
Dacă ai diabet de tip 2, de exemplu, postul intermitent te va ajuta să-ți ții afecțiunea sub control. Chiar și așa, este important să postești cu acordul medicului tău, în condițiile permise de acesta.
Sporește longevitatea vieții
Deși dovezile acestui fapt în cazul oamenilor sunt limitate, unele studii făcute pe animale au demonstrat faptul că fastingul intermitent sporește longevitatea vieții. De ce se întâmpla asta? Ei bine, acest post îmbunătățește procesele metabolice și sensibilitatea la insulină. Chiar și așa, mecanismele nu sunt încă complet înțelese de cercetători.
În schimb, la om s-a descoperit faptul că fastingul intermitent poate reduce cantitatea de grăsime de pe organele interne, dar și că are efect de "întinerire" al celulelor de la nivelul tractului digestiv, prin fenomenul de apoptoză celulară.
Dezavantajele fastingului intermitent 16/8
Ei bine, se pare că există și câteva efecte secundare ale acestui regim, care ar putea sugera că nu este potrivit pentru anumite persoane.
Atunci când începi un astfel de stil de viață, să zicem, ideal ar fi să o faci sub supravegherea unui medic. Cel puțin, o consultație este absolut necesară, mai ales dacă experimentezi simptome neplăcute. Uite ce se poate întâmpla, în cele mai rele cazuri:
Supraalimentare și creșterea în greutate
În mod deloc surprinzător, fastingul intermitent poate avea exact efectele opuse față de cele așteptate dacă nu este ținut în mod corect. Unele persoane ajung să mănânce, de fapt, mult mai mult pentru simplul fapt că își restrâng aportul alimentar la opt ore. Ele încearcă să compenseze orele petrecute în post cu mai multă mâncare și, din păcate, se aleg cu probleme digestive, obiceiuri alimentare nesănătoase și kilograme în plus.
Simptome fizice neplăcute pe termen scurt
Printre simptomele pe care le poți experimenta cât timp ții postul intermitent se numără și foamea, oboseala și starea de slăbiciune. Chiar și așa, ele dispar odată ce îți vei intra în rutină.
Modificări hormonale și ale ciclului menstrual
Unele cercetări pe animale sugerează că postul intermitent poate duce la schimbări hormonale. De asemenea, la femei s-a descoperit faptul că ar putea produce schimbări în cazul ciclului menstrual și al fertilității.
În schimb, persoanele aflate la postmenopauză pot experimenta efecte diferite în urma postului intermitent. Menopauza provoacă scăderea sensibilității la insulină și poate duce la creșterea în greutate, iar fastingul poate contribui la îmbunătățirea acestor rezultate.



Surse foto: iStock
Surse articol: Healthline, Theconversation, Livescience