Tot ce trebuie să ştii despre extracţia măselelor de minte

Tot ce trebuie să ştii despre extracţia măselelor de minte

Sorina Corneanu

Măselele de minte sunt similare cu apendicele, le avem, dar nu sunt necesare, iar problemele pe care le pot cauza sunt nenumărate. Tocmai de aceea, majoritatea medicilor dentişti recomandă extracţia măselelor de minte. Desigur, nu toată lumea urmează acest sfat, iar complicaţiile nu întârzie să apară.

Măselele de minte reprezintă al treilea set de molari din spatele gurii. De obicei, acestea apar în categoria de vârstă 17-25 de ani şi sunt descoperite în urma unui radiografii panoramice a gurii. Majoritatea persoanelor aleg să le scoată, deoarece apar probleme precum durerile gingivale și presiunea exercitată asupra celorlalţi dinţi.

Semne că trebuie extrasă măseaua de minte

În trecut, măselele de minte erau înlăturate în mod regulat, indiferent dacă exista sau nu o problemă. Acest lucru este mai puțin frecvent acum în multe țări. Însă în Statele Unite aproximativ 5 milioane de persoane suportă intervenţii chirurgicale dureroase de extracție a măselelor de minte, pentru că mulți medici stomatologi și chirurgi orali consideră că măseaua de minte poate duce la infecție, boli gingivale și carii dentare.

durere de masea

Cele mai frecvente simptome care te anunţă că trebuie să renunţi la măseaua de minte sunt:

  • infecţiile şi durerea severă;
  • înclinarea măselei de minte în partea din faţă a gurii;
  • inflamațiile gingivale, ca urmare a incapacității măselei de minte de a „sparge” gingia;
  • dezvoltarea unui chist la baza măselei, ceea ce poate duce la deteriorarea dinţilor din vecinătate, infecţii gingivale grave şi distrugerea nervilor dentari.

Complicaţiile măselei de minte

Infecțiile gingivale pot duce la respirație urât mirositoare, dureri de urechi, de dinți sau de cap, un gust neobişnuit în gură, gingii umflate, care pot fi mai roșii decât de obicei, maxilar umflat și sângerări ale gingiilor.

Deşi cazurile sunt rare, atunci când măseaua de minte nu este scoasă la timp, se pot forma tumori benigne care afectează ţesutul gingival şi osul.

Care este preţul pentru extracţia măselei de minte

Preţul unei extracţii realizate cu anestezie locală variază între 200 şi 300 de lei, în timp ce o extracţie realizată cu anestezie generală (situații mai rar întâlnite) poate ajunge până la 500 de lei.

Cum decurge extracția măselei de minte

Extracția măselei de minte durează cel mult 45 de minute şi este realizată sub anestezie. După o discuţie amănunţită cu medicul dentist, se va stabili tipul de anestezie care ţi se potriveşte cel mai bine.

  • Locală - tip de anestezie care îţi va permite să iei parte la întreg procesul, fără a simţi durerea, iar la final să îţi reiei fără probleme activităţile zilnice. Vei scăpa de orice durere cu o simplă înţepătură în gingie.
  • Anestezie prin sedare uşoară - medicul dentist va amorţi întreaga cavitate bucală şi va introduce, prin intermediul unei branule, un ser care să te menţină într-o stare de calm şi relaxare, astfel încât să nu simţi nimic din întreaga procedură. În astfel de cazuri, cel mai adesea vei adormi şi te vei trezi la finalul procedurii.
  • Inhalosedarea - este cel mai modern și mai ușor tip de anestezie, destinat în special persoanelor cu anxietate. Aceasta este o sedare conștientă cu protoxid de azot și oxigen, recomandată copiilor și adulților cu frică de stomatolog, care nu pot coopera și nu pot suporta alte tipuri de anestezie. În comparație cu anestezia generală, pacientul rămâne treaz. Astfel, disconfortul psihic, emoțional sau fizic dispare, iar intervenția, oricât de complicată, devine ușoară și complet nedureroasă. Discută cu mediul dentist despre inhalosedare și, dacă te hotărăști asupra ei, ai grijă să nu ai stomacul plin. Inhalosedarea nu se poate administra pesoanelor care tocmai au luat o masă copioasă. 

Dacă te numeri printre cazurile dificile, e posibil să fie nevoie ca medicul să taie puţin gingia în jurul măselei, pentru a o putea elimina. În acest caz, în urma intervenţiei vor fi necesare mici cusături locale.

Vezi 10 trucuri pentru dinţi perfecţi!

La ce să te aştepţi după extracția măselei de minte

Dacă intervenţia s-a desfăşurat sub anestezie locală, atunci îţi poţi relua imediat activităţile zilnice. În schimb, dacă a fost necesară sedarea, e posibil să ai nevoie de cineva care să te conducă acasă şi să te odihneşti câteva ore. Majoritatea pacienţilor nu se confruntă cu durere după operație, dar pot apărea umflături și disconfort care persistă 2-3 zile.

Cum ameliorezi durerea după extracția măselei de minte

Dacă durerea persistă şi interferează cu activităţile tale de rutină, o poţi ameliora recurgând la câteva trucuri simple:

  • pune gheaţă pe locul dureros;
  • bea multe lichide;
  • mănâncă alimente moi (supe, piureuri, orez);
  • clăteşte gura cu apă de gură, evită periajul puternic, mai ales dacă observi că gingiile sângerează;
  • ia medicamentele pe care medicul ţi le-a prescris pentru a ușura durerea sau inflamaţia.

Unii pacienţi pot avea complicaţii, deşi foarte rar, acestea incluzând:

  • umflături locale;
  • senzaţie de slăbiciune;
  • infecţie;
  • sângerare abundentă;
  • amorţeală a gurii;
  • paralizie a limbii, buzelor sau obrajilor.

Dacă apar astfel de complicaţii, însoţite de febră, dureri gingivale puternice, stare de leşin şi dureri puternice la locul operaţiei, discută de urgenţă cu medicul!

Dacă ai în continuare măselele de minte și nu eşti convinsă că trebuie să le scoţi, discută cu dentistul. Acesta ar trebui să te ajute să iei cea mai bună decizie. Totodată, dacă ai îndoieli legate de sugestia primită, cere şi o a doua opinie.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.