Greşeli pe care le faci când iei anticoncepţionale

Greşeli pe care le faci când iei anticoncepţionale

Ionelia Olteanu

Contracepţia reprezintă metoda utilizată pentru a împiedica dezvoltarea unei sarcini, fiind temporară şi ireversibilă. Stilul de viaţă modern pe care îl duc femeile oferă accesul la informaţie şi permite un mai mare control asupra propriilor acţiuni. Dacă sunt folosite corect, metodele de contracepţie moderne permit alegerea momentului potrivit în care să fie adus pe lume un copil sau evitarea unui avort care să aibă efecte devastatoare.

Există mai multe metode contraceptive, însă cele mai cunoscute şi utilizate sunt pastilele. Acestea sunt foarte eficiente dacă sunt administrate corect, iar riscul unei sarcini neintenţionate apare doar la 0,1% dintre femei.

fata cu pastile in mana

Pilula poate fi, de asemenea, luată şi în alte scopuri medicale, non-contraceptive, pentru probleme cum ar fi menstruaţia dureroasă, reglarea acesteia, dereglări ale sistemului premenstrual sau acnee. Anticoncepţionalele sunt, de asemenea, utilizate ca o metodă de prevenire a cancerului ovarian.

Pentru a te asigura că te poţi baza pe efectul anticoncepţionalelor, încearcă să eviţi aceste greşeli comune!

1. Uiţi să iei pastila

Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac multe femei este aceea că uită să ia pastila atunci când ar trebui. Acest lucru înseamnă automat că pot rămâne oricând însărcinate. În cazul în care se întâmplă acest lucru, este recomandată o vizită la doctor, care va şti ce este de făcut dacă s-a omis administrarea pastilei. Pentru a-ţi fi mai uşor să îţi aminteşti când trebuie să iei pilula, setează-ţi alarma de la telefon.

2. Iei pastila în fiecare zi, dar la ore diferite

Chiar dacă tu consideri că faci bine că iei pastila în fiecare zi, dar la ore diferite, să ştii că faci o greşeală. Este obligatoriu ca aceste pilule să fie luate în fiecare zi la, aceeaşi oră. Dacă se întâmplă să iei pastila la ore diferite, atunci este recomandat să foloseşti prezervativ la umătorul contact sexual, până redresezi tratamentul cu anticoncepţionale.

3. Utilizezi un lubrifiant greşit

Uleiurile sau lubrifianţii pe bază de ulei pot slăbi rezistenţa prezervativelor din latex în doar 60 de secunde. Este recomandat să utilizezi lubrifianţi pe bază de apă sau silicon pentru a preveni situaţiile neplăcute.

4. Nu foloseşti lubrifiant

Utilizarea lubrifiantului este esenţială împotriva uscăciunii vaginale, care reprezintă o problemă serioasă pentru multe femei. Este recomandat ca acesta să fie folosit împreună cu prezervativele, nu doar pentru confort, ci şi pentru protecţie.

5. Fumatul

Este cunoscut faptul că fumatul în timpul tratamentului cu anticoncepţionale creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge, a bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral. Încearcă să renuţi la acest obicei dăunător, pentru că va fi doar în beneficiul tău.

6. Nu iei în calcul şi alte opţiuni

Unele persoane nu se pot „disciplina” să ia pilula contracepivă în fiecare zi, la aceeași oră. Dacă şi tu te afli printre acestea, gândeşte-te la o altă metodă contraceptivă. Există variante precum un implant contraceptiv sau un dispozitiv intrauterin. Vorbeşte cu medicul tău ginecolog, care o să îţi prezinte şi alte variante pentru evitarea unei sarcini nedorite.

pastila de a doua zi

Efecte secundare ale tratamentului cu anticoncepţionale

Pentru că nu toate anticoncepţionalele au aceeaşi formulă, acestea pot produce o serie de reacţii asupra organismului. Iată care sunt cele mai întâlnite efecte negative ale pastilelor contraceptive!

Greaţă. Unele persoane se confruntă cu o senzaţie uşoară de greaţă după ce iau prima pastilă, dar simptomele dispar în scurt timp. Dacă iei pastila după masă ori înainte de culcare, poţi reduce riscul apariţiei senzaţiei de greaţă.

Dureri de cap. Hormonii sexuali contribuie la apariţia durerilor de cap şi a migrenei. Pastilele care conţin diferite tipuri şi doze de hormoni pot avea ca rezultat simptome diferite de cefalee. Acestea vor trece de la sine după puţin timp.

Luarea în greutate. Studiile de specialitate au constatat o asociere între utilizarea pilulelor contraceptive şi fluctuaţiile de greutate. Multe persoane care iau anticoncepţionale se confruntă cu retenţia de apă, în special în zona sânilor şi a şoldului. De asemenea, celulele grase din corp pot fi afectate de estrogenul conţinut în pilulele contraceptive.

Asigură-te că urmezi corect tratamentul cu anticoncepţionale, astfel încât să eviți o sarcină pe care nu ţi-o doreşti!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.