Femeile care stau la oraș ajung mai repede la menopauză. Află explicația!

Femeile care stau la oraș ajung mai repede la menopauză. Află explicația!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Dacă ai ști că poți întârzia cu câțiva ani menopauza, te-ai muta la țară? Este o întrebare pe care poți să ți-o pui, pentru că studiile recente arată că femeile care stau la oraș intră mai repede la menopauză. Un astfel de studiu a fost desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, pe un număr de aproape 2.000 de femei și reprezintă prima cercetare care încearcă să găsească o legătură între viața într-un mediu mai natural și declanșarea menopauzei.

Mediul urban, un factor de risc în instalarea menopauzei precoce

Stresul și poluarea au un impact major asupra organismului, inclusiv asupra sănătății reproductive. Mai multe studii au demonstrat că viața în zone aglomerate, cu multă agitație, poate influența nivelul hormonal, determinând o menopauză timpurie.

menopauza

Aceste studii au culminat cu cercetarea realizată de savanții de la Universitatea din Bergen, desfășurată pe o perioadă de 20 de ani. Echipa condusă de dr. Kai Triebner a monitorizat 1.995 de femei, care au răspuns în acest interval la diverse chestionare.

Astfel, s-a demonstrat că femeile care au locuit în zone cu multă verdeață, pe o arie de minimum 300 de metri, au ajuns la menopauză la o vârstă medie de 51,7 ani, comparativ cu cele care au stat în orașe, care au intrat la menopauză cu aproape un an și jumătate mai devreme. 

În cadrul studiului s-au folosit imagini din satelit, pentru a observa cât de verde era zona unde trăiau participantele, originare din mai multe țări, respectiv Spania, Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Suedia, Estonia, Islanda și Norvegia. În funcție de cât de naturală era aria în care trăiau, fiecare femeie a primit un anumit scor, apoi s-a realizat o corelație între scorurile primite și vârsta la care participantele au ajuns la menopauză (nu au mai avut ciclu menstrual de 12 luni).

Studii suplimentare au demonstrat că femeile care locuiesc în zone foarte poluate, cu multe gaze de eșapament sau cu un nivel mai mare de dioxid de azot, intră mai devreme la menopauză sau au probleme de fertilitate.

Stresul din zonele urbane, vinovat de menopauza precoce

Savanții norvegieni au afirmat, în urma rezultatelor obținute, că femeile din zonele rurale ajung mai târziu la menopauză pentru că sunt mai puțin stresate. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de cortizol, hormonul stresului, este mai scăzut la femeile care trăiesc în arii rurale, în vreme ce estradiolul, un hormon corelat cu fertilitatea, are niveluri mai ridicate, comparativ cu persoanele care stau la oraș. Natura diminuează, pur și simplu, nivelul de cortizol. De asemenea, prezența unui spațiu verde reduce și riscul de depresie, care este asociată cu instalarea menopauzei la o vârstă mai tânără.

femei menopauza

Femeile care lucrează în ture de noapte, la risc de menopauză timpurie

Un studiu realizat de specialiști de la Universitatea Dalhousie din Canada a relevat că femeile care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de a intra mai devreme la menopauză. Cercetătorii au sugerat că acest lucru este cauzat de tiparul neregulat de somn, care determină reducerea nivelului de estrogen și perturbă funcția ovarelor. Evident, acesta este un alt risc pentru persoanele care trăiesc în orașe, unde se lucrează în ture de noapte mult mai frecvent decât în zonele rurale.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Cât de multe știi despre femeile care conduc lumea?
Incepe quiz
Cât de multe știi despre femeile care conduc lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.