Totul despre grupa sanguina AB: cum iti influenteaza sanatatea si personalitatea

Totul despre grupa sanguina AB: cum iti influenteaza sanatatea si personalitatea

Redactor Alexa Galgau

Grupa de sânge AB este cea mai rară din lume, doar câteva procente din populație având această structură a sângelui. Există atât avantaje, cât și dezavantaje în a te naște cu această grupă de sânge, după cum vei afla din rândurile următoare!

Află, așadar, totul despre grupa de sânge AB!

Ce trebuie să știi despre grupa de sânge AB

grupa de sange ab pe o lamelă de microscop

Structura sângelui diferă de la persoană la persoană, dar ea nu este 100% unică, precum amprentele. Transfuziile de sânge au nevoie de compatibilitate între grupe, iar acestea sunt 4 la număr: A, B, AB, 0. Ele sunt determinate de prezența sau absența a doi antigeni, A sau B, pe suprafața hematiilor. Grupa de sânge AB este cea care îi conține pe amândoi, fiind și cea mai rară din lume. Mai departe, grupele de sânge mai trec printr-o clasificare, de această dată testându-se prezența sau absența antigenului D pe celulele roșii. Astfel, grupele A-, B-, AB- și 0- sunt cele cărora le lipsește acest antigen, iar cele cu + sunt cele care îl conțin.  

Grupa de sânge este moștenită genetic de la părinți și depinde de grupele acestora. Fie va fi preluată grupa unuia dintre părinți, fie, va rezulta într-o altă grupă, în funcție de factorii genetici. De exemplu, dacă părinții au amândoi grupa de sânge B, copilul va avea fie B, fie 0. Însă, dacă unul dintre părinți are grupa AB, copilul nu are cum să aibă grupa 0, ci numai A, B sau AB. 

Despre grupa de sânge AB sunt câteva lucruri interesante de știut:

1. Oamenii cu grupa de sânge AB formează doar 3% din populația Pământului. Doar 3% dintre caucazieni au grupa AB+, 2% dintre hispanici, 4% dintre afro-americani și 7% dintre asiatici. Grupa de sânge AB- este și mai rară: 1% la caucazieni, 0.3% la afro-americani, 0.2% la hispanici și 0.1% la asiatici.

2. Pot primi sânge de la toate grupele de sânge. Dacă persoanele cu grupa AB pot să primească sânge de la toate celelalte grupe, ele pot dona sânge doar pentru aceeași grupă. În situații de urgență, cei cu acest tip de sânge au cel mai mare avantaj, pentru că pot primi mult mai repede transfuzii.

Grupa de sânge AB: cui poţi dona

3. Pot dona plasmă oricui. Plasma din sângele AB poate fi donată oricărei alte grupe. 

grupa sanguina ab4

4. Persoanele cu grupa de sânge AB4 sunt introvertite. În Orient, se consideră că grupele de sânge influențează personalitatea. Despre cei cu grupa de sânge AB se spune că sunt introvertiți, calmi, raționali și foarte empatici, înțelegându-se cu ceilalți doar din priviri. Printre defectele lor, se numără tendința de a critica aspru și faptul că iartă foarte greu dacă li s-a greșit. Au mulți prieteni, dar adesea au nevoie să se izoleze social și să stea doar cu ei înșiși. Deși nu lucrează foarte bine în echipă, oamenii cu grupa de sânge AB reușesc să ajungă departe în carieră, mai ales dacă au proiecte individuale. Sunt persoane care lucrează cu minuțiozitate și atenție. Din punct de vedere al relațiilor, avem vești bune: cei cu grupa de sânge AB sunt compatibili cu toată lumea, indiferent de grupa sanguină.

5. Persoanele născute cu grupa sanguină AB sunt predispuse la boli. Acestea au cam mult ghinion la capitolul sănătate, pentru că se pare că tind să aibă o serie de boli destul de neplăcute. Într-un studiu publicat în jurnalul științific Neurology, s-a arătat că cei cu sânge AB sunt mult mai predipuși la a dezvolta boli neurodegenerative, din cauza anumitor factori de coagulare și a proteinelor din sânge. Totodată, se pare că acești oameni au și un sistem digestiv foarte sensibil, iar riscul de a face cancer la stomac este cu 26% mai mare decât în cazul grupelor B și 0, conform unui studiu publicat în American Journal of Epidemiology. Acest lucru se întâmplă din cauza unei bacterii numite H.pylori, pe care mai bine de două treimi din populație o poartă în sistemul digestiv, însă, în cazul celor cu grupa de sânge AB, reacția sistemului imunitar la aceasta este mult mai violentă, putând conduce în timp la cancer.

În concluzie, deși grupa de sânge AB este o raritate în comparație cu celelalte, acest lucru nu vine doar cu avantaje. Chiar dacă poți primi sânge de la oricine, este important să reții că ai un organism mult mai sensibil, pe care trebuie să îl ingrijești atent, pentru a preveni toate bolile la care ești predispusă. 

Cea mai rezistentă grupă de sânge

Cea mai rezistentă grupă de sânge, din punct de vedere medical, se referă în primul rând la capacitatea de a primi sânge compatibil. 

Astfel, din punct de vedere imunologic, grupul OI poate dona sânge oricărui alt grup (donatori universali), grupul ABIV poate primi sânge de la oricare alt grup (se spune ca sunt "primitori universali"), grupul de sânge AII poate dona sânge numai grupului AII si ABIV, grupul de sânge BIII poate dona sânge numai grupului BIII şi ABIV.

Calculator grupa sanguina

Un astfel de calculator pentru grupa sanguină se foloseşte pentru a stabili combatibilitatea rH-ului de la sânge, pentru ambii părinţi. Mai departe, se poate determina grupa sanguină a copilului după modelul de mai jos:

  • A + A = A
  • A + O = A
  • A + B = AB
  • B + B = B
  • B + O = B
  • O + O = O

Dar cum este greu să ştim antigenele moştenite fără a face o vizită la medic, tot ce putem şti este numai grupa posibilă

Există dietă în funcție de grupa de sânge AB4?

Anumiți adepți ai medicinei naturiste sunt de părere că oamenii pot fi mai sănătoși, să trăiască mai mult și să își atingă greutatea ideală consumând anumite tipuri de alimente, în funcție de tipul lor de sânge. Teoria din spatele acestor concepții este că tipul de sânge este strâns legat de capacitatea noastră de a digera anumite tipuri de alimente. Prin urmare, o dietă adecvată va îmbunătăți digestia, va ajuta la menținerea greutății corporale ideale, va crește nivelul de energie și va preveni bolile.

grupa de sange AB4-farfurie cu legume și tofu

Conform acestor teorii, persoanele cu grupa sanguină AB4 au o aciditate stomacală scăzută. Din această cauză ei nu pot metaboliza eficient carnea, prin urmare aceasta ar trebui consumată cu precauție. Mâncărurile potrivite pentru persoanele cu grupa de sânge AB sunt tofu, fructe de mare, lactate, mazăre și alte legume verzi. Ei trebuie să evite cofeina și alcoolul, iar nucile și semințele, doar în cantități limitate.

Pe lângă o dietă echilibrată și diversificată, exercițiile fizice pentru diminuarea stresului sunt recomandate pentru persoanele cu această grupă de sânge. Activități sportive, precum yoga, mersul pe bicicletă, ajută la dobândirea și menținerea unui echilibru interior sunt cele mai eficiente pentru aceste persoane.

Înainte de a urma o dietă în funcție de grupa sanguină, cel mai bine este să consulți un medic, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni sau boli care necesită un anume regim alimentar.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Cum este personalitatea ta de tip selfie?
Incepe quiz
Cum este personalitatea ta de tip selfie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (95)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.