Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

La ce tipuri de cancer este predispusă o persoană în funcție de vârstă

Luni, 27.03.2017

Tipurile de cancer la care este predispusă o persoană variază în funcție de vârstă și de sex. Este bine să știi care este riscul de cancer, ca să te poți proteja și să faci tot posibilul să previi această boală.

Un studiu amplu realizat în Marea Britanie, între anii 2012-2014, arată cât de mult diferă riscul pentru diferite tipuri de cancer. Diferențele sunt date de vârstă, dar și de sex, femeile și bărbații fiind mai predispuși la anumite tipuri de cancer și mai protejați de altele.

Tipuri de cancer la femei, în funcție de vârstă

Conform studiului, cercetătorii au observat diferențe importante în riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Aceste diferențe sunt date, în primul rând, de vârstă. Astfel, au stabilit urmatoarele grupe de vârstă, asociate cu riscurile specifice de boală: copii (0-14 ani), adolescenți și tineri (15-24 de ani), adulți tineri (25-49 de ani), adulți la vârsta a doua (50-74 de ani), bătrâni (peste 75 de ani).

Concluziile studiului au fost următoarele. La copii, tipurile cele mai frecvente de cancer sunt: leucemia (26% din cazurile de cancer), urmată îndeaproape de tumorile cerebrale (24%), apoi limfoamele (6%) și cancerul renal (6%).

analiza RMN

În cazul adolescenților și tinerilor, cel mai mare risc este de carcinoame (26%), apoi de limfoame (17%), melanom malign (13%), tumori cerebrale (12%) și abia pe ultimul loc leucemia (6%).

La femeile din categoria de vârstă adulți tineri, cel mai mare risc este de cancer mamar (44% din cazuri), melanom malign (9%), cancer de col (8%), cancer de ovare (5%) și tumori cerebrale (5%).

Situația se schimbă după vârsta de 50 de ani. Incidența cancerului de sân este de numai 34%, în schimb apare cancerul pulmonar (13%). Urmează cancerul de colon (10%), cancerul de uter (7%) și cancerul de ovare (5%).

În cazul femeilor în vârstă (peste 75 de ani), incidența tipurilor de cancer este următoarea: cancer mamar (21%), cancer pulmonar (16%), cancer de colon (15%), cancer de pancreas (4%) și cancer de uter (4%).

Tipuri de cancer la bărbați, în funcție de vârstă

În cazul bărbaților, incidența tipurilor de cancer este destul de diferită. Au fost păstrate același grupe de vârstă.

În cazul copiilor, cele mai multe cazuri de cancer sunt următoarele: leucemie (29%), tumori cerebrale (24%), limfoame (13%). Spre deosebire de femei, aici apare și un risc mai mare de sarcoame (6%) și tumori ale sistemului nervos simpatic (5%).

La adolecenți și tinerii adulți, cea mai mare incidență o au tumorile cu celule germinale (25%), limfoamele (20%), tumorile cerebrale (12%), leucemia (10%) și carcinoamele (9%).

radiografie plamani

La adulți, cel mai mare risc de cancer este la gât și cap (24%), urmat de cancerul la testicule (7%), melanom malign (5%), cancer de colon (5%), tumori cerebrale (5%) și cancer la vezică (4%).

Adulții cu vârsta între 50 și 74 de ani sunt mai expuși riscului de cancer de prostată (29% din cazuri), cancer pulmonar (13%), cancer de colon (13%), cancer de cap și gât (5%), cancer renal (4%).

În cazul bătrânilor care au peste 75 de ani, incidența tipurilor de cancer este următoarea: cancer de prostată (25%), cancer pulmonar (16%), cancer de colon (14%), cancer de vezică (6%) și cancer renal (4%).

În realizarea studiului s-a luat în calcul incidența acestor forme de cancer pentru fiecare categorie de vârstă în parte. Analizând numărul de cazuri de cancer diagnosticate la fiecare categorie în parte, cercetătorii au putut să observe predispoziția pentru anumite tipuri de cancer în funcție de sex și vârstă.

Vezi și Ce să faci ca să previi bolile de inimă

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!