Nu Skin

Sindromul Silver-Russel: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Sindromul Silver-Russel este o anomalie congenitală care se caracterizează prin întârzierea intrauterină în dezvoltarea fizică a copilului și prin întârzierea creșterii după naștere. Bebelușii care se nasc cu această condiție medicală au o greutate mult mai mică în prima etapă a vieții și nu pot crește sau acumula kilograme într-un ritm natural. Capul se dezvoltă normal, însă acesta poate să pară mai mare în comparație cu restul corpului. Copiii afectați sunt slabi, au un apetit foarte scăzut și pot manifesta periodic episoade de hipoglicemie, din cauza nivelului de zahăr foarte scăzut din sânge cauzat de dificultățile de alimentație.

copil care sufera de depresie din cauza unei boli genetice

Adulții care suferă de sindromul Silver-Russel sunt foarte scunzi, înălțimea bărbaților nu depășește, de regulă, 1,51 metri, iar înălțimea femeilor nu depășește, de regulă, 1,40 metri.

Mulți copii care se nasc cu această afecțiune genetică au o față mică, triunghiulară, cu semne faciale distincte, printre care se numără o frunte proeminentă, o bărbie ascuțită, un maxilar mic sau piele lăsată în zona buzei inferioare. Alte semne pot include o dezvoltare anormală a degetului mic, dezvoltarea asimetrică a unor părți ale corpului sau anomalii la nivelul sistemului digestiv.

Sindromul este, de asemenea, asociat cu o întârziere în dezvoltarea mintală, dificultăți de învățare a limbajului, de vorbire și de învățare a unor abilități.

Din fericire, boala nu este comună, dar lipsa informațiilor poate duce adesea la un diagnostic incorect și, ca urmare, la un tratament necorespunzător. În loc de sindromul genetic, sunt tratate boli precum hidrocefalia sau insuficiența hipofizară (hipopituitarismul).

Din cauza diversității tabloului clinic, frecvența acestei patologii nu este cunoscută cu exactitate. La nivel global, incidența variază de la un caz la 30.000 de persoane sau de la un caz la 100.000. Mai exact, cazurile de sindrom Silver-Russel sunt adesea sporadice, ceea ce înseamnă că acestea apar în rândul persoanelor care nu au un istoric familial în acest sens. În cazuri foarte rare, sindromul poate fi moștenit genetic.

Cauzele sindromului Silver-Russel

Cauzele genetice ale acestui sindrom sunt complexe. Tulburarea rezultă, de cele mai multe ori, din cauza anomaliilor unor gene care controlează creșterea. Cercetările medicale s-au concentrat asupra unor gene situate în cromozomii 7 și 11. În mod normal, fiecare copil moștenește la naștere o copie a fiecărui cromozom de la mamă și o copie de la tată. În cazul celor mai multe gene, ambele copii sunt activate în celule. Cu toate acestea, în cazul unor gene se activează doar copia moștenită de la mamă, în timp ce în alte gene se activează doar copia moștenită de la tată. Aceste diferențe sunt cauzate de un fenomen numit imprimare genomică. Atât genele cromozomului 7, cât și genele cromozomului 11 suferă o amprentă genomică, la unele dintre ele sunt active genele materne, iar la altele sunt active genele paterne. Anomaliile care apar la nivelul acestor gene par să fie responsabile pentru multe cazuri de sindrom Silver-Russel.

În urma studiilor efectuate, cercetătorii sunt de părere că 30-50% din cazuri rezultă din modificările ce apar într-o porțiune a cromozomului 11 (11p15), ce rezultă dintr-un proces numit metilarea genelor. Este o reacție chimică care leagă moleculele mici la unele segmente de ADN, proces prin care se marchează genele unui singur părinte în timpul formării ovulelor. Sindromul a fost asociat cu modificări care apar în genele H19 și IGF2, care sunt situate una lângă alta în segmentul 11p15, acestea fiind responsabile de dezvoltarea normală. Astfel, anomaliile care apar în timpul metilării genelor pot duce la o creștere lentă și la celelalte caracteristici asociate cu această tulburare genetică.

Anomaliile care apar doar la nivelul cromozomului 7 pot provoca, de asemenea, sindromul Silver-Russel. În 7-10% din cazuri, copiii moștenesc ambele copii ale cromozomului 7 de la mamă, în loc să moștenească o copie de la fiecare părinte. Acest fenomen se numește disomie maternală uniparentală, o anomalie caracterizată prin prezența, la o persoană diploidă, a unei perechi cromozomice moștenite de la același părinte. Majoritatea anomaliilor sunt rezultatul unor erori meiotice, dovedind frecvența ridicată a aneuploidiilor în celulele sexuale.

În disomia uniparentală, perechea monoparentală poate fi alcătuită din două elemente identice – isodisomie – sau două elemente diferite – și heterodisomie.

Isodisomia poate avea trei consecințe: apariția unei boli recesive a copilului, în care un singur părinte este heterozigot, celălalt fiind homozigot normal, apariția unei boli în care intervine mecanismul de amprentare genomică sau apariția unui mozaic cromozomic complex.

Amprenta genomică (gametică sau parentală) este determinată de modificări epigenetice meiotice prin care se produce o inactivare specifică unor alele, dependent de originea parentală.

În aproximativ 40% din cazuri, cauza care a dus la declanșarea acestei afecțiuni este necunoscută. Este posibil ca schimbările ce apar la genele altor cromozomi decât 7 și 11 să joace un rol în acest sens. Cercetătorii încearcă să identifice modificările genetice suplimentare ce pot declanșa această tulburare.

nou nascut banuit de boala genetica

Factori de risc în apariția sindromului Silver-Russel

Impactul direct al unor factori de risc nu a fost dovedit. Cu toate acestea, în afară de cauzele genetice care pot fi responsabile de încetinirea procesului de dezvoltare a fătului, s-au descoperit și alți factori:

 • trauma la naștere;
 • compresia mecanică sau starea prelungită a hipoxiei fetale;
 • infecție (în special virală) în prima jumătate a sarcinii.

Simptomele sindromului Silver-Russel

Primele semne se observă imediat după nașterea copilului: greutatea și înălțimea sunt mai mici decât la alți copii, iar corpul poate fi disproporționat.

Alte semne patologice vizibile sunt:

 • în cazul băieților, este detectată plasarea neregulată a testiculelor;
 • deschiderea atipică a uretrei;
 • subdezvoltarea țesutului penisului;
 • subdezvoltarea scrotului;
 • proporții incorecte ale trunchiului și ale extremităților;
 • craniu lărgit;
 • forma triunghiulară a feței;
 • gură cu colțuri coborâte;
 • dezvoltarea sexuală timpurie.

Semne de diagnostic suplimentare:

 • localizarea necorespunzătoare a grăsimilor subcutanate;
 • forma îngustă a toracelui;
 • lordoză lombară;
 • curbură a degetului mic.

De asemenea, există și anomalii interne de dezvoltare, cum ar fi afectarea funcțiilor rinichilor.

Complicații și consecințe ale sindromului Silver-Russel

Sindromul poate duce la apariția unor complicații în cazul în care există anomalii grave la nivelul organelor sau ale sistemului endocrin. Prin urmare, este important ca această tulburare genetică să fie diagnosticată la o vârstă fragedă.

În caz contrar, pot apărea complicații precum:

 • afecțiuni ale funcției renale;
 • funcție hepatică anormală;
 • funcție tiroidiană anormală;
 • insuficiență cardiacă.

Medicii recomandă o observație strictă a evouției sindromului și în cazurile în care nu sunt semne ale unor leziuni interne, deoarece chiar și o mică răceală poate declanșa dezvoltarea unor boli cronice grave.

test de sange efectuat unui copil nou nascut

Cum se stabilește diagnosticul de sindrom Silver-Russel

Diagnosticul poate include următoarele proceduri:

 • colectarea de informații despre istoricul medical, inclusiv istoricul familial, cu o estimare a intensității creșterii, de la naștere până la momentul diagnosticării;
 • controlul creșterii și proporționalității dezvoltării trunchiului;
 • evaluarea maturității biologice a corpului (vârstă osoasă);
 • testarea nivelului de bază al factorului de creștere similar cu insulina 1;
 • testul standard pentru a determina prezența rezervelor hipofizare în producerea hormonului de creștere;
 • analize pentru determinarea celor mai frecvente patologii somatice;
 • analiza urinei pentru conținutul de glucocorticosteroizi;
 • un test de sânge pentru verificarea hormonilor tiroidieni;
 • analiză genetică (studiu citogenetic standard).

Instrumentele folosite pentru diagnostic pot fi:

 • Raze X;
 • Ecografia organelor interne și a glandei tiroide;
 • Electrocardiogramă;
 • CT și RMN;
 • Encefalografie.

Cum se tratează sindromul Silver-Russel

La fel ca în cazul multor boli genetice, nu există o terapie specifică pentru persoanele care suferă de acest sindrom. Activitățile, terapiile și tratamentele medicamentoase sunt menite să normalizeze aspectul copilului și să-i îmbunătățească acestuia calitatea vieții.

Având în vedere că este vorba despre o întârziere semnificativă de dezvoltare, copiii care au acest sindrom trebuie să urmeze un tratament cu hormon de creștere. Este important ca tratamentul să înceapă cât mai devreme, nu mai târziu de 13-14 ani.

Hormonul recombinat de creștere constă din 191 de aminoacizi și este produs sub formă de pulbere sublimată pentru injecții ușoare. Durata tratamentului RHRH poate fi de 3-4 luni sau mai mult. Printre efectele secundare se numără simptome precum dureri de cap, tulburări de vedere, umflare a discului optic, tulburări ale auzului, pancreatită, edem și reacții alergice.

Dozele și intervalele la care trebuie să fie făcute injecțiile diferă de la un caz la altul, în funcție de organele sau funcțiile afectate.

tratament cu vitamine la copii cu boala genetica

Pe lângă hormonul de creștere, poate fi recomandat și un tratament de restaurare:

 • Vitaminele A și D;
 • Preparate complexe cu fosfor, calciu și zinc;
 • Dietă alimentară bazată pe alimente bogate în vitamine și proteine (legume, fructe, ierburi, fructe de pădure, fructe cu coajă lemnoasă etc.).

Tratament fizioterapeutic

Metodele de fizioterapie sunt utilizate pentru îmbunătățirea calității vieții copilului. Următoarele tratamente pot fi recomandate în cazul celor care suferă de sindrom Silver-Russel:

 • neuroelectrostimulare;
 • masaj electrostatic, terapie cu curent diadinamic;
 • băi terapeutice, duș de contrast, aeroterapie;
 • cromoterapie neselectivă.

Alte tratamente medicale 

Pe lângă tratamentele medicamentoase și exercițiile de fizioterapie pentru îmbunătățirea calității vieții bolnavilor care suferă de acest sindrom, pot fi recomandate și metode medicale care simulează tendința naturală de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substanțe de origine minerală, vegetală și animală prin procedee specifice în laboratoare farmaceutice specializate. 

Suplimentele alimentare, pilulele sau tabletele administrate numai la recomandarea medicilor tratează o boală cu un agent diluat care la un subiect sănătos produce simptomele similare unei boli anume (dar nu produce și boala). 

Astfel, bolnavii de Silver-Russel vor urma tratamente medicamentoase pe bază de sulfuri, calciu sau normă de creștere, dozele administrate fiind recomandate doar de specialiști. 

prevenirea bolii silver-russel

Cum poate fi prevenit sindromul Silver-Russel

Planificarea unei sarcini sănătoase poate reduce semnificativ riscul dezvoltării unor boli genetice, inclusiv sindromul Silver-Russel. 

Ce poate fi făcut:

 • efectuarea unui studiu la cupluri în etapa de planificare a sarcinii, care poate depista și vindeca boli în avans (infecții sau tulburări hormonale și endocrine care pot afecta în mod negativ dezvoltarea fătului);
 • administrarea unor vitamine cu câteva luni înainte de începerea fazei de planificare;
 • efectuarea unor teste genetice în etapa de planificare;
 • evitarea căsătoriilor conexe, deoarece relația strânsă dintre părinții copilului crește semnificativ riscul de a dezvolta patologii genetice.

În cele mai multe cazuri, pacienții care sunt diagnosticați cu sindromul Silver-Russel primesc un tratament prompt și au un aspect normal. Ei se adaptează destul de bine la activitățile sociale și pot duce o viață normală.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta