Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: cod roșu de polei!

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: cod roșu de polei!
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Vineri, 25.01.2019

Cod roșu de polei în București și alte regiuni din țară! Medicii de pe ambulanță au intervenit la nenumărate cazuri de fracturi, luxații și lovituri din cauza căderii pe gheață. În prima parte a zilei de joi numai serviciul de ambulanță bucureștean a raportat 600 de solicitări. Două persoane care au alunecat sub tramvaie, în seara zilei de 24 ianuarie, au ajuns la spital, unde li s-au amputat picioarele. Cu toate acestea, ambii bucureșteni se află în afara oricărui pericol.

Medicul Tudor Ciuhodaru a lansat un avertisment puternic, prin intermediul paginii sale de Facebook. Iată ce trebuie să faci în cazul în care aluneci și te rănești, din cauza poleiului care a pus stăpânire pe țară!

E cod roșu de polei. 1 din 5 pacienți a ajuns la Iași la urgențe pentru traumatisme craniocerebrale și de coloană. Atenție maximă în primele 24 de ore. Sunt 5 reguli de urmat.

Toți ar trebui să știm că:
1. Diagnosticele cele mai frecvent întâlnite au fost de comoție și contuzie cerebralã, hematoame și plăgi la nivelul scalpului dar nu au lipsit contuziile și fracturile de coloană.
2. Severitatea clinică e variabilă dar
3. tragem din nou un semnal de alarmă privind necesitatea unui consult medical chiar dacă traumatismele sunt aparent minore.
4. Fără un diagnostic și tratament precoce se pot dezvolta (în următoarele ore-zile) forme clinice severe cu evoluție spre paralizie, comă și deces.
5. Intervenția rapidă și corectă ameliorează semnificativ șansele unui astfel de pacient (!!! Noțiunile de prim ajutor ar trebui predate de la școală-așa cum prevede legea Ciuhodaru)

Reguli de urmat (!!! Atenție maximă în primele 24 de ore!!!)

1. Nu temporizați prezentarea la spital.
2. (Re) veniți la spital dacă apar următoarele semne: durere de cap severă, grețuri, vărsături, hemoragii sau scurgeri sero-sanguinolente la nivelul urechilor, nasului sau gurii, confuzie, somnolență, comportament bizar, crize convulsive, diminuarea forței sau tulburări de mobilitate a mâinii sau piciorului, inegalitate pupilară, un puls foarte rar sau foarte rapid.
3. Dacă există suspiciunea unui traumatism la nivelul coloanei (! cervicale) NU încercați să mutați pacientul fără imobilizare corespunzătoare(! Consultați un specialist și solicitați imediat Salvarea).
4. Daca persoana vomita sau are convulsii, asigurați poziția lateral de siguranță (întoarceți-o pe o parte) și imobilizarea în ax (ținându-i capul și gâtul drept).
5. Nu consumați alcool, cafea sau alte excitante, sedative sau aspirină timp de 3 zile după traumatism.

Rețineți:
1. Traumatismele craniocerebrale (TCC) reprezintă prima cauză de deces la tineri sub 40 de ani.
2. Toţi pacienţii cu TCC sever şi 75% dintre cei care au suferit o formă medie de astfel de traumatism rămân cu dizabilităţi fizice şi psihice.

Masina inghetata de la ploaie cu gheata

Avertismentul celor de la ANM sună astfel: "Fenomenul de ploaie înghețată și polei va fi prezent și în această noapte în mai multe zone din țară, iar situația nu arată bine. Vom avea precipitații sub formă de ploaie în partea sudică și sud-estică, iar în condițiile în care temperatura se menține la valoarea de 0 grade Celsius sau sub acest prag, formarea de polei reprezintă un pericol. Precipitațiile sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare vor continua și spre finalul săptămânii, astfel că vremea nu se ameliorează. ANM va actualiza și va emite noi mesaje de avertizare cu privire la starea vremii".

Articolul urmator »
Ce este ureea și care sunt beneficiile pentru frumusețe
Ce este ureea și care sunt beneficiile pentru frumusețe
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Incepe quiz
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe