Afla totul despre Testul Papanicolau - Testul care iti salveaza viata!

Afla totul despre Testul Papanicolau - Testul care iti salveaza viata!

Raluca Cristea

Testul Papanicolau trebuie sa faca parte din examenul ginecologic de rutina al oricarei femei. Scopul acestui test este identificarea unor posibile modificari ale celulelor de la nivelul cervixului si colului uterin. Aproximativ 10% dintre femeile care fac anual un Test Papanicolau prezinta un rezultat anormal, insa doar un sfert dintre acestea prezinta modificari specifice cancerului de col uterin.

Cervix

Cine trebuie si cine nu trebuie sa faca testul?

Organizatiile medicale mondiale au stabilit pe scurt care sunt femeile care trebuie neaparat sa faca un Test Papanicolau:
- femeile care si-au inceput viata sexuala de cel putin 6 luni sau cel mult 3 ani;
- femeile care au cel mult 21 de ani;
- femeile care au mai facut un astfel de test, dar al carui rezultat nu a fost pe deplin satisfacator.

Chiar daca esti insarcinata, poti face un Test Papanicolau, care este absolut sigur si in aceasta perioada, insa trebuie sa ii spui medicului ca esti insarcinata.

Testul Papanicolau nu mai trebuie facut daca ai suferit o histerectomie totala (indepartarea chirugicala a uterului si cervixului). Daca ai suferit o histerectomie partiala (fara indepartarea cervixului), trebuie sa faci in continuare acest test si sa urmezi acelasi plan de analize ginecologice la fel ca si femeile care nu au suferit o astfel de operatie.

De asemenea, testul nu mai trebuie facut de femeile cu varsta peste 65 de ani, care in ultimii 10 ani au avut rezultate normale ale testului.

Unde si cand se poate face Testul Papanicolau?

Testul Papanicolau nu poate fi facut in timpul menstruatiei, asadar ai grija cand faci programarea la medicul ginecolog. Perioada cea mai buna pentru a face un Test Papanicolau este cu maximum 15 zile dupa prima zi a menstruatiei.

Cu 2 zile inainte de a face testul, nu trebuie sa faci spalaturi interne, nu trebuie sa folosesti spermicide sau ovule medicinale si nu trebuie sa ai un contact sexual. Acesti agenti externi pot ascunde sau muta posibilele celule cervicale anormale.

Testul Papanicolau poate fi facut in cabinetul oricarui medic ginecolog, intr-o clinica sau intr-un spital. Mostra poate fi prelevata nu doar de medicul ginecolog, ci si de tehnicianul ginecolog sau de asistenta medicului.

Cum se face testul?

In primul rand, nu trebuie sa iti fie teama. Nu doare! Aproape ca nu o sa simti nimic, poate cel mult o durere in zona cervixului si uterului, dar care nu va dura mai mult de 5 minute!

Iata etapele examenului ginecologic ce presupune si Testul Papanicolau:

- te intinzi relaxata pe spate, pe patul de examinare;
- medicul iti va examina mai intai partea exterioara a zonei vaginale si anale, inclusiv uretra, pentru a se asigura ca au un aspect normal;

- apoi, medicul va lua un speculum si il va introduce in vagin, pentru a observa si examina cat mai bine vaginul si cervixul;
- medicul va folosi o mica periuta, numita perie cervicala, pe care o va insera in deschiderea cervixului si o va rasuci pentru a colecta o mostra de celule cervicale. Aceasta mostra se numeste mostra endocervicala;
- este nevoie de o a doua mostra, insa din afara cervixului. Aceasta mostra este folosita la Testul Papanicolau si se numeste mostra ectocervicala;
- ambele mostre sunt puse pe o sticla special destinata examinarii de laborator, fixate cu ajutorul unei substante speciale si duse in laborator, pentru stabilirea rezultatelor.

Dupa ce mostrele au fost luate, medicul ginecolog va face o examinare bimanuala a zonei pelviene. Aceasta examinare implica introducerea a doua degete in canalul vaginal, pentru a simti ovarele si uterul, in timp ce mana cealalta este pozitionata pe abdomen.

Cand se afla rezultatul si cum trebuie interpretat?

De obicei, trebuie sa afli rezultatele in maximum 3 saptamani de la controlul ginecologic. Daca nu se intampla asa, suna-ti cat mai repede medicul ginecolog.

Iata cum sunt notate rezultatele unui Test Papanicolau si ce inseamna ele:

Normal - asta inseamna ca cervixul tau este perfect sanatos! Medicul iti va spune cand trebuie sa revii pentru un nou test, de obicei la 1 an diferenta;

Nesatisfacator - din anumite motive, mostra de celule nu a fost una buna iar celulele nu pot fi examinate corespunzator. In acest caz, trebuie sa repeti testul;

Benign - ceea ce inseamna ca poti avea o infectie care cauzeaza inflamarea celulelor cervicale. In rest, testul nu arata prezenta unei tumori. Medicul iti va recomanda analize suplimentare si iti va prescrie un tratament. Va trebui sa revii la control peste 1 an;

ASCUS (Celule scuamoase atipice cu semnificatie necunoscuta) - este vorba despre o forma diferita de cea normala a anumitor celule expuse examinarii. In acest sens, vei face testul pentru HPV ( Virusul Papilloma ). Daca rezultatul testului pentru HPV este pozitiv, atunci inseamna ca prezinti o tulpina cu risc scazut pentru cancer si vei urma tratamentul corespunzator. Daca rezultatul arata o tulpina cu risc crescut, medicul va recomanda analize suplimentare pentru a stii ce pasi urmeaza in aflarea diagnosticului precis;

Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad redus - in acest caz vei face un tratament si analize suplimentare, deoarece aceste leziuni sunt premaligne si in timp se pot transforma in ceva foarte grav;

Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad ridicat / inalt - in acest caz vei urma de urgenta un tratament si vei face toate analizele necesare, deoarece acest tip de leziuni pot duce foarte rapid la ceva grav;

Celule glandulare atipice - aceste celule produc mucus si se afla in interiorul colului si uterului. Pentru a determina forma si semnificatia exacta a acestor celule, vei face investigatii suplimentare;

Adenocarcinom - vei face de urgenta investigatii suplimentare pentru a stabili exact daca este vorba sau nu de cancer, dar si in ce faza, apoi vei urma tratamentele de specialitate necesare. 

Am cancer daca rezultatul Testului Papanicolau este anormal?

NU. De obicei, nu cancerul este motivul unui rezultat anormal al testului. Motivele cel mai des intalnite pentru un rezultat anormal sunt inflamatiile si infectiile vaginale  sau cervicale care produc modificari ale celulelor cervicale. Majoritatea acestor modificari poti fi urmarite si tratate eficient pana cand ajung la stadiul normal.

Evaluarea regulata printr-un examen ginecologic si un Test Papanicolau, alaturi de tratamentul adecvat, previn ferm cancerul.

Ce se intampla daca trebuie sa repeti testul?

Din mai multe motive, medicul poate decide ca este indicat sa repeti testul. Asa cum ai aflat de mai sus, printre motivele repetarii testului se numara si rezultatul nesatisfacator.

Un alt motiv este si rezultatul anormal al testului, atunci cand modificarile nu sunt indeajuns de clare pentru a stabili urmatorii pasi ai diagnosticarii sau atunci cand rezultatul nu corespunde datelor stabilite in urma examinarii ginecologice.

Daca trebuie sa repeti testul, dar suferi de o infectie vaginala sau cervicala, testul va fi repetat doar dupa tratarea completa a infectiei. In plus, daca crezi / stii ca esti insarcinata sau suferi in acel moment de o alta afectiune sau alergie, trebuie sa ii spui asta medicului inainte de a repeta testul.

Nu uita de celelalte reguli, de care ti-am vorbit mai sus, si pe care trebuie sa le respecti inainte de efectuarea testului!

Daca exista Testul Papanicolau, de ce atat de multe femei mor din cauza cancerului de col uterin?

In primul rand, femeile care sunt cel mai expuse unui astfel de tip de cancer sunt cele care nu vin in mod regulat la un examen ginecologic. Astfel, este mai mult decat indicat ca femeile care nu merg regulat la medicul ginecolog, sa primeasca educatia necesara in acest sens. Mai mult decat orice alt tip de educatie, educatia medicala mai ales in ginecologie, este vitala!

Aproximativ 60% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, nu au facut un Test Papanicolau in 5 ani anteriori instalarii cancerului, unele dintre ele chiar nu au facut un astfel de test niciodata.

Femeile care nu au facut niciodata un Test Papanicolau pot fi incadrate cu usurinta in anumite categorii. Este vorba despre femeile in varsta, femeile care traiesc in mediul rural, femeile care nu beneficiaza de o asigurare de sanatate sau femeile sarace.

Specialistii sunt de parere ca, mai degraba s-ar desfasura campanii de informare si efectuare a testelor oriunde in lume, decat sa se dezvolte aparatura de supraveghere si diagnosticare pentru femeile care au deja un obicei din a merge la medicul ginecolog. De ce? Pentru ca una dintre cele mai comune cauze ale mortii la femei este cancerul de col uterin

Stiai ca...

... cauza cel mai des intalnita pentru un Test Papanicolau anormal este infectia cu HPV?

... majoritatea modificarilor celulelor cervicale au loc din cauza unui comportament sexual riscant (primul contact sexual pana in 18 ani, mai mult de 3 parteneri de-a lungul vietii, contact sexual cu o pers care a avut multipli parteneri) ? Este vorba nu doar de comportamentul sexual al femeii care vine la controlul ginecologic, ci si de comportamentul partenerului ei, atat in prezent cat si din trecut;

... fumatul sau slabirea sistemului imunitar pot fi si ele cauzele modificarii celulelor cervicale?

Ca sa afli daca esti sanatoasa sau nu, trebuie sa faci testul Papanicolau in fiecare an! Este simplu, dureaza putin si te costa putin sau chiar deloc! Nimic nu poate fi o scuza in lupta pentru sanatate si o viata mai buna!

Tu cand ai facut ultima data un Test Papanicolau?

Alte articole care te-ar putea interesa:
Tot ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin
20 de lucruri pe care nu le stiai despre vaginul tau!
Igiena intima! 8 reguli de baza!

Subiecte de pe forum:
Rana pe col uterin
Probleme cu candidoza vaginala
Secretiile vaginale
Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui
Incepe quiz
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (532)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    anonim (anonim)
    14 februarie 2013 15:03

    deci daca inca sunt virgina nu pot face un astfel de test nu?

    nicol (anonim)
    9 ianuarie 2013 19:07

    citeam ca o anumita categorie de femei nu fac testul,nu este adevarat chiar nu fac parte din aceasta categorie si nu am facut testul.Imi este sila de sistemul medical actual,iar cel particular este departe

    maria (anonim)
    13 decembrie 2012 21:09

    Buna seara! am fost de am facut controlsi mi-a zis ca am o micoza.nu e ceva grav mi-a dat numai ovule pimafucim.dar totodata mi-a recomandt sa fac un test papanicolau ca nu am facut niciodata.intrebarea mea este pentru ca nu am mai apucat sa o intreb pe doctorita. pot sa fac testu si apoi sa iau acele ovule?repet mi-a zic ca este o mica micoza.probabil de la frig,chiloti.va rog imi puteti spune urgent?multumesc din suflet.o seara buna

    bibi (anonim)
    13 ianuarie 2012 20:08

    buna...imi puteti spune si mie c inseamna rezultatul la un papanicolau??va rog frumos,am facut testul si am plecat din tara si mi l-a luat sora mea d la clinica...iar p rezultat scrie L1 tip 3 ,L2 ti 2 si modificari ascociate inflamatiei..am tot cautat p net dar nu gasesc nimic concret...va rog daca ma puteti ajuta

    anonim s (anonim)
    16 februarie 2011 15:03

    multumesc pt raspuns.am facut spalaturi cu ceai de galbenele si ovule cervugid.e bun tratamentul

    anonim s (anonim)
    7 februarie 2011 21:09

    am facut testu si mia iesit c2.este grav

    Raluca_cristea
    9 februarie 2011 09:09

    Buna anonim s! C2 arata o inflamatie la nivelul colului uterin. Nu este nimic grav, necesita un tratament prescris de medicul ginecolog, apoi nu o sa mai ai probleme. C2 este un rezultat des intalnit, care nu prezinta riscuri majore.

    strengaritza (anonim)
    21 decembrie 2010 10:10

    am facut testul pap acum o sapt si rezultatul este L1- tip II si L2- tip I dak puteti sa`mi spuneti in ce consta acest rezultat...multumim pentru articol..chiar este f informativ.sarbatori fericite!

    Raluca_cristea
    23 decembrie 2010 22:10

    Buna strengaritza! Nu ai motive de ingrijorare: L1 si L2 sunt tipuri de celule iar tipurile I sau II arat starea lor. Tipul I inseamna ca celulele sunt normale, in timp ce tipul II arata un inceput de inflamatie, nu este nimic grav, ramanand la atitudinea medicului ginecolog daca iti prescrie tratament sau nu si ce fel de tratament iti prescrie

    damian elena (anonim)
    2 noiembrie 2010 08:08

    am rezultatul testului iar doamna doctor mi-a zis ca nu are timp sa il citeasca.va rog sa ma ajutati.cheaguri,mucus fragmente de endometru cu glande tubulare si tirbusonate,tapetate de un epiteliu pseudostratificat,corion neomogen,arii laxe alternand cu arii dens fibropare cu sclerohialinoza arteriolelor spiralate.

    Raluca_cristea
    2 noiembrie 2010 20:08

    Elena, oricate cunostinte am avea, nu putem si nici nu trb sa ne dam cu parerea despre un lucru atat de important. Oricum, cheagurile nu sunt deloc ok. Fa-ti o programare la un alt doctor ginecolog care sa iti interpreteze testul. Multa sanatate!

    erik (anonim)
    29 octombrie 2010 18:06

    super tare...chiar cautatm informatii despre testul pap pt k si eu am probleme si saptamana viitoare ma duk la control din nou si dupa aceea sa fac testul pap dar dak a-ti putea sa imi spuneti si mie cam cat costa testul acesta intr-un spital ???astept sa imi rasp.....si multumesc k a-ti scris despre acest test

    gaby1190
    14 octombrie 2010 15:03

    testul papanicolau scoate la iveala orice infectie!!!felicitari divahair pentru acest articol!!!

    mell (anonim)
    8 octombrie 2010 09:09

    Este clar o lectie de educatie sanitara care probabil se desfaoara in scoli dar ce facem cu generatiile care au auzit de acest Test Papanicolau la TV?

    virginia (anonim)
    8 octombrie 2010 07:07

    un articol de nota zece va multumesc din suflet chiar aveam nevoie de axeste informati va pop.saptamana viitoare urmeaza sa merg si eu la doctor pentru al face sper sa fie bine.

    cristina (anonim)
    1 octombrie 2010 22:10

    eu am facut testul papanicolau anu asta si mi-a dat rezultatul intr-o saptamana si nu am nimic.da am in schimb o rana micuta inauntru si ce ar trebui sa fac... luat si ovule de introdus inauntru CERVUGID,CARPICON,FLAMEXIN SI INJECTI CU POILIDIN AM FACUT.TREBUIE SA MA CAUTERIZEZ PANA LA URMA DACA NU-MI TRECE DE LA TRATAMENT SAU TRECE DE LA SINE?

    Mihaela Zeres
    30 septembrie 2010 12:12

    Mi s-a spus ca trebuie refacut in fiecare an!Este adevarat?

    Raluca_cristea
    30 septembrie 2010 16:04

    Da, Mihaela! Pentru binele tau, trebuie sa faci Testul Papanicolau in fiecare an!

    mirela (anonim)
    25 septembrie 2010 19:07

    Ft bun articolul.Si pe mine testul PAPS m-a salvat de la ceva ft grav.Mozaic pe buza superioara a colului uterin,care a fost diagnosticat cu 2 sapt.inainte de a face a3a sarcina extrauterina si a trebuit sa mi se electrocauterizeze pe viu, la 5 sapt dupa trauma mai sus mentionata.Acum sint insarcinata in 4 luni sarcina normala,intradevar MINUNE,dar o sa povestesc cu alta ocazie cind se va dezbate subiectul .Deci fetele care ati trecut prin aceeasi trauma nu renuntati.De multe ori investigatiile ft dureroase ,esecurile si cele trei sarcini extrauterine mi-au dat incredere si de fiecare data am zis mai incerc odata.Marti tb sa fac triplu test de sarcina ,posibil sa am baietel,dar tot ce am acum este rezultatul unei gindiri pozitive,increderea ca Dumnezeu ma v-a asculta si ce sa mai zic incapatinarea cu care nu am vrut sa accept solutia de fertilizare in vitro.Trebuie sa va mai zic un lucru o trompa uterina o am extirpata de finitiv(2 sarcini extra)iar cealalta o sarcina extrauterina (oprita din evolutie la timp pt a o salva)si ft bolnava, nici macar slab permeabila in urma celei de a treia histerosalpingografii.Adresa mea de email este MIRELUS 78@YAHOO.COM daca cele care au impartasit aceeasi situatie ca si mine doresc sa discutam si poate sa le dau un gram de speranta sa creada in ele si in minuni.IMI PARE RAU CA NU AM DISCUTAT LA SUBIECT,dar poate fiun ex pt cele care au neoplazii uterine,hpv,sau orice alta leziune a colului.DACA ESTE DEPISTAT LA TIMP POATE FI SALVATA VIATA

    pisi (anonim)
    25 septembrie 2010 18:06

    foarte bun articolul este bine k ne prezentati astfel de articole pt.ca avem de unde invata mai multe va multumesc sunteti o echipa tare

    Anonim (anonim)
    25 septembrie 2010 12:12

    Care este varsta minima la care il poti face?

    Raluca_cristea
    25 septembrie 2010 13:01

    In primul rand draga Anonima, problema nu ar trebui sa se puna asa. Nu exista o varsta minima pentru Pap, ci poate o varsta minima ptr inceperea vietii sexuale, dar din pacate nici de asta nu se prea tine cont. De ce spun asta? Pentru ca odata ce iti incepi viata sexuala, se presupune ca si corpul tau este pregatit ptr un control ginecologic, ptr analize de specialitate, caci riscurile te pandesc oricand daca nu esti atenta. Dupa cum am spus si in articol, Testul Pap trebuie facut la cel putin 6 luni si cel mult 3 ani de la inceperea vietii sexuale. Bafta!

    mel (anonim)
    25 septembrie 2010 12:12

    Foarte bun articol!!! De mult asteptam sa gasesc niste informatii clare, ca cele date de voi. Multumesc mult!!

    Raluca_cristea
    25 septembrie 2010 13:01

    Mel, ne bucuram ca ti-am putut fi de ajutor! Ai grija de tine in continuare!

    MALE (anonim)
    23 septembrie 2010 23:11

    Bun articol!Multumim!Eu mi-am facut un obicei de cand am nascut(aproape 5 ani),si anume :merg de 2 ori pe an la control(mai des numai daca apar probleme).La unul din controale fac musai si un test Papanicolau.

    alynut_ela
    23 septembrie 2010 21:09

    wow

    Mariana (anonim)
    23 septembrie 2010 20:08

    Interesant si util.

    Lavinia (anonim)
    23 septembrie 2010 20:08

    Foarte bun articolul! Nota 10 DIVAHAIR

    Raluca_cristea
    23 septembrie 2010 18:06

    Multumim pentru toate cuvintele frumoase. Nici nu stiti cat de reconfortante si de ajutor sunt parerile si aprecierile voastre! Va pup!

    anamaria (anonim)
    23 septembrie 2010 15:03

    multumim pt articol diva hair imi era teama sa imi fac testu dar acum sigur o sa il fac.mii de multumiri super reusit articolul nemaipomenit

    Hismicher Ana (anonim)
    23 septembrie 2010 15:03

    Eu mi-am facut in fiecare an testul Papanicolau dar am aflat ca acest test este relevant daca se face in mediu lichid ori acest test in mediu lichid nu-l poate face orice policlinica fie ea si privata. Deci eu practic nu stiu daca ceea ce am facut eu este adevarata analiza , informati-ne care analiza este corcta si la ce spitale , policlinici trebuie facuta

    Raluca_cristea
    25 septembrie 2010 13:01

    Buna Ana! Nu te speria! Tu ai facut un Test Papanicolau cu proba de celule cervicale puse pe lamela. Este forma de cea mai cunoscuta si utilizata forma de Test Pap. O varianta noua a Testului Pap este cea in care medicul pune proba de celule cervicale intr-un recipient cu lichid si il trimite catre analiza de laborator. In cazul acestui Test Pap in mediu umed, se face si analiza pentru HPV, pentru a depista eventuale probleme la nivelul colului.

    irina (anonim)
    23 septembrie 2010 14:02

    costa maxim 50 ron si cel in mediu umed costa150 ron

    AVRAM MARILENA (anonim)
    23 septembrie 2010 13:01

    Superb articol,de altfel ca toate celelalte articole de care avem atata nevoie...absolut toate sunt interesante indiferent de domeniul lor...bravooo

    oana (anonim)
    23 septembrie 2010 13:01

    aveti idee cat costa un astfel de test ?

    Raluca_cristea
    25 septembrie 2010 13:01

    Buna Oana! Mai sus, Irina ti-a raspuns: intre 50 si 150 de lei. Ce pot eu sa adaug este ca, in unele unitati medicale sau in cadrul anumitor campanii medicale se poate face chiar gratuit Testul Papanicolau. Multa sanatate!

    Pat (anonim)
    23 septembrie 2010 13:01

    Foarte interesant ... si s-a potrivit de minune :) Eu chiar maine merg la un control!

    ali (anonim)
    23 septembrie 2010 11:11

    Stiti cat de multi doctori refuza sa de-a trimiteri pentru testul Papanicolau desi acest test este efectuat gratuit de catre laboratoare???? Desi analiza este decontata de CAS si laboratoarele care se respecta o includ in lista analizelor efectuate doctorii de familie habar nu au de acest lucru ba te mai si ridiculizeaza cand le ceri trimitere. In Galati cel putin asta e o practica frecventa.

    flori832005
    23 septembrie 2010 20:08

    LA ROMAR SE FACE CU TRIMITERE.PE 1 OCT 2010 SE FAC PROGRAMARI PT GRATUITATE

    Simona Georgescu (anonim)
    23 septembrie 2010 11:11

    Buna ziua,Mai intai as vrea sa precizez faptul ca mi-a placut topicul dvs si mi se pare normal ca aceste lucruri sa fie dicutate. Multe dintre femei refuza sa isi faca testul Papanicolau din cauza ca le e frica. Este foarte important ca femeile din ziua de azi sa isi faca anumite controale ginecologice in mod regulat. Este benefic pentru sanatatea noastra. Eu mi-am facut aceste test la fiecare 6 luni, deoarece rezultatul a fost anormal si eram predispusa la cancer de col uterin. Insa dupa multe tratamente, am reusit sa previn aceasta boala. Sfatul meu este ca fiecare dintre voi sa mergeti la medicul dvs ginecolog cel putin o data pe an, pentru a va face un control amanuntit. Nu va costa mult, poate chiar deloc, dar astfel puteti preveni anumite boli.

    just_alinutzaa
    23 septembrie 2010 10:10

    Multumim pentru articol..

    iliescu gabirela alexandra (anonim)
    23 septembrie 2010 10:10

    Multumim pentru articol diva hair . Extrem de interesant. ati putea da si despre histerectomie. este foarte interesant. La emisiunea dr. OZ am invatat foarte multe si mu trebuie sa-ti scoti toate organele daca ai cancer de col uterin.

    Mady (anonim)
    23 septembrie 2010 10:10

    Buna!Eu fac aproape in fiecare an acest test si consider ca ar trebui sa-l faca toate femeile.

    doina (anonim)
    23 septembrie 2010 09:09

    mul?umim mult pentru sfaturi si pentru articol

    Bodea Gabriela (anonim)
    23 septembrie 2010 09:09

    Foarte interesant aricolul!Multumim DivaHair

    Ariana (anonim)
    23 septembrie 2010 08:08

    Felicitari ptr.articol,ptr.toate sfaturile date!!!

    miha (anonim)
    23 septembrie 2010 03:03

    Numai am cuvinte vreau sa multumesc redactiei divahair pentru toate sfaturile bune care ni le da noua tuturor femeilor despre moda cat si despre cum sa avem grija de sanatatea noastra!!!FELICITARI DIVAHAIR!!!!!!!!!!astepat cu nerabdare noile sfaturi!!!!!!!!!!!