Tot ce trebuie sa stii despre donarea de sange

Tot ce trebuie sa stii despre donarea de sange

Diana Solomon

Anual, donarea de sange in Romania nu depaseste 2% din totalul populatiei, desi nevoia transfuziei este mare. Pentru aproximativ unul din 10 pacienti internati, in special in sectiile de chirurgie, hematologie, traumatologie, ar trebui asigurat necesarul de sange, insa o treime primeste un raspuns negativ in ceea ce priveste transfuzia. Prin urmare, cresterea numarul donatorilor va insemna automat si cresterea numarului de pacienti ajutati sau chiar de vieti salvate.
Daca te-ai hotarat sa faci un act umanitar, benevol, iata tot ce trebuie sa stii despre donarea de sange:

1. Cine poate dona sange?

Oricine. Daca ai intre 18 si 62 de ani si o greutate de cel putin 50 de kilograme, esti apta pentru donare. Un alt lucru elementar pentru transfuzie este sa nu suferi de o boala transmisibila sau sa fii purtatoare de virusuri. In orice caz, inainte ca sangele sa fie donat, acesta va fi supus unor teste de laborator pentru confirmare, iar la primirea rezultatelor vei fi chemata pentru a ridica personal analizele . Raspunsul este confidential si nu se va da niciodata prin telefon sau posta, tocmai pentru confirmarea identitatii donatorului, desi aceasta va ramane anonim. De asemenea, acesta va fi informat chiar daca va fi refuzat ca donator, in urma testelor de laborator.

2. Unde poti dona sange?

In orice unitate mobila dotata special sau in centrele de transfuzii. Unitatile mobile pot fi autobuze sau sediile unor companii/institutii/ONG-uri mobilate astfel incat sa se asigure toate conditiile necesare donarii. Centrele de transfuzii insa, au numeroase laboratoare pentru testarea sangelui si asigura prepararea, validarea si distributia produsului sangvin.

3. Inainte de donare

E recomandat sa nu mananci prea mult inainte de donare, cu atat mai mult mancaruri grase. Ia un mic dejun usor, care sa contina multe glucide(paine cu dulceata, corn cu ciocolata, o prajitura) si lichide (apa, ceai indulcit, suc). De asemenea evita fumatul si consumarea alcoolui cu 24 de ore inainte.

4. In timpul donarii

E necesar sa ai la tine un act de identitate (buletin, permis auto, pasaport). Se face fisa donatorului pe baza unu examen medical (anamneza si consult), apoi se va intocmi un dosar. Se preleveaza o mostra de sange pentru identificare glicemiei, a Rh-ului, hemoglobiei si a grupei sanguine . Recoltarea nu dureaza mai mult de trei-patru minute, dupa care sunt necesare 15 pana la 30 de minute de repaus, in pozitie orizontala, pentru acomodarea organismului la pierderea cantitatii de sange. Aceasta se va reface in decursul a aproximativ doua saptamani. Se recolteaza in jur de 450-500 ml de sange.

5. Dupa donare

E recomandat consumul cat mai multor lichide in primele 24 de ore de dupa donare (fara alcool) si mese bogate in proteine. De asemenea, se evita fumatul si efortul fizic, deoarece organismal este inca slabit.

6. Beneficii

Studiile mentioneaza durata cresterii de viata a donatorilor. Prin recoltare, sangele este improspatat, iar imunitatea organismului creste. In cazul barbatilor, va scadea riscul bolilor cardiace, iar donarea repetata reduce presiunea sanguina si glucoza din sange.

De asemenea, donatorii beneficiaza de un examen medical si laborator gratuit, iar in ziua donarii sunt scutiti de a merge la munca sau la scoala (daca este elev sau student). Pe langa aceasta, li se vor acorda tichete valorice si reducerea cu 50% abonamentului de transport timp de o luna. In plus, se deconteaza cheltuielile de transport pentru cei care merg la un centru de donare in afara localitatii unde lucreaza sau au domiciliu.

7. Alte informatii

- Dintr-o singura donare de sange se pot ajuta de la una la trei persoane
- Intervalul dintre doua donari nu trebuie sa fie mai mic de opt luni

E importanta constientizarea necesitatii transfuziei. Prin urmare, donarea de sange, pe langa actul umanitar, iti va aduce si beneficii de natura medicala. Pe langa faptul ca poti salva vieti, vei avea grija si de santatate ta, prin efectuarea examenului medical necesar la intocmirea dosarului donatorului.

 

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.