Iritații sub sâni: de ce apar și cum le poți trata?

Iritații sub sâni: de ce apar și cum le poți trata?

Redactor Raluca Margean

Dacă ți s-a întâmplat să ai iritații sub sâni, exact între pliurile pielii, este posibil să fie de la transpirație sau să suferi de o afecțiune a pielii care poartă denumirea de intertrigo sau dermatită intertriginoasă. Această condiție medicală este foarte frecventă și poate apărea pe tot parcursul vieții, în mai multe zone ale corpului. De obicei, nu este periculoasă, însă dacă nu este tratată, pielea se poate infecta și deteriora foarte grav. Ți-am pregătit în acest articol informații utile despre cauzele și tratamentul iritațiilor sub sâni!

Femeie care își ține mâinile la piept

Cauze ale iritațiilor sub sâni

Atunci când pliurile pielii se freacă una de cealaltă, se creează în acel loc un mediu cald și umed, care este ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Pielea se irită și apare o erupție roșie sau maronie (eczemă) și o senzație de mâncărime. În unele cazuri, petele roșii de sub sâni sunt însoțite de un miros neplăcut, umflături sau bășici. Pielea se poate crăpa și zona respectivă poate deveni extrem de dureroasă.

Eczema poate apărea nu doar sub sâni, ci și în alte părți ale corpului, precum: în spatele urechilor, în pliurile gâtului, sub brațe, sub un abdomen proeminent, între degetele de la mâini sau picioare, în zona inghinală sau între fese.

Femeie supraponderală la un consult medical

Iritațiile sub sâni sunt mai frecvente la persoanele supraponderale și obeze, la pacienții imobilizați la pat și persoanele care au un sistem imunitar foarte scăzut. Alți factori de risc care favorizează declanșarea dermatitei intertriginoase sunt:

  • Anumite afecțiuni cronice (diabet zaharat și psoriazis)
  • Alergiile la anumite medicamente (acestea sunt înoțite și de alte simptome precum umflarea feței și a gurii, dificultăți de respirație, greață și vărsături, amețeală și senzație de leșin)
  • Transpirația excesivă (hiperhidroză)
  • Excesul de piele rămas după o pierdere semnificativă în greutate
  • Vârsta (eczema sub sâni apare în special la persoanele în vârstă care nu pot să aibă o igienă corespunzătoare)
  • Sistemul imunitar suprimat din cauza chimioterapiei sau a HIV

Intertrigo nu este o afecțiune contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi transmisă de la o persoană la alta. De asemenea, nu este o infecție, ci o afecțiune inflamatorie a pielii. Cu toate acestea, intertrigo duce adesea la o infecție fungică sau bacteriană. Candida (un tip de ciupercă) este cea mai frecventă cauză a infecției secundare legate de intertrigo, însă pot fi responsabili și stafilococul auriu sau dermatofiții.

Eczema sub sân este diferită de iritațiile sub sâni?

Cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică, eczema este o afecțiune a pielii care provoacă înroșirea pielii și pruritul (mâncărimea). Pielea este uscată, scuamoasă și îngroșată și pot apărea bubițe cu urme de lichid. De obicei apare pe mâini și picioare, dar și pe glezne, încheieturi, pe piept și pleoape. La unele persoane apare în interiorul pliului genunchiului și cotului, iar la sugari, pe față și scalp. Iritațiile sub sâni apărute ca urmare a afecțiunii intertrigo sunt asemănătoare simptomelor eczemei.  

Ce tratamente există pentru iritațiile sub sâni?

Tratamentul depinde de cauza erupțiilor cutanate și de gradul lor de severitate. Dacă roșeața de sub sâni nu este însoțită de o infecție, principalul scop este de a păstra zona curată și uscată. Iată cum poți face asta:

  • Spală zona respectivă cu apă și săpun, însă ai grijă să folosești un săpun foarte delicat pentru a nu irita și mai tare pielea.
  • Folosește pudră de talc pe zona afectată pentru a reduce frecarea. Dacă utilizezi un unguent pentru intertrigo, nu îl folosi în același timp cu pudra de talc deoarece se va crea o pasta lipicioasă.
  • Îmbracă-te cu haine largi din bumbac pentru că acestea nu rețin umezeala în locul respectiv.
  • Pune sub sâni materiale precum tifon curat sau bumbac pentru a separa pielea afectată care se atinge. Astfel poți reduce frecarea.

Unguente pentru iritație sub sân

Pentru tratarea iritațiilor sub sâni, pe lângă spălarea și uscarea corespunzătoare a zonei afectate, poți apela și la anumite creme și unguente de protecție:

  • Creme sau unguente cu oxid de zinc și / sau petrolat. Acestea pot ajuta la reducerea frecării pielii afectate prin crearea unei bariere de protecție.
  • Cremă cu steroizi. Acest tip de cremă este de folos pentru a reduce inflamația. De obicei, se folosesc creme cu steroizi cu concentrație mică precum hidrocortizon, deoarece steroizii puternici pot subția pielea și pot provoca ulcer. Medicul specialist îți va recomanda unguentul potrivit, așadar este important să nu tratezi de una singură roșeața și mâncărimea de sub sâni.
  • Inhibitorii de calcineurină (crema pimecrolimus și unguent tacrolimus). Aceste creme și unguente sunt agenți topici nesteroizi și sunt recomandate, în general, în cazurile dificile de iritații sub sâni.

Intertrigo sub sân: tratament pentru infecția fungică sau bacteriană

Dacă urticaria sub sân este însoțită și de o infecție, tratamentul depinde de tipul de bacterii sau ciuperci care au provocat infecția respectivă. De aceea, este important să te prezinți la un medic pentru a primi diagnosticul corect. Medicul va efectua diverse teste (examen microbiologic și micologic) pentru a identifica exact bacteria sau ciuperca responsabilă pentru infecție.

Tratamentul petelor roșii, inflamației și mâncărimii sub sâni va include creme topice antifungice sau antibacteriene care să ajute la combaterea supraîmprăștierii infecției. În unele cazuri, poate fi necesară și administrarea de medicamente pe cale orală. Astfel, medicul va prescrie:

  • Cremă antifungică- în cazul în care infecția este cauzată de o ciupercă.
  • Cremă cu antibiotic- dacă infecția a fost provocată de bacterii.
  • Medicație orală- acestea sunt, de obicei, antibiotice sau medicamente antifungice.

Pentru ca tratmentul iritațiilor sub sâni să fie eficient, este necesar să urmezi cu strictețe indicațiile medicului. Nu renunța la medicație sau aplicarea unguentelor după ce începi să te simți mai bine. Trebuie să continui tratamentul exact așa cum a fost prescris de specialist, atât ca număr de aplicații pe zi, cât și ca număr de zile.

Remedii naturiste pentru iritațiile sub sâni

În unele cazuri mai ușoare, se poate apela la remedii naturiste pentru a trata eczema și mâncărimile de sub sâni. Însă, dacă vezi că nu se ameliorează, este important să apelezi la un medic specialist. Iată câteva tratamente pe care le poți încerca acasă:

  • Oțet de mere

Sticlă cu oțet de mere pe o masă

Oțetul de mere are proprietăți antimicrobiene, astfel este util pentru tratarea mai multor tipuri de infecții. El previne proliferarea microbilor, bacteriilor și ciupercilor, reducând în același timp mâncărimea și iritarea pielii. Pentru a trata iritațiile de sub sâni, amestecă o proporție egală de oțet de mere și apă, apoi aplică soluția cu o dischetă demachiantă pe zona afectată. Lasă să se usuce, apoi curăță bine pielea cu apă.

  • Ulei din arbore de ceai

Datorită proprietăților sale antifungice, uleiul din arbore de ceai este eficient în special împotriva infecției cu Candida. El ajută la ameliorarea iritației, mâncărimilor și înroșirii, contribuind și la vindecarea rănilor. Pentru intertigo, amestecă câteva picături de ulei din arbore de ceai cu ulei de cocos sau migdale și aplică cu o dischetă demachiantă pe zona afectată. Repetă procesul de 2-3 ori pe zi, însă evită să aplici ulei din arbore de ceai direct pe piele deoarece poate înrăutăți iritațiile sub sâni.

  • Usturoi

Grație proprietăților sale antifungice și antiseptice, diverse studii au arătat că usturoiul poate fi folosit pentru a trata diverse probleme ale pielii. Utilizarea sa locală poate inhiba progresia Candidei, așadar poate fi o soluție bună împotriva intertigo. Pentru tratarea iritațiilor sub sâni, toacă 2 căței de usturoi, amestecă-i cu o lingură de apă și aplică pe zona afectată. Lasă amestecul să acționeze 5-10 minute, apoi spală bine locul respectiv.

  • Aloe vera

Recipient cu gel aloe vera pe o masă din lemn

Aloe vera este un produs natural frecvent utilizat pentru tratarea mai multor afecțiuni cutanate. Datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor din conținutul aloe vera, această plantă este eficientă pentru reducerea inflamației pielii care provoacă mâncărime și iritații. Gelul de aloe vera poate fi aplicat direct pe piele sau după amestecarea lui cu ulei de cocos sau migdale. Pentru eficiență maximă, aplică gelul de 2-3 ori pe zi pe zona afectată.

Remedii pentru iritații și roșeață sub sâni cauzate de transpirație

Dacă este cald afară sau dacă faci sport, transpiri foarte repede. Dacă ai sânii marii, ai un risc mai ridicat de a dezvolta iritații sub sâni. Atunci când se întâmplă acest lucru, este esențial să iei rapid măsuri pentru a curăța și usca zona, astfel încât să previi inflamațiile, mâncărimile și roșeața sub sâni. Iată câteva remedii naturale care te pot ajuta:

  • Compresele reci

Una din cauzele principale ale intertrigo este temperatura ridicată, care provoacă transpirații excesive în pliurile pielii. Transpirația duce la frecarea pielii, mâncărime și iritare. Compresele reci previn producerea excesivă de transpirație, reducând astfel umezeala și reducând mâncărimea pielii. Pentru comprese, folosește o cârpă curată pe care s-o umezești bine cu apă foarte rece. Stoarce excesul de apă și aplică cârpa pe zona afectată. Lasă acolo 5-10 minute și umezește-o din nou, când observi că se încălzește. Repetă procesul timp de 3-4 ori.

  • Apa de trandafiri

Apă de trandafiri într-un pahar de sticlă

Apa de trandafiri este un astringent care are mai multe proprietăți terapeutice. Ea poate fi de folos la reducerea inflamației pielii cauzate de agenții infecțioși, precum și la vindecarea mai rapidă a rănilor. Terapia cu vapori cu ulei de trandafiri poate ajuta, de asemenea, la reducerea mâncărimii și iritațiilor sub sâni. Aplică câteva picături de apă de trandafiri direct pe pielea afectată, de câteva ori pe zi.

  • Soluția cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu ajută la echilibrarea nivelurilor de PH al pielii și reduce mâncărimea, iritarea și roșeața. El are o acțiune antimicrobiană, ajutând astfel la distrugerea microbilor responsabili de provocarea erupțiilor cutanate. Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu apă până se obține o pastă groasă. Aplică mixtura pe zona afectată și las-o să se usuce, apoi spală zona cu apă.

  • Castravetele

Această legume are proprietăți astringente, ceea ce înseamnă că oferă un efect calmant împotriva mâncărimilor și iritației pielii. De asemenea, castravetele este un agent natural de curățare care poate ajuta la eliminarea microbilor responsabili pentru infecția intertrigo. În plus, ajută la reducerea umflăturii pielii. Pentru a trata iritațiile de sub sâni, taie un castravete în felii și freacă ușor zona afectată.

  • Lămâia

Lămâi tăiate pe jumătate aranjate simetric pe un fundal galben

Vitamina C din lămâie este un antibiotic natural care poate ucide bacteriile. De asemenea, lămâia poate ajuta la tratarea erupțiilor cutanate, iritațiilor și mâncărimii pielii. Amestecă 2 linguri de suc de lămâie cu o linguriță de miere și aplică local pe zona afectată. Lasă să acționeze 15-20 de minute, apoi spală-te bine. Repetă procesul de cel puțin 2-3 ori pe zi.

Dermatita sub sân: ce complicații pot apărea?

Dermatita sub sân sau intertrigo este tratabilă. În majoritatea cazurilor, oamenii răspund bine la tratament și se recuperează ușor. Cu toate acestea, afecțiunea poate deveni cronică (de lungă durată) sau recurentă (apare frecvent), mai ales dacă pacientul nu are o igienă adecvată.

De asemenea, dacă iritațiile sub sâni nu sunt tratate corespunzător, pot apărea diverse complicații, inclusiv:

  • Celulita. Celulita este o infecție profundă a pielii și a țesuturilor moi cauzate de bacterii. Dacă celulita nu este tratată corespunzător, poate pune viața în pericol. Această complicație este mai frecventă la persoanele care au diabet și intertrigo.
  • Sepsisul. Sepsisul este o infecție generalizată în corp cauzată de pătrunderea bacteriilor în sânge. Sepsisul poate fi fatal, de aceea este considerat o urgență medicală.

Cum poți preveni iritațiile și micoza sub sâni?

Există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni iritațiile sub sâni sau pentru a evita complicațiile:

  • Spală zona de sub sâni dimineața și seara cu apă și săpun special pentru piele sensibilă.
  • Usucă bine pielea de sub sâni după spălare. Tamponează zona ușor cu un prosop curat și moale sau folosește un uscător de păr cu aer rece.
  • Poartă un sutien de susținere bine adaptat, care este fabricat dintr-un material natural, precum bumbacul. Nailonul și poliesterul rețin umezeala, așadar nu sunt recomandate.
  • Scapă de kilogramele în plus. În acest fel, limitezi zonele de frecare a pielii.

Așadar, iritațiile sub sâni sunt în principal cauzate de temperaturile ridicate și de umezeala dintre pliurile pielii. Ține cont de sfaturile din acest articol pentru a evita infecțiile, mâncărimile și eczema sub sân. Dacă zona este deja infectată, discută cu un medic pentru a vedea care este cel mai bun tratament pentru tine.  

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (75)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.