Afla totul despre afectiunile gingivale

Afla totul despre afectiunile gingivale
Redactor Divahair.ro
Miercuri, 25.05.2011

Cuprins

Daca ai peste 35 de ani, esti insarcinata, fumatoare, suferi de diabet zaharat sau de stres, inseamna ca sansele tale de a dezvolta afectiuni gingivale sunt mai crescute. Afla de ce citind informatiile de mai jos.

Ai peste 35 de ani

Pe masura ce inaintezi in varsta, sistemul tau imunitar isi pierde eficacitatea comparativ cu varstele anterioare, iar scaderea imunitatii contribuie la aparitia afectiunilor gingivale. Acestea duc la retractie gingivala si la expunerea din ce in ce mai mare a suprafetei dentare, in timp ce radacina dintelui este mult mai vulnerabila la atacurile acizilor generati de placa bacteriana. In plus, situatia se agraveaza deoarece placa bacteriana se acumuleaza mai intai la marginea tesutului gingival, acolo unde incepe suprafata expusa a radacinii dintelui.

Esti insarcinata

In timpul sarcinii, datorita modificarilor hormonale prin care trece organismul tau, gingiile pot deveni mult mai sensibile si mai vulnerabile la sangerari.

Simptomele afectiunilor gingivale se manifesta incepand cu a doua sau a treia luna de sarcina, insa severitatea acestora creste pana in luna a opta.

In aceasta perioada, unele femei pot observa sangerari ale gingiilor la periaj, inrosirea sau inflamarea tesutului gingival.

 

Esti fumatoare

Fumatul creste riscul de acumulare a placii bacteriene care cauzeaza progresia mai rapida a afectiunilor gingivale. In cazul fumatorilor, mecanismele de aparare ale organismului se deterioreaza, crescand vulnerabilitatea gingiilor la aparitia infectiilor.

Fumul de tigara pe care-l inhalezi determina reducerea circulatiei sangelui la nivelul gingiilor, diminuand astfel aportul de oxigen si substante nutritive.

In plus, fumatul poate incetini procesele de vindecare ale organismului, astfel incat afectiunile gingivale se vindeca mai greu sau chiar deloc.


Suferi de diabet zaharat

Dr. Cinel Malita explica ce se intampla in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat: "Afectiunea gingivala este uneori considerata a sasea complicatie a diabetului zaharat, chiar daca pacientii nu constientizeaza mereu acest lucru.

Afectiunile gingivale pot fi cauzate de nivelul ridicat de zahar din sange care determina acumularea de placa bacteriana. De asemenea, persoanele diabetice sunt mai vulnerabile la infectii gingivale intrucat structura vaselor de sange este modificata, ceea ce poate cauza o reducere a circulatiei sangvine, care, la randul ei, poate afecta structura tesutului gingival si a celui osos, facandu-le mai vulnerabile in fata atacului bacterian."

Suferi de stres

Daca esti o persoana stresata, afla ca stresul slabeste sistemul imunitar astfel incat organismului ii este mai greu sa combata afectiunile gingivale, iar bacteriile care determina formarea placii bacteriene se inmultesc.

De asemenea, stresul te poate determina sa deprinzi anumite obiceiuri care duc la aparitia afectiunilor gingivale, cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nesanatoase, dar si sa ignori necesitatea asigurarii unei igiene orale zilnice adecvate sau necesitatea vizitelor regulate la medicul dentist.

Vezi si
Hiperosmie: ce este și când poate fi periculoasă
Hiperosmie: ce este și când poate fi periculoasă
Raluca Margean | Miercuri, 25.05.2011
Extract de buchu: beneficii și mod de administrare
Extract de buchu: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Miercuri, 25.05.2011
Articolul urmator »
Terapia cu lumină roșie: beneficii și recomandări
Terapia cu lumină roșie: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 16.02.2025
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (22)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Prolactina mărită: cauze și recomandări
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025

Ne găsești pe