Inimă mărită: cauze, simptome și tratament

Inimă mărită: cauze, simptome și tratament

Alexandra Dragoi

O inimă mărită poate avea mai multe cauze, dar principalul factor de risc este tensiunea arterială crescută, care favorizează instalarea bolilor coronariene.

Este posibil ca inima să nu pompeze sânge în mod eficient, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă congestivă. Majoritatea persoanelor cu inimă mărită au nevoie de tratament pe termen lung cu medicamente. Toate detaliile despre această afecțiune le găsești în articolul de mai jos!

inima

Cauzele inimii mărite 

Cea mai frecventă cauză sunt blocajele care afectează alimentarea cu sânge a inimii (boala coronariană) și hipertensiunea arterială. Pot exista însă și alte cauze, printre care: 

  • Infecție virală a inimii
  • Valve cardiace anormale
  • Boala renală care necesită dializă
  • Alcoolul sau abuzul de cocaină
  • Infecția cu HIV
  • Condiții genetice și moștenite

Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu se cunoaște nicio cauză. 

Simptomele inimii mărite 

Cel mai adesea, o inimă mărită nu te avertizează prin niciun simptom că există o problemă. Dacă devine imposibil să pompezi destul de bine sângele, poți avea simptome de insuficiență cardiacă congestivă, cum ar fi:

  • Durere în timp ce respiri
  • Umflarea picioarelor
  • Creșterea în greutate
  • Stare de oboseală
  • Palpitații 

Diagnostic pentru inima mărită 

diagnostic inima marita

O inimă mărită poate fi descoperită după ce vorbești cu medicul despre simptomele pe care le ai, care ar putea fi legate, de cele mai multe ori, de insuficiența cardiacă congestivă.

Ecocardiograma este cea mai bună metodă de a diagnostica această afecțiune. Ce poți să afli printr-o ecocardiogramă:

  • Mărimea inimii
  • Grosimea mușchilor
  • Funcția de pompare

Alte lucruri te pot ajuta să descoperi dacă ai o inimă mărită, cum ar fi:

Antecedentele tale: dificultăți de respirație sau alte simptome de insuficiență cardiacă congestivă pot oferi indicii.

Un examen fizic (control): Este posibil să prezinți umflături. O inimă mărită poate produce și sunete anormale atunci când un doctor ascultă cu un stetoscop.

Cateterizarea cardiacă: Aceasta caută blocaje în artere. Dimensiunea inimii și funcția de pompare pot fi, de asemenea, verificate.

Teste de sânge: acestea pot fi efectuate pentru a verifica aspecte care pot duce la inima mărită, cum ar fi boala tiroidiană, HIV sau alte infecții virale.

Biopsia: Foarte rar, un medic poate cere prelevarea unei mici mostre de țesut pentru a determina cauza inimii mărite.

Complicații care pot apărea dacă ai inima mărită 

Un diagnostic greșit, un tratament neadecvat și neglijența pot conduce la complicații precum:

Insuficiență cardiacă – o afecțiune care necesită foarte multă atenție. Factorul care conduce la această afecțiune este mărirea ventriculului stâng. Dacă mușchiul inimii slăbește și ventriculii se dilată, inima nu va mai putea pompa suficient sânge către restul organismului.

Cheaguri de sânge - o inimă mărită este mult mai predispusă la formarea unor cheaguri de sânge care, în cazuri grave, pot bloca fluxul de sânge către celelalte organe vitale. Cele mai mari riscuri care pot apărea sunt atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Stop cardiac – o inimă mărită nu o să funcționeze la capacitate maximă. Este posibil să apară perturbări ale ritmului cardiac care, la rândul lor, pot duce la leșin sau, mai rău, la stop cardiac.

Tratament pentru inima mărită

medic cu o inima

Medicamentele anticoagulante pot ajuta la deblocajea vaselor de sânge, care asigură transportul oxigenului și al substanțelor nutritive către inimă. 

Controlul tensiunii arteriale crescute este esențial pentru a preveni apariția complicațiilor. De asemenea, evitarea consumului excesiv de medicamente, alcool sau alte substanțe nocive poate preveni și ameliora simptomele inimii mărite.

Chirurgia sau o procedură mai puțin invazivă poate uneori să repare sau să înlocuiască o valvă cardiacă deteriorată care cauzează cardiomegalie.

Prevenție

Orice simptom sau disconfort pe care îl simți trebuie să te determine să mergi la un medic. În unele cazuri, este foarte posibil să nu ai niciun simptom, dar istoricul familial să determine această afecțiune să se instaleze și în corpul tău. Este foarte important să știi că un diagnostic corect și un tratament luat din timp  pot împiedica dezvoltarea acestei boli.

Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul zaharat - aceștia sunt indicii pe care trebuie să îi ții sub control, mai ales dacă știi că ai probleme în acest sens.

Ca în nenumărate alte cazuri, și în ceea ce privește cardiomegalia, o viață sănătoasă te poate ajuta să previi această afecțiune. Începând de la alimentație până la programul cotidian, stilul de viață trebuie să fie echilibrat și, pe cât posibil, lipsit de stres.

Prin urmare, este foarte important să ai grijă de inima ta, pentru că este cel mai important organ din corp, iar simptomele nu sunt atât de severe încât să te conducă direct la medic. Sfatul nostru este să discuți cu un medic de fiecare dată când simți că ceva este în neregulă! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.