Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Leucocite în urină: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Leucocitele sunt celule albe ale sângelui, parte centrală a sistemului imunitar, care ajută la protejarea organismului împotriva substanțelor străine, a microbilor și a bolilor infecțioase și ajută la grăbirea vindecării leziunilor.

Aceste celule sunt produse sau depozitate în diferite locuri, pe tot corpul - printre care timusul, splina, ganglionii limfatici și măduva osoasă.

Valorile normale ale leucocitelor variază în funcție de vârstă. Atunci când nivelul leucocitelor depășește limita normală, afecțiunea poartă denumirea de leucocitoză și poate fi depistată ocazional, cu prilejul efectuării unor analize de sânge uzuale. Însă valorile crescute ale leucocitelor pot fi descoperite și în urma unor teste de urină.

Nivelurile ridicate de leucocite sugerează că organismul încearcă să lupte împotriva unei infecții. Leucocitele călătoresc în corpul, se deplasează între organe și monitorizează eventuale bacterii prezente sau infecții potențial problematice.

În mod normal, în urină, se găsesc nivelurile foarte scăzute de leucocite. Un conținut ridicat de leucocite în urină poate indica o infecție sau alte probleme medicale inflamatorii subiacente.

mostre de urina in recipente

Dacă descoperi că ai leucocite în urină, cel mai probabil organismul se luptă cu o infecție urinară, localizată la nivelul uretrei sau al vezicii urinare. De asemenea, un astfel de rezultat poate semnala și o infecție renală.

Află care sunt cauzele și factorii de risc ai leucocitelor crescute în urină, ce simptome poți avea și cum poate fi tratată și prevenită această problemă de sănătate!

Cauze leucocite în urină

Leucocitele pot apărea în urină din diferite motive.

 • Infecții ale vezicii urinare

O infecție a tractului urinar este o cauză obișnuită a apariției leucocitelor în urină. Aceasta poate afecta orice parte a sistemului urinar, inclusiv vezica urinară, uretra și rinichi. Tractul urinar inferior - și mai ales vezica urinară și uretra - sunt cele mai comune locuri în care se dezvoltă o infecție urinară.

O infecție a vezicii se întâmplă de obicei atunci când bacteriile intră în tractul urinar prin uretră. Apoi se înmulțesc în vezică.

Femeile au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta o infecție a tractului urinar - aproximativ 50-60% dintre femei primesc acest diagnostic la un moment dat.

Dacă se produce o infecție în vezică și persoana nu urmează de urgență un tratament, infecția se poate răspândi în uretere și rinichi. Acest lucru se poate transforma, cu ușurință, în ceva grav.

 • Pietre la rinichi

Un număr mare de leucocite pot indica uneori apariția pietrelor la rinichi. În urină, sunt de obicei prezente niveluri scăzute de minerale și săruri dizolvate. Cei care au un nivel ridicat al acestor substanțe în urină pot dezvolta pietre la rinichi.

Simptomele includ:

 1. durere
 2. greaţă
 3. vărsături
 4. febră
 5. frisoane

Dacă pietrele de rinichi se deplasează către uretere, pot întrerupe fluxul de urină. Dacă apare un blocaj, bacteriile se pot colecta și se poate dezvolta o infecție.

 • Infecție la rinichi

Numărul de leucocite în urină poate crește dacă există o infecție a rinichilor. Infecțiile rinichilor încep de obicei în tractul urinar inferior, dar se răspândesc în organul propriu-zis. Ocazional, bacteriile din alte părți ale corpului ajung la rinichi prin sânge.

Există șanse mai mari de a dezvolta o infecție renală dacă o persoană:

 1. are un sistem imunitar slab
 2. a folosit un cateter urinar perioadă îndelungată
 • Obstrucția tractului urinar

Dacă apare un blocaj în sistemul urinar, acest lucru poate duce la:

 • hematuria sau sângele în urină
 • hidronefroza (lichidul din jurul rinichilor sau rinichilor)

O obstrucție poate rezulta în urma unei leziuni traumatice, din cauza pietrelor la rinichi, a unor tumori sau a altor corpuri străine. Astfel de probleme apar în special în rândul gravidelor și se manifestă mai agresiv, așa că tratamentul trebuie instituit cât mai devreme cu putință, pentru a preveni complicațiile în sarcină.

 • Amânarea mersului la toaletă

O altă cauză a infecțiilor bacteriene care pot crește nivelul leucocitelor este amânarea mersului la toaletă. Atunci când urina este reținută intenționat, bacteriile se dezvoltă în vezica urinară și creează „terenul” propice pentru apariția infecțiilor de tract urinar. Cu cât acest obicei este practicat pe termen mai lung, cu atât vezica urinară se adaptează și reține în interior urina, care acumulează din ce în ce mai multe bacterii.

De altfel, aceasta este cauza principală a cistitei, o afecțiune cu care se confruntă una din trei femei cu vârste până în 24 de ani, care se manifestă prin urinare frecventă cu senzație de arsură și de golire incompletă a vezicii urinare.

femeie gravida cu infectie urinara

Nu doar femeile sunt predispuse la apariția infecțiilor urinare. Și bărbații se pot confrunta cu astfel de probleme, mai ales cei care au prostata mărită.

Alte cauze ale apariției leucocitelor în urină:

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele comune, dar există și altele. Următoarele pot provoca, de asemenea, niveluri ridicate de leucocite în urină:

 • unele forme de cancer, cum ar fi prostata, vezica urinara sau cancer renal
 • boli de sânge, cum ar fi anemia celulelor în seceră
 • unele medicamente care ameliorează durerea
 • cistită interstițială

Ce simptome apar când ai leucocite mărite în urină

Leucocitele mărite în urină nu prezintă simptome specifice, însă cauza care a dus la creșterea valorilor acestor celule albe poate da anumite manifestări. De exemplu, infecțiile de tract urinar dau simptome precum:

 • Nevoia urgentă de a urina
 • Senzația de arsură la urinare
 • Urina tulbure sau cu tente rozalii
 • Mirosul respingător al urinei
 • Dureri pelviene, mai ales în cazul femeilor

femeie cu dureri de burta

În cazul obstrucției de tract urinar, simptomele depind de tipul și de localizarea „obstacolului”. În majoritatea cazurilor, principalul simptom constă în apariția durerilor abdominale în zonele laterale sau doar pe o parte.  

Pietrele la rinichi dau simptome similare infecțiilor de tract urinar, dar mai pot include senzația de greață, vărsăturile, urinarea cu sânge și durerile intense pe o parte a corpului, care radiază spre stomac și chiar spre zona genitală.  

Leucocite în urină: diagnosticare

Persoanele care observă oricare dintre simptomele de mai sus trebuie să contacteze medicul pentru examinare de urgență.

Analize necesare pentru depistarea cauzei leucocitelor mărite 

Valorile normale ale leucocitelor sunt cuprinse între 4.500 și 11.000 de leucocite per microlitru de sânge, dar în urină acestea sunt mai scăzute, de până la 5.000 de leucocite. Trebuie menționat însă că și o persoană perfect sănătoasă poate avea valori crescute ale leucocitelor, scrie healthline.com.

Dacă medicul suspectează că la baza creșterii valorilor leucocitelor în urină este o infecție a tractului urinar, acesta va recomanda efectuarea sumarului de urină, care oferă un rezultat detaliat al compușilor conținuți. În cazul în care se descoperă bacterii în mostra de urină, medicul va realiza teste suplimentare pentru a depista tipul de infecție bacteriană.

Tot sumarul de urină poate ajuta la stabilirea diagnosticului de pietre la rinichi. Cu ajutorul unei radiografii sau al tomografiei computerizate, medicul poate vizualiza calculii renali, dimensiunea și localizarea acestora.

sumar de urina

Leucocite în urină: tratament

Tratamentul leucocitelor mărite în urină depinde de cauza declanșatoare și constă adesea în administrarea de antibiotice, ca urmare a infecțiilor bacteriene de la nivelul tractului urinar. În cazul obstrucției de tract urinar, cum ar fi o tumoră sau calculi renali, este posibil ca medicul să recomande intervenția chirurgicală.

Pietrele la rinichi care au dimensiuni foarte mici pot fi eliminate prin creșterea aportului de lichide, însă procesul este destul de dureros, așa că este mai indicat să previi apariția acestora. Cele de mari dimensiuni nu pot fi înlăturate decât pe cale chirugicală sau cu ajutorul ultrasunetelor.

În cazul tumorilor localizate la nivelul tractului urinar, opțiunile de tratament constau în operație, chimioterapie sau radioterapie.

femeie care ia pastile

Leucocite în urină: metode de prevenție

Cea mai simplă metodă de a preveni infecțiile de tract urinar și pietrele la rinichi – principalele cauze ale leucocitelor mărite în urină – constă în aportul corespunzător de lichide.

Se recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă zilnic pentru a preveni asfel de afecțiuni, mai ales în timpul sarcinii. Însă această cantitate de apă nu este potrivită și pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, motiv pentru care cel mai bine ar fi să ceri sfatul medicului dacă ești într-o astfel de situație.

femeie care bea apa

Sucul de merișoare este, de asemenea, eficient în prevenirea infecțiilor urinare, datorită unei substanțe din compoziția acestor fructe, care protejează vezica urinară și previne dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor.

Așadar, acordă atenție semnelor pe care ți le transmite organismul și mergi imediat la medic dacă ceva ți se pare în neregulă. Dacă analizele indică faptul că ai leucocite mărite în urină, nu e cazul să intri în panică, pentru că majoritatea afecțiunilor care stau la baza acestei probleme sunt ușor de tratat. Află și ce boli pot ascunde valorile scăzute ale leucocitelor în sânge!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (77)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!