Tot ce trebuie să știi despre implantul dentar

Tot ce trebuie să știi despre implantul dentar

Redactor Andreea Baluteanu

Igiena dentară necorespunzătoare, cariile sau parodontoza pot sta la baza căderii dinților. Iar viața cu o dentiție incompletă nu e dificilă doar din punct de vedere estetic și nu afectează doar stima de sine, ci ne descurajează să mai consumăm alimentele preferate, ne obligă să evităm restaurantele și întâlnirile cu prietenii și, nu în ultimul rând, se poate dovedi un coșmar al durerii.

În aceste condiții, implantul dentar a devenit soluția cea mai des vehiculată pentru pacienți. Află din rândurile de mai jos ce presupune implantul dentar, care sunt riscurile asociate cu această operație și dacă te afli în situația de a apela la ea. De asemenea, află și cum să îngrijești implanturile dentare, de ce să le alegi și la ce sumă pot ajunge: cu alte cuvinte, tot ce trebuie să știi despre ele.

Ce este implantul dentar?

„Inventat” în anii 50 de chirurgul Per-Ingvar Brånemark, implantul dentar este normă azi în igiena orală. Procedura este reprezentată de inserția unei piese din titan, prevăzută cu un șurub, în osul maxilarului, pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.

femeie cu implant dentar

În general, procedura este precedată de extracția dintelui ce urmează a fi înlocuit, dat fiind faptul că, în majoritatea cazurilor, acesta este rupt, ciobit, cariat, imposibil de a mai fi recuperat. Specialistul va realiza apoi radiografii ale maxilarului, pentru a decide cu acuratețe care este locul în care va fi introdus implantul dentar. Uneori, înainte de poziționarea implantului, vor fi necesare intervenții chirurgicale auxiliare, așa cum sunt operația de sinus lift sau cea de adiție de os.

Urmează operația propriu-zisă, de natură chirurgicală, prin care piesa din titan este introdusă în osul maxilarului. Urmează o perioadă de recuperare care poate dura între 3 și 6 luni, prin intermediul căreia implantul este integrat în organism, fuzionând cu osul, printr-un proces numit osteointegrare.

După ce zona a fost complet vindecată, specialistul va atașa un dispozitiv protetic implantului din os, care poartă numele de bont artificial sau de capă de transfer. Urmează lucrarea finală, dintele propriu zis, care poate fi sub formă de coroană, de punte dentară (pentru înlocuirea mai multor dinți) sau de proteză mobilizabilă (pentru înlocuirea tuturor dinților).

Cine realizează implantul dentar

Fiind vorba despre o operație dificilă, complexă, implantul dentar nu este în general realizat de către un singur doctor. Desigur, pot exista și situații în care o clinică deține toți specialiștii necesari realizării procedurii sau cazuri în care medicii sunt pregătiți pentru a se ocupa de toate stadiile implantului.

În general, vei avea nevoie de un medic specialist în chirurgia dentară și maxilo-facială, care se va ocupa de inserarea implantului în os. De partea cealaltă, parodontologul este responsabil cu tratarea afecțiunilor regiunii învecinate implantului, precum gingiile sau maxilarul.

După ce aderența implantului la os este realizată, coroana dentară, puntea sau proteza vor fi amplasate de către un stomatolog.

Așa cum am spus, însă, multe clinici oferă specialiști cu pregătire în toate aceste proceduri. Chiar și în cazul în care vei avea de-a face cu mai mulți medici, serviciile vor fi taxate la comun, iar tu nu va trebui să îți bați capul cu identificarea personalului potrivit.

Disconfortul unui implant dentar

Primul stadiu al operației de implantare, respectiv inserarea piesei de titan, e singura care presupune un disconfort. Vei fi anesteziată, iar pacienții afirmă că disconfortul este comparabil cu o extracție dentară sau chiar mai suportabil. Intervenţia durează aproximativ o oră.

E posibil ca la câteva ore după implant senzația să devină mai acută, atunci când dispar efectele anesteziei, dar disconfortul e moderat.

Desigur, fiecare caz de implant dentar este diferit de la pacient la pacient, depinzând de structura osoasă a maxilarului și de gingiile tale, dar, în general, nu ai motive să te temi de durere.

Precauții în cazul implanturile dentare

În general, orice persoană care se bucură de o stare de sănătate bună este eligibilă pentru un implant dentar. Criteriile de care țin cont specialiștii sunt calitatea osului maxilarului și condiția gingiilor, ce vor susține viitorul implant. De asemenea, trebuie să știi că implanturile au nevoie de o bună îngrijire orală și că va fi necesar să te prezinți periodic în cabinetul dentistului.

Dacă fumezi, specialiștii te avertizează că riscul de infecții în urma operației poate crește. De asemenea, persoanele care suferă de boli cronice precum diabetul sau afecțiunile cardiace pot reprezenta cazuri dificile. Nu în ultimul rând, dacă ai avut parte de terapie prin radiații în zona gâtului sau a maxilarului va fi necesar să te consulți cu medicul specialist.

Iată care sunt și alte precauții de care să ții cont dacă te gândești să apelezi la un implant dentar:

 - Dependenţa de droguri;

- Reumatismul articular acut;

- Prezența tarelor sanguine;

- Tulburări endocrine;

- O imunitate scăzută;

- Neoplasme;

- Afecţiuni psihotice;

- O igienă dentară necorespunzătoare.

Beneficiile implanturilor dentare

Nu există dubii: implanturile dentare sunt cea mai recomandată procedură atunci când vine vorba despre înlocuirea unuia sau a mai multor dinți. Iată mai jos care sunt beneficiile pe care le presupune această operație!

Estetica. Implantul dentar arată exact precum dentiția ta naturală. Specialistul va avea grijă inclusiv să imite perfect nuanța dinților tăi în cadrul implantului. Firește, dacă optezi pentru înlocuirea tuturor dinților, atunci poți alege chiar și tonalitatăți mai deschise de alb: iată cum dobândești un zâmbet de vedetă de Hollywood.

Confortul. Prin fuziunea la os, implantul devine, la propriu, o parte din tine. O vei simți ca atare și nu vei avea deloc senzația că un corp străin se află în cavitatea ta bucală. Cei care au purtat proteze vor ști la ce ne referim.

Vorbirea. Ne reîntoarcem la proteze: cele care nu erau fixate așa cum trebuie, de calitate proastă, puteau presupune dezavantajul de a aluneca în gură, ceea ce cauza dificultăți în rostirea cuvintelor. Nu mai este cazul cu implanturile: vorbești clar și răspicat, fără probleme.

Mâncatul. Nu mai este cazul să te ferești de mere, de exemplu, pentru că nu le poți consuma din cauza protezei. Implanturile funcționează la fel precum dinții tăi proprii și, cu câteva mici excepții, depre care vom vorbi mai jos, nu presupun inconveniente din punct de vedere alimentar.

femeie mananca mar

Încrederea în sine. Un implant dentar de calitate te va face să te simți de milioane în pielea ta. Arăți bine, așa că te și simți astfel.

O igienă orală mai bună. Punțile dentare sunt fixate de dinții învecinați celui lipsă, presupunând șlefuirea acestora, ceea ce putea afecta în timp sănătatea dintelui. Implanturile îmbunătățesc din plin igiena orală, excluzând această problemă. De asemenea, accesul între dinți este mai ușor de realizat, ceea ce facilitează o curățare ca la carte.

Rezistență. Implanturile sunt concepute din titan, în cea mai mare parte a cazurilor, ceea ce le garantează o persistență peste medie. În marea majoritate a situațiilor, acestea vor sta alături de tine pentru totdeauna.

Compatibilitate. Fie că ai trecut tu prin această situație sau ai fost martora necesității de a scoate o proteză, știi cât de neplăcut se poate dovedi acest gest. Nu mai este cazul dacă ai un implant dentar: acesta fuzionează la os și devine, deci, parte din tine.

Punte versus implant versus proteză

La cât am lăudat implantul dentar, vei intui singură răspunsul la această chestiune, dar situația se poate dovedi în realitate mai dificilă. Principala problemă în alegerea dintre implant, punte sau proteză este legată de factorul financiar: implanturile sunt mai scumpe și decât punțile dentare, și decât proteza. În al doilea rând, și timpul trebuie luat în calcul: numai durata de vindecare în urma inserării piesei de titan a implantului te poate duce până la jumătate de an!

În general, proteza este opțiunea la care apelam cel mai des în trecut, dezavantajele sale fiind însă necesitatea de a o îndepărta și faptul că poate altera gustul mâncării. Punțile dentare au înlocuit-o la un moment dat, deși și ele presupun câteva inconveniente: dependența de dinții învecinați și modificarea structurii acestora pentru o mai bună aderență a punții fiind cele mai importante.

Iată care sunt criteriile de care să ții cont atunci când faci alegerea!

Prețul. Așa cum am mai spus, implanturile sunt cele mai scumpe. Și mai problematic devine atunci când e necesar să înlocuiești mai mulți dinți sau când specialistul recomandă intervenții pregătitoare pentru implant, cum este sinus lift, respectiv operația ce presupune creșterea cantității de os din zona maxilarului superior. Toate aceste proceduri vor cotiza la prețul final.

Timpul. Instalarea unei punți dentare este gata în două ședințe, implanturile necesită între 3 și 6 luni doar pentru osteointegrare. E adevărat, specialiștii au descoperit în ultima perioadă abordări noi, care reduc acest interval, dar care nu sunt încă perfecționate și, prin urmare, sunt respinse de mulți medici.

Factorul estetic. Aici, tot implanturile sunt favorizate. Arată natural și nimeni nu va sesiza diferența. Desigur, există și punți realizate din ceramică, de specialiști talentați, care nu îți perturbă înfățișarea, însă balanța înclină tot spre primele.

Starea dinților învecinați. Punțile dentare se sprijină pe dinții naturali și presupun șlefuirea acestora. Această procedură nu doar că afectează starea dintelui, dar îl poate face mai predispus la carii și la afecțiuni gingivale. De partea cealaltă, implanturile sunt complet independente și nu presupun un astfel de inconvenient.

Rezistența. Din nou, implantul e câștigător absolut! Implanturile vor avea rareori nevoie de înlocuire, mai ales dacă sunt poziționate corect și au aderat așa cum trebuie la os. Fiind concepute din titan, nu sunt susceptibile nici la carii sau la afecțiuni gingivale. Desigur, lucrarea externă, respectiv coroana, poate necesita înlocuirea periodică, dar mult mai rar decât o punte clasică.

În ceea ce privește puntea, durata ei de viață este, în medie, de 10 ani. Bineînțeles, totul depinde de tine și de grija pe care o ai față de sănătatea ta orală.

Factorul clinic. Implanturile dentare sunt diferite de la o persoană la alta, și, așa cum ai văzut, pot exista și situații în care acestea nu sunt compatibile cu starea ta de sănătatea sau cu stilul tău de viață. În acest caz, este posibil ca doctorul tău să îți recomande, ținând cont de factorii personali, să optezi pentru o coroană (sau pentru o proteză, dar mai rar).

Cum ai grijă de implantul dentar

Dat fiind faptul că implantul dentar este parte din tine, îngrijirea acestuia nu va fi diferită de cea a dinților tăi. Va trebui să te speli pe dinți, să te clătești cu apă de gură și să apelezi și la ața dentară. De asemenea, vizitele periodice la cabinetul stomatologului sunt obligatorii!

Iată care sunt principalele măsuri pentru un implant ce va sta cu tine pentru totdeauna!

Ai nevoie de o igienă orală corectă. Spală-te pe dinți de două ori pe zi și clătește-te cu apă de gură. Ai nevoie de periuțe care să fie eficiente și pentru curățarea interdentală, pentru accesul la acele spații mai delicate.

Vizitează cabinetul stomatologului o dată la 6 luni. Dentistul tău va analiza starea implantului dentar și va decide dacă este necesar să ia măsuri. Astfel, te asiguri că acesta rezistă pentru toată viața.

Renunță la fumat! Așa cum ți-am spus, fumătorii sunt mult mai predispuși la apariția infecțiilor dentare în urma implantului. Tutunul slăbește osul și poate denatura implantul și fuziunea cu maxilarul.

Nu mesteca alimente dure. Ți-am garantat în rândurile de mai sus că poți să mănânci liniștită un măr atunci când ai implant dentar, dar lucrurile pot sta diferit în cazul alimentelor dure, așa cum sunt bomboanele sau gheața. Bineînțeles, nu este recomandat să le spargi pe acestea nici între dinții tăi naturali!

Cât costă un implant dentar?

Este dificil să estimezi prețul unui implant dentar, deoarece depinde de foarte mulți factori. De asemenea, trebuie să iei în calcul că poți necesita și pre-intervenții, care vor ridica costul total.

În general, un implant dentar te poate obliga să scoți din buzunar, în medie, între 200 și 3000 de euro. Desigur, sunt și implanturi mai scumpe de atât. Știm, sunt diferențe enorme, influențate de factorii de mai jos!

Experiența medicului. E, practic, principalul determinant al unui preț mai ridicat. Indiferent de vârsta sa (nu considera automat că un stomatolog în vârstă e mai priceput decât unul tânăr), un doctor cu multe implanturi dentare la activ va cere mai mult.

Cabinetul. Este evident că, dacă mergi într-un cabinet stomatologic de lux, prețurile vor fi superioare unuia de cartier. Bineînţeles, în marea majoritate a cazurilor, și calitatea se va dovedi la fel.

Materialele și tehnologia folosite. Fiind concepute din metale rezistente, cum este titanul, implanturile pot costa între 300 și 2000 de euro. Acestora li se adaugă prețul bontului proteic, ce poate ajunge până la 50 de euro, cât și coroana, ce poate depăși pragul a 100 de euro.

femeie cu zambet frumos

Riscuri ale unei implant dentar

Tehnologia implanturilor dentare a evoluat foarte mult, așa că rata de succes a operațiilor este evaluată în prezent la un super coeficient de 98%. Desigur, aici contează mult factorii de mai sus, dar și starea ta de sănătate și grija pe care o ai față de implant.

În general, o planificare atentă, alături de medicul tău, poate anula complet riscurile. Informează-l pe acesta în legătură cu existența oricăror boli cu care te confrunți, a sângerărilor gingivale, a infecțiilor, alergiilor sau medicamentelor pe care ți le administrezi.

Iată care sunt riscurile la care te supui atunci când îți pui un implant dentar.

  • Infecții (risc amplificat de fumat);
  • Osteointegrarea incorectă;
  • Fractura implantului dentar;
  • Peri-implantita (afecţiune inflamatorie ce poate distruge osul din jurul implantului);
  • Retractia gingivală;
  • Poziționarea eronată a implantului.

Așa cum am văzut, implantul dentar îți poate schimba viața! Ține cont însă de factorii de risc, de modalitățile de îngrijire și poartă întotdeauna o discuție cu medicul tău,  adresându-i acestuia toate întrebările care te frământă!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.