Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Legea a decis! Ce sunt obligați să facă românii bolnavi de COVID-19, de acum înainte!

Ana Munteanu

Se întâmplă acum în România. Conform celor impuse de noul ordin instituit pentru protocolul în caz de deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus, bolnavii confirmați trebuie să poarte la mână o brățară de identificare și, de asemenea, toate procedurile legate de cei decedați dn aceste cauze trebuie să decurgă extrem de rapid.

Citește și Cumpărăturile online nu mai sunt sigure. Iată cum să achiziționezi ce-ți dorești, fară să contractezi COVID-19

Certificatul de deces mai sus menționat va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital, urmând ca protocolul să se aplice şi următoarelor cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. Astfel, în aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului.

Ce se întâmplă cu un om care a murit din cauza coronavirus

Citește și Transportul în comun în vremea coronavirusului – cum este mai sigur pentru sănătatea ta să călătorești

Rudele vor fi anunţate telefonic în legătură cu decesele. "Aparţinătorii vor fi informaţi telefonic de către unităţile sanitare în legătură cu cazurile severe şi despre survenirea decesului. În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale", potrivit noului Protocol specific.

Totodată, în document scrie că ieşirea aparţinătorului din izolare sau carantină pentru confirmarea decesului nu este permisă. Mai mult, dacă aparţinătorul sau delegatul acestuia nu se prezintă în intervalul de timp prevăzut anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului. În această situaţie, asistentul social sau o persoană delegată în acest sens din unitatea medicală va anunţa de urgenţă serviciul social de pe lângă primăria locală şi va declara decesul la oficiul de stare civilă.

Persoana decedată va fi transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli.

”Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie”, potrivit Ordinului 570.

Protocolul stabilește și ce au de făcut rudele celor care mor de COVID-19. Astfel, potrivit Protocolului, echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.

Citește și Medicamentele banale care pot învinge coronavirusul

Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecţie de unică folosinţă. Au nevoie de un halat de unică folosinţă, de o mască facială, botoşi, dar şi mănuşi. Cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecţie.

În caz de identificare pozitivă vor semna o declaraţie şi se va completa într-un registru special.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!