Nu Skin

Ce înseamnă dacă ai leucocite scăzute

Paula Rotaru

Celulele albe din sânge poartă denumirea de leucocite și sunt produse în măduva spinării, având un rol foarte important, acela de a-ți proteja organismul de infecții. Dacă nivelul acestora scade, se instalează leucopenia, o afecțiune care te predispune la infecții cu bacterii, virusuri și germeni.

Nivelul normal al leucocitelor este situat între 4000 și 11.000 celule/mm³. Dacă hemograma (analiza completă a sângelui) indică valori mai scăzute de 4000, înseamnă că organismul nu mai poate produce suficiente celule imunitare pentru a ține la distanță infecția.

Sursa foto: Pinterest @ Flickr.com

Cauzele valorilor scăzute ale leucocitelor sunt numeroase și depind de istoricul medical, de vârstă, de sex sau de afecțiunile pe care le ai în prezent. De cele mai multe ori, nivelul scăzut al leucocitelor este strâns legat de o afecțiune a măduvei spinării, de boli autoimune sau de diverse medicamente, cum ar fi chimioterapicele.

Febra, apariția nodulilor în diverse părți ale corpului și leziunile pielii sunt doar câteva dintre simptomele care pot da de bănuit că ai leucocite scăzute.

Află mai jos care sunt semnele ce pot indica un nivel scăzut al leucitelor, când să te adresezi medicului și care sunt posibilele cauze ale acestei probleme.

Ce simptome poți avea când ai leucocite scăzute

Scăderea leucocitelor este adesea însoțită de simptome care pot varia, în funcție de afecțiunea ce stă la bază. Potrivit webmd.com, acestea includ:

Bruise

Sursa foto: Flickr @ hoxtonchina

 • Respirație scurtă
 • Senzație de greață și vărsături
 • Slăbiciune excesivă
 • Gât inflamat, care pune probleme la înghițit
 • Inflamarea ganglionilor limfatici
 • Erupții la nivelul pielii
 • Dureri abdominale severe
 • Migrene puternice
 • Tuse cronică
 • Senzație de usturime la urinare

Dacă prezinți astfel de simptome, mergi de urgență la medic pentru a descoperi cauza!

Ce complicații apar în cazul leucocitelor scăzute

Nivelul scăzut al leucocitelor îți poate pune în pericol viața, din cauza incapacității organismului de a face față infecțiilor, scrie healthgrades.com. În lipsa unui tratament adecvat, leucocitele scăzute pot duce la:

Septicemie – o infecție gravă care se răspândește prin intermediul sângelui. Netratată, septicemia duce în scurt timp la șoc septic, care scade drastic presiunea sângelui și privează organele vitale de sânge și oxigen.

Infecții fungice – ciuperca Candida poate provoca infecții severe în cazul pacienților care suferă de diabet sau care au un sistem imunitar slăbit. Tusea, febra, cefaleea, frisoanele și erupțiile cutanate sunt principalele simptome ale infecțiilor fungice.

Infecție cu stafilococul auriu meticilino-rezistent – întâlnită mai ales la persoanele care stau internate o perioadă lungă în spital.

Micrograph of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA)

Sursa foto: Flickr @ NIAID

Boli parazitare – se manifestă adesea prin constipație, diaree, flatulență, balonare, dureri articulare sau musculare, anemie și urticarie.

Pneumonie – o afecțiune a căilor respiratorii inferioare care, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, poate duce la diferite complicații, inclusiv deces, mai ales în cazul pacienților imunodeficitari, cu alte afecțiuni cronice, precum diabet, boli bardiovasculare sau cancer.

Posibile cauze ale nivelului scăzut al leucocitelor

Potrivit mayoclinic.org, valorile scăzute ale leucocitelor pot fi cauzate de diverse afecțiuni sau medicamente, însă uneori cauza rămâne necunoscută.

Boli care pot determina scăderea leucocitelor:

- SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) - este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului.

- Anemia aplastică - o boală rară, cauzată de scăderea numărului tuturor tipurilor de celule sangvine produse de măduva osoasă;

- Leucemie - o formă de cancer care afectează celulele sângelui;

- Afecțiuni hepatice (hepatită, ciroză, insuficiență hepatică);

- Afecțiuni ale măduvei spinării;

Follicular Lymphoma in Bone Marrow

Sursa foto: Flickr @ Ed Uthman

- Splina mărită (splenomegalie) - splina are rol de „filtru” care înlătură celule distruse și eliberează antigene pentru sistemul imunitar;

- Tuberculoza - o infecție bacteriană care este localizată cel mai des în plămâni;

- Artrita reumatoidă - o boală inflamatorie cronică autoimună, în care sistemul imunitar nu mai funcționează normal;

- Malnutriția - o tulburare cronică a stării de nutriție, care este cauzată de aportul nutritiv insuficient (caloric și/sau proteic;

- Sindromul Kostmann - o boală foarte rară care constă în incapacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor și virusurilor;

- Lupus eritematos sistemic - o boală autoimună cronică în care sistemul imunitar consideră țesuturile organismului drept un invadator străin și le atacă, provocând durere, inflamație și distrugerea lor;

- Infecții virale (răceli, faringită, laringită etc.);

- Sarcoidoza - o boală rară de origine inflamatorie, caracterizată de formarea unor noduli de inflamație;

- Carențe vitaminice;

- Infecții bacteriene (stafilococi, streptococi, E.coliHaemophilus influenzae).

Medicamente care scad nivelului leucocitelor:

- Antibiotice;

- Anticonvulsivante;

Pills

Sursa foto: Flickr @ Michelle

- Antihistamnice;

- Arsenic;

- Barbiturice;

- Chimioterapice;

- Diuretice;

- Sulfonamide.

Ce analize pot stabili cauza valorii scăzute a leucocitelor

În vederea descoperirii cauzei ce stă la baza scăderii leucocitelor, medicul îți va face o evaluare periodică a stării de sănătate, îți va pune întrebări legate de simptomele și de afecțiunile pe care le ai sau de tratamentele pe care le urmezi.

Blood Test at Kaiser

Sursa foto: Flickr @ Douglas Kiklowicz

Teste de sânge efectuate periodic, laolaltă cu alte analize specifice – hemogramă completă, cultură din exsudatul faringian, markerii inflamatori sau biopsie din măduva spinării –, îi vor indica medicului cauza precisă a scăderii leucocitelor. De cele mai multe ori, pacientul va fi redirecționat spre un medic hematolog, care are experiență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sângelui.

Ce măsuri trebuie să iei dacă ai leucocite scăzute

Dacă analizele de sânge au depistat un nivel redus al leucocitelor, trebuie să urmezi câteva sfaturi pentru a preveni infecțiile:

 • Evită aglomerările și persoanele care prezintă simptome ale unei infecții
 • Spală-te regulat pe mâini cu apă și săpun
 • Evită alimentele grase și băuturile alcoolice
 • Gătește corect alimentele
 • Ferește-te de animalele bolnave sau agresive, care te pot mușca sau zgâria
 • Poartă o mască de protecție cu filtru, pentru a te proteja pe tine și pe cei din jurul tău de infecțiile respiratorii

Dacă ai simptome care pot indica faptul că ai leucocite scăzute, nu ezita să te adresezi medicului și să îi urmezi întocmai recomandările. Află și care sunt simptomele mai puțin cunoscute ale leucemiei!

Surse foto: Pinterest

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (47)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!