Ghid complet de interpretare a analizelor medicale pe intelesul pacientilor
- Interpretarea analizelor medicale: hemoleucograma
- Interpretarea analizelor medicale: biochimie serica
Dupa cum bine stii, analizele medicale de rutina trebuie facute o data pe an, pentru o evaluare generala a starii de sanatate. Probabil ca ai fost de cateva ori si ai privit cu uimire foaia cu rezultatele, pentru ca nu ai inteles mare lucru din ea. Medicii nu sunt de obicei dispusi sa explice ce inseamna fiecare analiza in parte, asa ca ramai intr-o stare de nedumerire si trebuie sa faci investigatii serioase pentru a intelege prescurtarile si denumirile medicale care pentru oamenii obisnuiti sunt intr-o limba straina.
Nu trebuie sa cauti mai departe, pentru ca am pregatit pentru tine un ghid de interpretare a analizelor medicale de rutina: hemoleucograma si biochimia!
Interpretarea analizelor medicale: hemoleucograma
Prescurtari
- RBC: numar de eritrocite;
- MCT: volum mediu eritrocitar;
- MCV: media volumului globulelor;
- MCHC: concentratia medie a hemoglobinei eritrocitare;
- HGB: hemoglobina;
- HCT: hematocrit;
- HEM: hemoglobina eritrocitara medie;
- RDW: largimea distributiei eritrocitare.
Eritrocitele sunt globulele rosii din sange, care transporta hemoglobina (HGB) si contribuie la oxigenarea organismului. Valorile care ies la MCT, MCV si MCHC arata daca suferi sau nu de vreo forma de anemie, o boala comuna printre femei, despre care poti afla mai multe de AICI. Hematocritul (HCT) reprezinta cantitatea de globule rosii dintr-o anumita cantitate de sange. HEM-ul masoara cantitatea de hemoglobina dintr-un eritrocit. Fiecare dintre analizele de mai sus sunt folosite pentru a indica o posibila anemie sau alte afectiuni care influenteaza compozitia sangelui.
In general, ar trebui sa fii atenta la numarul de eritrocite (RBC). Atunci cand este prea mare, poate fi vorba despre: boli de inima congenitale, deshidratare, afectiuni ale rinichiului, fibroza pulmonara sau presiunea mica a oxigenului in sange. Mai des se intampla ca eritrocitele sa fie intr-un numar prea mic, ceea ce poate insemna: pierderi de sange, anemie, probleme cu maduva osoasa, distrugerea globulelor rosii, leucemie sau diferite deficiente minerale sau de vitamine.
VSH: viteza de sedimentare a hematiilor
Aceasta analiza trebuie efectuata anual, pentru ca poate indica o infectie acuta sau cronica ori diferite probleme cu organele interne (ficat, rinichi, plamani). Viteza de sedimentare a hematiilor este un indice orientativ, insa atunci cand valorile sunt mult mai mari decat ar fi normal (40-50 mm/ora), sunt absolut necesare investigatiile suplimentare.
- WBC: numar de leucocite;
- NEUT%: procentul de neutrofile;
- EOS%: procentul de eozinofile;
- BAS%: procentul de bazofile;
- LYM%: procentul de limfocite;
- MON%: procentul de monocite;
- NEUT: numar de neutrofile;
- EOS: numar de eozinofile;
- BAS: numar de bazofile;
- LYM: numar de limfocite;
- MON: numar de monocite.
Leucocitele sau globulele albe (WBC) sunt eliberate in numar mare in momentul in care in organism exista o infectie sau o inflamatie. Acesta este, de fapt, raspunsul sistemului imunitar la diferite amenintari. Exista mai multe tipuri de leucocite: neutrofile (NEUT), eozinofile (EOS), bazofile (BAS), limfocite (LYM), monocite (MON). Atunci cand oricare dintre aceste celule se afla in cantitati mai mari sau mai mici decat ar trebui in sange, ele indica prezenta unor boli, in general a celor care au de-a face cu capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.
Un numar prea mic de leucocite (WBC) poate sa insemne: o maduva osoasa distrusa de diverse boli, existenta in organism a unor substante toxice, boli ale ficatului, expunerea la radiatii. Atunci cand globulele albe sunt in numar prea mare, acesta este cel mai clar indicator al unei infectii in corp. Ele pot iesi putin marite chiar si la o simpla raceala, daca esti stresata ori in cazul unor inflamatii usoare, insa atunci cand numarul lor este foarte mare, poate fi vorba despre leucemie, fiind nevoie de investigatii suplimentare.
- PLT: numar de trombocite;
- PDW: distributia trombocitelor;
- MPV: volumul mediu plachetar/ volumul trombocitar mediu.
Trombocitele sunt celulele care joaca un rol important in coagularea sangelui, motiv pentru care sunt intotdeauna masurate la hemoleucograma. Distributia si forma acestor trombocite sunt importante pentru ca, in cazul anumitor boli, se poate ca acestea sa fie mai mari decat ar fi normal sau sa se formeze acumulari de trombocite.
Numarul scazut de trombocite poate sa indice o intoxicatie cu alcool, diferite tipuri de anemie, arsuri, hemoragii sau afectarea maduvei. Un numar crescut de trombocite este un semn al limfoamelor, leucemiei, traumatismelor, tuberculozei etc. Un volum trombocitar mediu scazut este de obicei un rezultat al tratamentelor prin chimioterapie, in vreme ce acela crescut este asociat cu hipersplinismul (afectiune a splinei), deficitul de acid folic ori leucemia mielocitara.
Interpretarea analizelor medicale: biochimie serica
Acid uric: aceasta substanta este o componenta a urinei si rezulta in urma metabolizarii proteinelor. Atunci cand valorile lui sunt prea mari, analiza indica prezenta gutei, a excesului de proteine, diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare, problemelor cu rinichii sau a unor boli mai grave. In numar prea mic, poate fi vorba despre afectiuni renale sau alcoolism.
Bilirubina totala: produsa de ficat, aceasta substanta este eliminata prin filtrarea rinichilor si prin bila, prin intermediul careia ajunge in materiile fecale, dandu-le culoarea specifica. Valorile marite de bilirubina pot indica prezenta calculilor biliari, dar si probleme serioase ale ficatului. Poate fi vorba despre icter (care se manifesta prin ingalbenirea pielii, a albului ochilor etc) ori despre ciroza sau hepatita, asa ca investigatiile suplimentare sunt obligatorii.
Calciu: este important pentru functionarea inimii, sanatatea oaselor, a musculaturii scheletice si pentru reglarea functiei endocrine. Deficienta de calciu este frecventa la femei si se manifesta prin: slabiciune, letargie, stari de lesin, unghii fragile, artimii etc.
Magneziu: important pentru contractia muschilor si crearea impulsurilor nervoase in organism, magneziul scade considerabil in cazurile de malnutritie, alcoolism, diaree grava, pancreatita sau sarcina. Atunci cand valorile acestei minerale sunt crescute, poate fi vorba despre deshidratare, insuficienta renala, diabet zaharat, ingestia de antiacide etc.
Creatinina serica: creatinina este un produs al rinichilor si, prin urmare, un bun indicator al sanatatii acestora. Nivelurile ridicate ale creatininei sunt asociate cu insuficienta renala (functionarea proasta a rinichilor). Bolile de rinichi pot fi cauzate la randul lor de alte afectiuni serioase, precum diabetul sau hipertensiunea arteriala.
Colesterol: acesta este colesterolul total, format din LDL si HDL. Este importanta valoarea lui totala, care in mod ideal nu ar trebui sa depaseasca 200 mg/dl, dar si valorile separate ale celor doua tipuri de colesterol. Hipercolesterolemia este vinovata de aparitia bolilor cardiovasculare, iar acestea sunt principala cauza de deces din lume.
HDL colesterol: colesterol "bun", care ofera elasticitate vaselor de sange si conduce colesterolul din sange inapoi in ficat, pentru a fi eliminat. Valorile mici sunt asociate cu aparitia bolilor cardiovasculare, iar valorile marite (peste 60 mg/dl) sunt benefice.
LDL colesterol: colesterolul "rau", care conduce la depunerea grasimii in tesuturi vasculare si periferice, ceea ce de obicei rezulta in ateroscleroza. Daca valorile sunt mari, risti sa te confrunti cu o serie de boli grave, printre care: infarct, insuficienta cardiaca, afectiuni hepatice, pancreatita etc.
Trigliceride: sunt strans legate de colesterol, deoarece reprezinta forma sub care grasimile se depun in organism. Trigliceridele sunt folosite pentru a determina inca un tip de colesterol rau (VLDL), care se adauga la rezultatul final al acestuia. Trigliceridele mari inseamna risc crescut de boli cardiace, dar pot fi un semn al diabetului zaharat, al bolilor ficatului sau al consumului excesiv de alcool. Cand nivelul trigliceridelor creste foarte mult (peste 500 mg/dl), se poate declansa pancreatita acuta.
Glicemie: cantitatea de glucoza din sange, analiza esentiala pentru diagnosticarea diabetului. Daca doua analize consecutive prezinta valori marite ale acestui parametru, prezenta acestei boli este aproape sigura.
ALT/TGP: transaminaze, enzime ce se gasesc in ficat si, in cantitati foarte mici si in inima, rinichi sau muschi. Un nivel crescut al TGP indica un ficat afectat.
AST/TGO: transaminaze, enzime din ficat, prezente in cantitati mari in sange in cazul bolilor de ficat si al masei musculare avariate.
Uree serica: cantitatea de azot din sange si uree, o substanta produsa in ficat. Se face impreuna cu testul de creatinina, aceasta analiza fiind esentiala in determinarea bolilor rinichilor.
Acum stii si tu cum sa interpretezi analizele medicale si chiar daca ti-au iesit bine, parca este mai placut sa stii si tu despre ce este vorba in foaia cu rezultatele, nu-i asa?