Înțepături în inimă: cauze și tratament

Înțepături în inimă: cauze și tratament

Sorina Corneanu

Atunci când simți înțepături în inimă, primul lucru la care te gândești este atacul de cord. Sigur că durerea toracică și înțepăturile în inimă nu sunt de ignorat, însă e bine să știi că există o mulțime de alte cauze, iar atacul de cord nu este singura explicație. De fapt, potrivit cercetărilor recente, pană la un sfert din populația din America se confruntă cu dureri în piept care nu au legătură cu inima. Durerea toracică poate fi cauzată și de probleme ale plămânilor, esofagului, mușchilor, coastelor sau nervilor intercostali.

Înțepături în inimă și lipsă de aer

Deși înțepăturile în piept sunt asociate mai mereu bolilor cardiovasculare, mulți dintre cei care se confruntă cu astfel de afecțiuni susțin că, de cele mai multe ori, înțepăturile în piept nu sunt neapărat prezente, ci, mai degrabă, se confruntă cu un mic disconfort în acea zonă. Astfel că, acest disconfort, doar împreună cu alte simptome este asociat cu un atac de cord sau alte probleme ale inimii.

Aceste simptome sunt: 

-presiune, senzația de apăsare pe piept, arsuri,

-înțepătură care radiază în spate, gât, maxilare, umeri și în unul sau în ambele brațe,

-o durere care durează mai mult de câteva minute și se acutizează pe măsură ce faci cât mai multe activități, variind în intensitate,

-lipsa aerului

-transpirații reci

-amețeli

-stare de slăbiciune

-greață și stări de vomă

Cele mai comune cauze ale înțepăturilor în inimă!

Bolile coronariene. Un blocaj în vasele de sânge ale inimii, care reduce fluxul sangvin și aportul de oxigen către mușchiul inimii, poate provoca înțepături în inimă și durere toracică – adesea cunoscută sub denumirea de angină pectorală. Deși angina pectorală este un simptom al bolilor cardiace, aceasta nu provoacă leziuni permanente inimii, ci doar trimite un semnal că ești un potențial candidat pentru un atac de cord la un moment dat în viitor. Angina poate fi declanșată de exerciții fizice intense, stres sau suferință emotională.

Infarctul miocardic. În cazul unui atac de cord, fluxul sangvin se reduce considerabil și determină moartea celulelor musculare cardiace. Deși similar cu durerea din cazul anginei pectorale, un atac de cord este însoțit, de obicei, de o durere mai severă, intensă, în centrul sau în stânga pieptului, și nu trece cu odihnă. Consultă medicul oricând simți că e ceva în neregulă. Infarctul poate fi prevenit!

femeie care acuza durere in piept

Prolaps de valvă mitrală. Prolapsul valvei mitrale este o afecțiune în care o valvă mitrală din inimă, care acționează precum o supapă, nu reușește să se închidă corect. O varietate de simptome au fost asociate cu prolapsul valvei mitrale, incluzând dureri în piept, palpitații și amețeală. Dacă știi că ai în familie persoane cu probleme cardiace, orice simptom ar trebui să te trimită la medic pentru un test de rutină!

Pleurită. Cunoscută sub numele de pleurezie, această afecțiune este o inflamație a mucoasei plămânilor care, cel mai adesea, se manifestă prin dureri ascuțite în zona inimii atunci când tușești, strănuți sau respiri adânc.

Infecțiile pulmonare pot provoca dureri în piept, înțepături scurte în zona inimii și alte tipuri de dureri în piept, cum ar fi o durere toracică profundă. Pneumonia, de exemplu, apare adesea brusc, provocând dureri toracice, febră, frisoane și tuse productivă. Consultul medical, mai ales atunci când simptomele apar în urma unei răceli puternice, nu ar trebui întârziat. Doar așa poți afla cauza disconfortului și poți elimina orice suspiciune. 

Boala de reflux gastroesofagian este o altă cauză comună pentru care e posibil să simți înțepături în inimă, însoțite de arsuri în piept, senzația de acru în gură și reacția de regurgitare în cazul alimentelor acide și picante. Înainte să te gândești la un infarct, un control gastroenterologic te-ar putea ajuta în obținerea unui diagnostic mai sigur. Factorii care pot declanșa refluxul gastroesofagian includ obezitatea, fumatul, sarcina și alimentele grase. Durerile de inimă și arsurile stomacale se pot întrepătrunde adesea, pentru că  inima și esofagul împart aceeași rețea nervoasă.

femeie care acuza arsuri in piept

Pancreatita. Dacă simți dureri în piept, înțepături scurte în inimă și disconfort constant în zona toracică, mai sever atunci când stai culcată, e posibil să suferi de pancreatită. Nu întârzia vizita la medic, pentru că pancreatita este o boală agresivă dacă când nu este tratată corespunzător!

Anxietate este o altă cauză neașteptat de răspândită a înțepăturilor în inimă. Simptome asociate anxietății și atacurilor de panică asociate pot include amețeli, dificultăți de respirație, palpitații, senzații de furnicături în palme și tremurat. Schimbă-ți stilul de viață, elimină stresul cotidian și concentrează-te asupra lucrurilor care te ajută să te relaxezi în situațiile de criză. Nu neglija exercițiile fizice regulate.

Iată câteva exerciții eficiente care te ajută să scapi de stres în doar câteva minute!

Ulcerul peptic. Un disconfort toracic repetat poate fi rezultatul unor răni severe la nivelul mucoasei stomacului sau în partea superioară a intestinului subțire. Această afecțiune este frecvent întâlnită la persoanele care fumează, beau mult alcool sau iau analgezice. Durerea scade în intensitate atunci când consumi mai multe lichide sau alimente moi, calde. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, înainte de a da vina pe inim, asigură-te că nu ai ulcer!

Există, de asemenea, și factori de risc, care pot duce la înțepăturile în inimă, asociate cu bolile coronariene. Acești factori de risc sunt:

-diabetul

-fumatul

-obezitatea

-un nivel ridicat de colesterol

-tensiune arteriala

Cum tratezi înțepăturile în inimă

Medicamente pentru relaxarea arterelor inimii. Unele medicamente pentru tensiune arterială relaxează și lărgesc vasele de sânge, însă toate se iau strict în urma unei prescripții medicale!

Aspirina. Dacă medicii bănuiesc că durerea toracică este legată de o problemă ușoară a inimii, cel mai probabil se va administra aspirină. Nu lua totuși aspirina „după ureche”. Nimic nu înlocuiește consultul medical de specialitate!

Medicamente trombolitice. Dacă ai suferit un preinfarct sau un infarct, medicamentele trombolitice vor ajuta la dizolvarea cheagului format în urma unui preinfarct sau infarct miocardic, care blochează sângele să ajungă la mușchiul cardiac.

Antidepresive. Dacă înțepăturile în inimă au drept cauză anxietatea și atacurile de panică, medicul poate prescrie antidepresive pentru a te ajuta să te relaxezi și să ții sub control simptomele. De asemenea, consilierea psihologică, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă, ar putea fi de ajutor!

Vezi top 10 alimente care tratează natural depresia!

Durerea toracică apare în multe forme, variind de la o înțepătură ascuțită în inimă până la o durere apăsătoare, constantă. Majoritatea cauzelor care pun viața în pericol implică inima sau plămânii. Pentru că durerea toracică poate indica o problemă de sănătate gravă, este important să consulți medicul cât mai curând!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.