Când sunt recomandate suplimentele de fier?
Suplimentele de fier pot ajuta la inversarea nivelurilor scăzute de fier sau la tratarea anemiei cu deficit de fier. Ele pot produce rezultate mai rapid decât dieta cu alimente ce conțin fier.
În general, persoanele care au nevoie de suplimente de fier sunt:
- Femeile însărcinate
- Sugari și copii mici
- Persoanele foarte stresate
- Donatorii frecvenți de sânge
- Pacienții de cancer
- Persoanele cu tulburări gastro-intestinale, cum ar fi boala celiacă, colita ulceroasă sau boala Crohn
- Cei care au suferit o intervenție chirurgicală la stomac
- Persoanele cu insuficiență cardiacă
- Pacienții care iau medicamente care epuizează fierul, cum ar fi cele utilizate pentru a reduce aciditatea din stomac
- Persoanele care fac în mod regulat exerciții fizice intense
- Persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană
- Persoanele cu tulburări ale sângelui, cum ar fi talasemia sau anemia cu celule falciforme
- Persoanele cu alcoolism
IMPORTANT!
Administrarea de suplimente de fier atunci când acestea nu sunt necesare poate dăuna sănătății, deoarece acestea conțin de obicei doze mari de fier, care pot provoca probleme digestive și pot reduce absorbția altor nutrienți în intestin.
De asemenea, administrarea de suplimente în mod inutil poate provoca, leziuni celulare și, în cazuri severe, poate duce la insuficiență de organ, comă sau moarte.
Prin urmare, discută întotdeauna cu medicul să vezi dacă ai sau nu nevoie de suplimente de fier și, în cazul în care răspunsu este afirmativ, urmează recomandările de dozare.
Semne că ai nevoie de suplimente de fier
Deficiența de fier este o problemă frecventă, afectând multe persoane, indiferent de vârstă sau sex. Corpul tău îți poate trimite mai multe semnale atunci când ai o deficiență de fier, iar unul dintre cele mai comune semne este oboseala persistentă, chiar și după o odihnă adecvată.
De asemenea, te poți confrunta cu piele palidă, senzația de slăbiciune sau dificultăți de concentrare, dar și dureri de cap frecvente și unghii fragile.
Netratată, deficiența de fier poate duce la o afecțiune gravă, denumită anemie feriprivă, o condiție în care corpul nu are suficiente celule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul necesar către organe și țesuturi.
Deși o dietă echilibrată poate preveni de obicei deficiența de fier, există factori precum pierderile menstruale, sarcina, anumite afecțiuni medicale sau o dietă săracă în fier care pot crește riscul apariției anemiei feriprive.
Principalele simptome ale acestei anemii includ:
- Oboseală și lipsă de energie
- Probleme respiratorii și dificultăți de concentrare
- Susceptibilitate crescută la îmbolnăviri
- Dereglări ale temperaturii corporale
- Piele palidă
- Palpitații și dureri de cap
- Tinitus (zgomote în urechi)
- Prurit (mâncărimi ale pielii)
- Glosodinie (dureri ale limbii) și disfagie (dificultăți la înghițire)
- Modificări ale gustului
- Căderea părului
- Cheilită angulară (fisuri dureroase la colțurile gurii)
- Koilonichie (unghii în formă de lingură)
Dacă observi astfel de simptome, este important să consulți un medic pentru mai multe investigații. Este bine de știut că în stadiile incipiente ale deficienței de fier simptomele pot lipsi. De aceea, testarea periodică a nivelului de fier poate ajuta la depistarea și tratarea precoce a deficienței, înainte de a progresa spre anemie.
Nivelurile scăzute de fier progresează de obicei către anemie în mai multe etape, și anume:
Deficiență ușoară de fier. Această afecțiune constă în rezerve scăzute de fier cu niveluri de feritină între 10-30 mcg/L, precum și un număr normal de globule roșii (RBC) cu hemoglobină peste 12 g/dL și hematocrit peste 36% pentru femei și 41% pentru bărbați.
Deficiență funcțională ușoară de fier. Această afecțiune constă în rezerve de fier epuizate, cu niveluri de feritină mai mici de 10 mcg/L, dar un număr normal de RBC cu hemoglobină peste 12 g/dL și hematocrit peste 36% pentru femei și 41% pentru bărbați.
Anemia prin deficit de fier. Această afecțiune constă în rezerve de fier epuizate, cu niveluri de feritină mai mici de 10 mcg/L, plus un număr de eritrocite care scade sub limitele normale, cu hemoglobină sub 12 g/dL și hematocrit sub 36% pentru femei și 41% pentru bărbați.
Cum se administrează corect suplimente de fier
În funcție de necesitate, suplimentele de fier se administrează oral sau intravenos.
1. Suplimentele de fier administrate oral - reprezintă cea mai rentabilă și disponibilă modalitate de tratare a deficienței de fier. Pentru o absorbție optimă, se recomandă administrarea de fier cu cel puțin 30 de minute înainte de masă sau cu 2 ore înainte de a lua alte medicamente.
Dacă pacientul nu poate tolera efectele secundare gastro-intestinale, îl pot lua cu cantități mici de alimente.
De asemenea, trebuie evitată administrarea de fier împreună cu lapte, calciu și antiacide, alimente bogate în fibre sau cofeină.
Cel mai bine se ia împreună cu suc de portocale sau cu suplimente de vitamina C, pentru a ajuta la îmbunătățirea absorbției.
2. Suplimentele de fier administrare intravenos - această metodă este preferabilă la pacienții care:
- Nu pot tolera fierul oral din cauza efectelor secundare
- Femeile însărcinate care au deja greață și vărsături semnificative
- Cei care au avut un bypass gastric, unde secreția gastrică redusă afectează absorbția fierului
- Cei care au afecțiuni de malabsorbție care împiedică absorbția adecvată în organism (de exemplu boală celiacă, anemie pernicioasă)
- Cei cu stări inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă sau cu niveluri crescute de hepcidină care reduc absorbția orală a fierului
Reacții adverse când iei suplimente de fier
Cele mai frecvente efecte secundare sunt problemele gastrointestinale, cum ar fi:
- greața/vărsăturile
- constipația sau diareea
- flatulența
- gustul metalic
- colorarea dinților
- durere epigastrică
În general, suplimentele de fier luate pe cale orală sunt asociate cu efecte secundare gastrointestinale mai mari decât fierul luat intravenos.
În ceea ce privește efectele adverse ale fierului administrat intravenos, pacienții pot avea reacții la perfuzie și chiar anafilaxia.
De asemenea, fierul poate scădea absorbția altor medicamente prin formarea unui complex insolubil cu acești agenți. Medicamentele cu care interacționează fierul includ: metildopa/levodopa, fluorochinolone, penicilina sau tetraciclina.
Nu se recomandă administrarea de suplimente de fier pacienților cu stări de supraîncărcare cu fier, cum ar fi hemocromatoza ereditară, hemosideroza sau persoanele care au antecedente de anemie hemolitică.
În concluzie, suplimentele de fier pot juca un rol esențial în menținerea sănătății, fiind recomandate în cazul în care în organism există un nivel scăzut din acest mineral Totuși, este important să le folosești responsabil și doar la recomandarea unui medic, pentru a evita supradozarea și efectele adverse. O alimentație echilibrată, bogată în surse naturale de fier, rămâne cea mai bună strategie pentru a preveni deficiențele.