Cum îți dai seama că ai pancreasul bolnav

Cum îți dai seama că ai pancreasul bolnav

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Pancreasul este un organ plat și lunguieț, care produce enzime și hormoni ce au un rol esențial în digestie și în procesul endocrin. Acesta are două funcții de bază: produce insulină pentru controlarea nivelului de zahăr din sânge și eliberează enzime pentru digerarea grăsimilor și a proteinelor. Este situat în spatele stomacului, în partea inferioară a acestuia. 

Pancreasul este împărțit în trei secțiuni: cap, corp și coadă, fiecare parte având rolul ei. Principala activitate a acestui organ constă în producerea de hormoni și enzime esențiale, care ajută la digerarea mâncării după ce aceasta părăsește stomacul. Pancreasul secretă un lichid alcalin ce neutralizează acizii din stomac, asigurând, astfel, un mediu propice pentru activitatea enzimelor. Când pancreasul nu mai funcționează bine, substanțele nutritive din mâncare nu mai ajung în organism și apar numeroase probleme de sănătate.

Descoperirea timpurie a bolilor de pancreas este extrem de importantă, așa că îți spunem ce simptome ar trebui să te îngrijoreze și cum să previi apariția afecțiunilor pancreatice!

corp uman cu pancreas evidentiat

5 semne că ai pancreasul bolnav

De cele mai multe ori, afecțiunile pancreasului nu dau simptome, însă în unele cazuri pot apărea diverse manifestări. Descoperă-le mai jos!

Scaunul își schimbă consistența și culoarea

Dacă scaunul tău are o nuanță deschisă, înseamnă că substanțele nutritive nu sunt absorbite cum trebuie. O posibilă cauză poate fi incapacitatea pancreasului de a produce sau transporta suficiente enzime digestive. De asemenea, scaunul cu aspect uleios poate ascunde insuficiența pancreatică, adică incapacitatea organismului de a procesa grăsimile pe care le-ai consumat.

Dacă astfel de episoade sunt din ce în ce mai frecvente, este bine să consulți un doctor.

Apare durerea abdominală

Durerea în zona abdomenului este un simptom frecvent al cancerului pancreatic și al pancreatitei cronice, considerată o urgență medicală, conform specialiștilor citați de prevention.com. Dacă durerea apare în centrul abdomenului și iradiază în celelalte zone, acesta poate fi un semn de cancer de pancreas. În acest caz trebuie să consulți medicul pentru investigații amănunțite.

Pe de altă parte, dacă durerea este bruscă, intensă și apare, în principal, în mijlocul abdomenului, atunci poți suferi de pancreatită acută, potrivit aceleasi surse. Nu te gândi, însă, la ce este mai rău și păstrează-ți calmul până la confirmarea bolii, deoarece multe probleme de sănătate se manifestă prin dureri abdominale.

femeie care are dureri de burta

Suferi de diabet

Hormonii secretați de pancreas sunt implicați în controlul nivelului de zahăr din sânge. Atunci când pancresul este bolnav, ai șanse mari să faci diabet. Apariția diabetului este suspectă mai ales în cazul în care nu ai fluctuații de greutate și ai o dietă sănătoasă.

Te simți amețită după ce mănânci gras

Amețeala și voma sunt principalele simptome cărora trebuie să le acorzi o deosebită atenție, mai ales dacă apar după ce consumi alimente grase. Pancreasul tău produce enzime care ajută la procesarea grăsimii. Atunci când acesta nu mai funcționează bine, capacitatea de digerare a alimentelor consumate este îngreunată, iar în unele cazuri poate să nu existe deloc. Dacă mănânci gras și te simți amețită după, este foarte posibil să suferi de o boală pancreatică.

Slăbești brusc

Nu te grăbi să dai vina pe noua ta dietă. Dacă fluctuația de greutate este semnificativă și dacă te mai confrunți și cu durerile menționate mai sus, atunci este foarte probabil să ai pancreasul bolnav. De asemenea, și bolile de tiroidă pot cauza pierderea în greutate, așa că, dacă numărul de kilograme începe să scadă, consultă un specialist.

Cauzele pancreasului bolnav

Dacă ai pancreasul mai mare decât alte persoane, acest lucru nu înseamnă neapărat că ești bolnav. Unii oameni au pancreasul mai mare decât în mod normal și, cu toate acestea, sunt perfect sănătoși. Totuși, atunci când nu sunt implicați factorii ce țin de anatomie, un pancreas mărit poate fi rezultatul mai multor afecțiuni.

- pancreatita: apare atunci când enzimele digestive devin active în interiorul pancreasului, atacând și afectând țesuturile acestuia. Astfel, pancreasul bolnav își mărește vizibil dimensiunile.

- pancreatita acută: este inflamația care apare brusc în pancreas. Aceasta nu trebuie ignorată, deoarece îți poate pune viața în pericol. Vestea bună este că dispare după câteva zile de tratament. Calculii în colecist care migrează și alcoolul sunt cauzele comune ale pancreatitei acute. Alți factori pot include un nivel mare de grăsimi în sânge, anumite medicamente, proceduri medicale sau infecții.

- pancreatită cronică: această inflamație a pancreasului se înrăutățește în timp și ar putea fi necesară extirparea permanentă a organului. Excesul de alcool este cel mai întâlnit factor care poate îmbolnăvi pancreasul. Alte cauze implică moștenirea genetică, fibroza chistică, un nivel ridicat de calciu și grăsimi în sânge, un tratament îndelungat cu anumite medicamente și afecțiunile autoimune.

- pseudochist pancreatic: acumularea de lichid și resturi de țesuturi în pancreas poate apărea după un caz de pancreatită;

- abces: cavitatea pancreasului se poate umple în urma unei infecții bacteriene. Un pseudochist pancreatic care se infectează se poate transforma în abces.

- cancer pancreatic: apare atunci când o celulă a pancreasului suferă modificări ale ADN-ului și începe să se dezvolte anormal. Tumoarea creșe rapid, iar celulele sale se extind, de obicei, la organele apropiate și în sistemul limfatic. 

Factori de risc

Există mai mulți factori care măresc probabilitatea de a suferi de o boală de pancreas, printre care:

- abuzul de alcool: nu se știe cu exactitate ce cantitate este necesară pentru a-ți îmbolnăvi pancreasul. Toleranța la alcool variază de la o persoană la alta. Consumul moderat nu trebuie să depășească două pahare de vin pe zi la bărbați și un pahar pentru femei și persoanele în vârstă.

persoana care fumeaza si bea alcool

- un istoric familial de boli de pancreas;

- un nivel ridicat de grăsimi (trigliceride) în sânge;

- factori biliari: calculii din colecist se pot muta în canalul biliar, unde blochează circulația enzimelor pancreatice în intestinul subțire;

- existența fibrozei chistice;

- fumatul;

- probleme structurale ale pancreasului sau ale bilei și canalului biliar, mai ales situațiile în care pancreasul este divizat și are două canale principale (pancreas divizat);

- anumite medicamente, îndeosebi tratamentul cu estrogen și cel cu antibiotice.

Cum se face diagnosticarea unui pancreas bolnav

Evaluarea bolilor de pancreas poate fi dificilă, din cauza inaccesibilității acestui organ. Există mai multe metode pentru evaluarea pancreasului. Testele inițiale includ o examinare fizică ce se poate dovedi destul de dificilă, din moment ce pancreasul se află situat adânc în cavitatea abdominală, aproape de coloana vertebrală.

Analizele de sânge sunt de ajutor pentru a detecta afecțiunile pancresului. Cele mai bune teste pentru a evalua structura pancreasului includ tomografia computerizată, endoscopia cu ultrasunete și imagistica prin rezonanță magnetică.

Testele pentru evaluarea canalelor pancreatice includ ERCP (colangio-pancreatografie retrogradă endoscopică) și MRCP (colangiopancreatografie prin rezonanță magnetică). De asemenea, mai sunt situații excepționale în care pancreasul poate fi evaluat doar printr-o intervenție chirurgicală.

consult la cabinet

Cele mai bune tratamente pentru afecțiunile pancreasului

Tratamentele variază în funcție de cauza care a dus la îmbolnăvirea pancreasului.

Tratamentul pentru pancreatita acută presupune administrarea de pastile pentru durere sau antibiotice intravenoase. Tratamentele mai pot implica și eliminarea calculilor biliari și a blocajelor existente. Este interzis consumul de băuturi alcoolice, de alimente grase și fumatul pe durata tratamentului, dar și după.

În cazul pancreatitei cronice este, de asemenea, necesară spitalizarea. Îngrijirea și tratamentul sunt similare cu cele pentru pancreatita acută. După ce revii la o dietă normală, este posibil să ai nevoie de enzime pancreatice pentru ușurarea digestiei.

Celelalte afecțiuni ale pancreasului pot necesita tehnici speciale și folosirea endoscopului (ERCP). Doctorul va folosi diverse instrumente și tehnici pentru a lărgi canalele pancreasului, pentru a înlătura blocajele, pentru a introduce un suport care să țină canalul biliar deschis, să dilate o anumită conductă biliară sau să dreneze pseudochisturile. În unele cazuri, se impune și necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Tratamentul cancerului pancreatic presupune intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie.

Cum previi îmbolnăvirea pancreasului

Dieta și stilul de viață sunt două elemente esențiale, care te ajută să menții sănătatea acestui organ important. Au existat studii ce au arătat că anumite ierburi și alimente ajută la o mai bună funcționare a pancreasului, protejându-l de afecțiunile comune ce pot apărea de-a lungul timpului.

Afinele, cireșele, broccoli, usturoiul, strugurii negri, ciupercile spanacul sau cartofii dulci sunt doar câteva dintre fructele și legumele care îți  protejează pancreasul. Vezi care sunt cele mai bune alimente pentru acest organ în filmulețul de mai jos.

Pancreasul are un rol vital în asigurarea unei bune digestii și în asimilarea substanțelor nutritive provenite din alimente. Un regim de viață sănătos și fără vicii ne poate scuti de afecțiunile pancreasului. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (75)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.