Câte scaune este normal să ai pe zi

Câte scaune este normal să ai pe zi

Redactor Alexa Galgau

Deși ne este rușine să îl întrebăm chiar și pe doctor despre cum ar trebui să fie un scaun normal, acest subiect este foarte important pentru sănătatea noastră. Scaunul poate să ne spună multe despre starea noastră fizică și poate să dezvăluie niște probleme care nu prezintă alte simptome.

Dacă te-ai întrebat de câte ori este normal să ai scaun, dar ți-a fost prea jenă să discuți cu altcineva pe acest subiect, iată răspunsul la această dilemă!

femeie cu dureri de burta

Ce înseamnă un scaun normal

Există două tipuri de oameni în lume: cei care au un program regulat de mers la toaletă și care au norocul ca în fiecare zi să aibă scaun la aceeași oră și cei care nu au un program fix și se întreabă dacă au de ce să își facă griji din acest motiv.

Sistemul digestiv este foarte complex și orice mică problemă cu acesta poate avea un impact major asupra sănătății. Materiile fecale sunt compuse în proporție de 75% din apă, iar restul reprezintă bacterii moarte care au ajutat la digestie, bacterii vii, proteine, fibre nedigerabile și reziduuri provenite din ficat și intestine. Scaunul ne ajută să eliminăm din corp toate substanțele toxice și pe cele de care nu avem nevoie, așa că este foarte important să avem unul regulat.

Frecvenţa este uşor diferită de la persoană la persoană

Specialiștii ne asigură că scaunul normal diferă de la individ la individ. În medie, este considerat normal scaunul care are loc o dată pe zi, însă „normal” înseamnă o frecvență de la 3 scaune pe zi până la 3 scaune pe săptămână, atât timp cât scaunul nu este nici prea moale, nici prea dur. 

Frecvența și cantitatea diferă în funcție stilul de viață al fiecărui om. De exemplu, o dietă bogată în fibre rezultă într-un scaun mai frecvent, în vreme ce o dietă bazată pe produse grase, de tip fast-food, poate rezulta într-un număr mai mic de scaune pe săptămână și, în timp, poate să ducă la instalarea constipației.

Este o greșeală să credem că suntem bolnavi dacă nu avem un scaun pe zi. Din cauza acestei concepții greșite, mulți oameni încep să consume produse pentru detoxifiere și curățarea colonului, însă medicii ne avertizează că aceste produse nu doar că nu sunt de mare ajutor pentru organism, care este capabil să se curețe singur, dar pot fi chiar periculoase. Atunci când folosim produse pentru curățarea colonului, acestea duc la eliminarea bacteriilor sănătoase, care fac parte din flora intestinală și contribuie la digestie. Așadar, pe termen lung, produsele de acest tip pot afecta în mod negativ digestia, îmbolnăvindu-ne.

femeie cu dureri de abdomen

Când este cazul să te îngrijorezi

Probabil că până acum ai observat și singură cam care este frecvența scaunului tău. Motive de îngrijorare ai doar atunci când apar modificări de frecvență sau de consistență.

Cea mai comună cauză a schimbărilor în acest sens sunt schimbările de stil de viață. De exemplu, multe persoane constată că nu au scaunul la fel de frecvent în vacanțe, iar explicația este că au alte obiceiuri alimentare și, probabil, nu fac la fel de mult efort fizic.

Menstruația poate, de asemenea, să cauzeze schimbări în ceea ce privește frecvența scaunului. Atunci când sunt eliberați hormonii care anunță că uterul începe să elimine țesutul cu care este căptușit, este foarte posibil ca numărul scaunelor să crească. Unele femei produc mult mai mulți astfel de hormoni, iar o parte dintre ei ajung în intestine, unde stimulează eliminarea materiilor fecale. Așadar, dacă știi că trebuie să îți vină menstruația și ai observat că ai nevoie mai des la toaletă, nu ai niciun motiv de îngrijorare.

Alte cauze care pot influenţa scaunul

Progesteronul, un alt hormon implicat în ciclul menstrual feminin, poate să influențeze scaunul. Un nivel scăzut de progesteron poate să stimuleze digestia, iar unele femei ajung să aibă diaree chiar înainte de menstruație.

Diareea poate să fie provocată de o toxiinfecție alimentară și, deși poate trece de la sine, este recomandat să mergi la medic dacă nu se ameliorează simptomele în 48 de ore sau dacă ai scaun cu sânge.

Este cazul să te programezi la medic și atunci când observi simptome ale constipației. O reducere a frecvenței scaunelor poate fi normală dacă ai avut parte de schimbări în dietă, dar dacă ai scaun mai rar de 3 ori pe săptămână, ține cont că poate fi vorba despre niște afecțiuni ale sistemului digestiv.

Atunci când vorbim despre un scaun normal, trebuie să învățăm să ne ascultăm în primul rând corpul. Fiecare organism este diferit, iar tu trebuie doar să observi când apar schimbări!

Află și ce înseamnă dacă ai scaun verde sau scaun cu sânge!

Articolul urmator
Alimente bogate în acid hialuronic: motive să le incluzi în alimentație
Alimente bogate în acid hialuronic: motive să le incluzi în alimentație
De cate ori te vei casatori?
Incepe quiz
De cate ori te vei casatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (91)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.