Ce analize pentru ficat trebuie sa iti faci si cand e momentul sa te ingrijorezi

Ce analize pentru ficat trebuie sa iti faci si cand e momentul sa te ingrijorezi

Silvia Ganea

Consumul excesiv de grasimi (prezente atat in carne, cat si in branzeturi), alimentele preparate prin prajire, excesul de alcool si bauturi carbogazoase, cat si lipsa activitatii fizice afecteaza intreg organismul, insa, cu precadere ficatul. Desi bolile ficatului nu se manifesta prin dureri fizice, nu inseamna neaparat ca nu te confrunti cu ele, existand simptome clare care iti arata ca ai de-a face cu disfunctionalitati ale ficatului.

 

Care sunt acestea si ce analize pentru ficat trebuie sa iti faci pentru a vedea daca este cazul sa te ingrijorezi sau nu, afli mai jos:

Semnele care iti spun ca te poti confrunta cu afectiuni hepatice sunt diverse si difera de la caz la caz, insa, iata care sunt cele mai frecvente simptome:

- stari de somnolenta exagerata;
- oboseala continua;
- constipatie cronica;
- stari de greata si voma
- sangerari gingivale si nazale;
- umflarea abdomenului.

Daca in ultima vreme ai avut probleme cu oboseala, te-ai confruntat cu stari de somnolenta pe care nu ti le explici si probleme ale tranzitul intestinal, atunci este cazul sa faci o vizita la medic, pentru a-ti face cateva analize. Afectiunile hepatice pot fi descoperite usor cu ajutorul urmatoarelor teste pentru ficat:

1. Transaminazele

Cele mai importante transaminaze in depistarea unor probleme ale ficatului sunt ALT (GPT) si AST (GOT). Cele dintai pot avea o valoare crescuta in cazul unei hepatite cronice sau acute, ciroze sau a unui efort fizic sustinut. AST (GOT) se gaseste in organism intr-o concentratie mai mare, iar o valoare crescuta poate aparea din aceleasi motive mentionate in cazul ALT (GPT), singura diferenta fiind aceea ca aceasta enzima este mai sensibila la consumul excesiv de alcool.

2. Bilirubina

Bilirubina acumulata in valori mari in sange poate provoca pigmentarea pielii (aceasta determina coloratia galbena a tegumentelor) si implicit aparitia icterului. De asemenea, are valori crescute si in cazul hepatitei cronice si acute, a cirozei sau a unui ficat alcoolic.

3. Albuminele

Albuminele sunt acele proteine sintetizate de ficat, ce scad in cazul cirozelor sau a problemelor de rinichi.

4. Fosfaza alcalina

Aceasta enzima nu se gaseste doar in ficat, ci si in rinichi, oase sau intestin, asadar poate indica si alte probleme decat cele ale ficatului. Corelate, insa, cu celelalte analize pentru ficat, poate oferi rezultate concludente. Cresteri ale acestui marker apar in cazul hepatitelor, cirozelor, dar si a cancerului.

5. Amoniul

O valoare crescuta a amoniului arata un nivel seric crescut, ceea ce presupune, de cele mai multe ori, o afectiune destul de grava a ficatului. Amoniul este transformat in uree de catre ficat si eliminat prin rinichi in urina, iar o anomalie a acestui proces duce la probleme grave ale ficatului.

6. GGT (gama glutamiltranspeptidaza)

Acest marker cunoaste valori crescute in cazul ficatului alcoolic, a cirozelor si a hepatitelor.

7. Timpul de protrombina

Protrombina are valori scazute in cazul hepatitelor acute severe sau a cirozelor. Aceasta este dependenta de sinteza hepatica normala a factorilor coagularii.

Asadar, daca te confrunti zilnic cu stari de oboseala si somnolenta inexplicabile, stari de greata si probleme ale tranzitului intestinal, simptome care arata clar o disfunctionalitate a ficatului, nu ezita sa-ti faci aceste analize.

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Ce schimbare trebuie sa faci in dragoste?
Incepe quiz
Ce schimbare trebuie sa faci in dragoste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.