Volum eritrocitar mediu: ce înseamnă și cum te afectează
Prevenția medicală este cea mai bună cale de a depista la timp eventualele probleme de sănătate, pentru a urma diferite tratamente sau pentru a face schimbări în alimentație și în stilul de viață. Printre analizele pe care trebuie să le faci periodic se numără și cele de sânge, deoarece rezultatele pot scoate la iveală diferite afecțiuni ce nu au simptome în primele stadii. Unul dintre factorii care sunt analizați de medici în urma rezultatelor este și volumul eritrocitar mediu (VEM), care reprezintă volumul mediu ocupat de un singur eritrocit. VEM este crescut sau scăzut în funcție de dimensiunea medie a hematiilor.
Eritrocitul este globula roșie fără nucleu, numită și hematie, care transportă oxigenul din plămâni spre țesuturi. Aceasta poate fi considerată drept un sac care transportă hemoglobina, pigmentul proteinic de culoare roșie însărcinat cu transportul oxigenului.
Măsurarea volumului eritrocitar mediu se face la copii, femei și bărbați, iar durata aproximativă pentru efectuarea acestui test este de 24 de ore.
VEM este măsurat în femtolitri (fl) sau micrometri cubici. Acest parametru depinde de osmolaritatea plasmatică și de numărul diviziunilor eritrocitare. Este un indice util pentru clasificarea anemiilor și poate sugera mecanismul fiziopatologic al afectării eritrocitare. Împreună cu ceilalți indici eritrocitari, poate permite detectarea precoce a unor procese care vor cauza anemie. VEM depinde de osmolaritatea plasmatică și numărul diviziunilor eritrocitare.
Funcțiile pe care le îndeplinesc eritrocitele sunt:
- Transportul oxigenului și dioxidului de carbon;
- Transportul aminoacizilor și lipidelor absorbite în țesuturi;
- Transportul enzimelor;
- Reglarea echilibrului acizo-bazic;
- Participarea activă la fibrinoliza și la activitatea hemostazei în general.
Valorile normale ale indicilor eritrocitari
La adult este cuprins între 80 – 100 fL (valori mai mari la nou-născuți, precum și la vârstnici; valori mai mici la copii până la 18 ani).
Determinarea volumului eritrocitar mediu este esențială. În cazul în care un pacient suferă un deficit de ciancobalamină, adică de vitamina B12, indicele VEM indică prezența macroanemiei.
În cazul în care VEM este semnificativ mai mare decât intervalul normal, acest lucru indică prezența tulburărilor hipotonice, cu deshidratare hipertona.
Dacă volumul eritrocitar mediu este normal, dar se asociază cu RBW (reacția Bordet-Wasserman) < 15 (raportul dintre deviația standard a mărimii eritrocitelor și VEM), anemia este de tip normocitar.
Tipuri de anemie normocitară: anemie posthemoragică, endocrină, hemolitică, hepatică, mielodisplazica, renală, diseritropoietica și anemie cauzată de malnutriție.
Cauzele anemiei normocitare și normocrome (VEM normal) sunt:
- Anemia bolilor cronice;
- Pierderea acută de sânge;
- Anemia hemolitică;
- Anemia din boală cronică de rinichi;
- Anemie aplastică.
Variații fiziologice ale indicilor erotrocitari
VEM este crescut în următoarele situații: sarcina, alăptare, copii în perioada de creștere.
Un indice VEM mai mic de 80 fl indică o anemie microcitară.
Tipuri de anemie, clasificate pe baza morfologiei celulelor roșii și a cauzelor lor comune:
- Anemie feriprivă;
- Anemia bolilor cronice;
- Talasemie;
- Anemie sideroblastică.
Creșteri indici eritrocitari
Un indice VEM mai mare de 100 fl indică o anemie macrocitară.
Cauzele comune ale anemiei macrocitare (VEM crescut) sunt:
- Anemie cu deficit de folat;
- Anemie cu deficit de vitamin B12;
- Boală hepatică;
- Anemie hemolitică;
- Hipotiroidism;
- Exces de alcool;
- Anemie aplastică;
- Sindromul mielodisplazic;
- Dietele vegetariene restrictive;
- Boli genetice;
- Dializă;
- Boli intestinale;
- Dermatită herpetiformă;
- Tratament medicamentos;
- Leucemii.
Anemia hemolitică și anemia aplastică se pot manifestă ca anemie normocromă și normocitară sau anemie macrocitară; anemia bolilor cronice poate fi anemie normocromă și normocitară sau anemie microcitară; o anemie anticoagulantă poate fi anemie microcitară, anemie macrocitară sau anemie normocromă și normocitară (datorită prezenței populației dimorfe de microcite și macrocite).
Limite și interferențe
Volumul eritrocitar mediu poate varia în funcție de vârstă și, uneori, în funcție de parametri utilizați de laborator. O treime dintre pacienții vârstnici pot avea un VEM crescut fără o cauză identificabilă.
VEM poate fi fals crescut în prezența aglutinării globulelor roșii în sânge sau a hiperglicemiei severe (glucoză> 600mg / dl), deoarece eritrocitele cresc în volum.
Dacă pragul inferior al analizorului este fixat prea sus, este calculat un VEM mai mare deoarece eritrocitele mai mici nu sunt măsurate. Dacă pragul superior este prea mare, sunt măsurate și leucocitele, iar VEM este crescut.
VEM fals scăzut: hemoliză în vitro, prezența de eritrocite fragmentate, excesul de EDTA.
Metoda folosită pentru determinarea Indicii eritrocitari – VEM
Volumul eritrocitar mediu face parte din hemogramă, un test de screening de baza. Recoltarea sângelui se face dimineața, pe stomacul gol. Se folosește metoda citometriei în flux. VEM se calculează prin împărțirea sumei volumelor eritrocitare la numărul de eritrocite.
Riscuri în VEM
Deși riscurile acestui test sunt minime, întrucât se face recoltarea în mod normal al sângelui ca în cadrul oricărei analize sanguine de rutină, unele persoane pot leșina sau ameți în momentul introducerii acului în venă. De asemenea, locul în care a fost introdus acul pentru a se prelua sânge poate sângera abundent, iar ulterior poate să se formeze o acumulare de sânge, care va rezulta într-o vânătaie.
Contraindicații
Persoanele care au probleme cu coagularea sângelui trebuie să informeze medicul sau asistentul medical înainte de efectuarea procedurii.
Intepretarea analizelor
Deși laboratoarele medicale pot pune pacienților la dispoziție interpretarea online a analizelor, prin respectarea unor pași simpli, automatizati, este recomandat ca acestea să fie interpretate de medicul de familie.
Persoanele care nu dispun de timp și vor interpretarea pe loc trebuie să efectueze următorii pași:
- Selectarea opțiunii bărbat/femeie/copil, în funcție de persoana care a efectuat analiza;
- Introducerea valorii din buletinul de analize din prima căsuță;
- Selectarea unității de măsură a acesteia din a doua căsuță (unde este cazul);
- Selectarea butonului “interpretează” pentru rezultate.
Surse foto: iStock