Cum se dezinfectează medicul care a operat pacienți infectați cu COVID-19, ca să poată merge, în siguranță, acasă, la soție și copii

Cum se dezinfectează medicul care a operat pacienți infectați cu COVID-19, ca să poată merge, în siguranță, acasă, la soție și copii

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

 Primul medic român care a operat un bolnav infectat cu coronavirus a fost Dr. Florin Daniel Enache, chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Pacientul în cauză a fost o fetiță de numai 7 ani, diagnosticată cu apendicită acută gangrenoasă perforată. În urma discuției cu părinții, personalul medical a aflat că aceștia călătoriseră recent în străinătate, motiv pentru care, cum era de așteptat, a fost testat copilul de coronavirus. Rezultatul testului a ieșit, din nefericire, pozitiv.

Sursa foto Imgur

Comunicatul oficial al Primăriei Constanța laudă acțiunile doctorului Enache: „O lecţie de dăruire, curaj şi profesionalism vine de la echipa de medici din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa care a efectuat prima intervenţie chirurgicală asupra unui pacient infectat cu noul coronavirus, COVID-19".

Citeste si: Avertismentul unui expert sud-coreean pentru întreaga omenire: coronavirusul se ia și prin aer! Ce să faci ca să te ferești

Cum a decurs operația bolnavului de COVID-19

În momentul în care conducerea spitalului a decis intervenția chirurgicală de urgență a minorei și l-a chemat pe doctorul Florin Daniel Enache, acesta se afla acasă:

"În momentul în care am fost sunat de conducerea spitalului, mă pregăteam să iau prânzul cu familia. I-am spus soţiei să nu mă mai aştepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil în care transpiri din toţi porii. Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuşi, 3 rânduri de halate sterile, câte două măşti, papuci de sală, câte două rânduri de şoşoni sterili şi unii dintre cei din echipă au simţit nevoia să se protejeze suplimentar şi pe lângă aceşti şoşoni, şi-au acoperit picioarele şi cu saci din plastic.
Nu puteam să respir, transpiram din toţi porii, mâinile îmi transpirau şi erau foarte reci, nu îmi mai simţeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operaţia. Intervenţia a durat 40 de minute şi am luat pauze de câteva secunde la fiecare 10 minute, pentru că simţeam că mă sufoc".

Cum s-au dezinfectat cadrele medicale care au operat pacientul infectat cu coronavirus

Citește și: Cum să faci dezinfectant cu numai un leu

Dacă operația a durat 40 de minute, nici ce a urmat după, dezinfectarea, nu s-a lăsat mai prejos. Doctorul Florin Daniel Enache a povestit, cu lux de amănunte, în ce a constat procesul dezinfectării:

"Primul lucru pe care l-am făcut când am ieşit din operaţie a fost să intru în duş. M-am spălat şi dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cât a durat operaţia. Pare exagerat, dar aşa am fost sfătuiţi să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat şi mi-am sunat familia. M-am gândit iniţial să nu merg acasă, dar după discuţiile cu specialiştii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranţă în timpul intervenţiei, am hotărât să merg totuşi acasă. Copiii mei mă aşteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe uşă, mă spăl şi mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în braţe".
Între timp, copila de 7 ani – internată fiind la data de 28 martie în spital – a ieșit negativ la testul de coronavirus și a fost externată.

Surse foto: Imgur, Istock

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Cam ce fel de sotie ai fi tu?
Incepe quiz
Cam ce fel de sotie ai fi tu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.