Melanomul ocular: cauze, simptome și tratament
Melanomul ocular este o formă extrem de rară de cancer, care afectează ochiul. Boala se dezvoltă în celulele care produc melanină și, de obicei, nu provoacă simptome, fiind dificil de detectat. Dacă este depistat devreme, tumoarea se poate îndepărta chirurgical fără afectarea vederii. În cazuri mai avansate sau dacă există leziuni oculare grave, poate fi necesară înlăturarea globului ocular. Află din acest articol mai multe detalii despre melanomul ocular, inclusiv factorii de risc, diagnosticul și tratamentul său!
Cuprins
- Ce este melanomul ocular?
- Simptomele melanomului ocular
- Cauzele melanomului ocular
- Diagnosticul melanomului ocular
- Metastazele melanomului ocular
- Cum tratezi melanomul ocular?
- Cum previi melanomul ocular?
Ce este melanomul ocular?
Melnomul ocular este o formă foarte rară de cancer al ochiului. Statisticile arată că incidența bolii este de 5-6 cazuri la un milion de adulți. Apare cel mai frecvent la persoanele în vârstă, peste 70 de ani, însă boala a fost raportată și la copii.
În majoritatea cazurilor, melanomul ocular apare în zona ochiului cunoscută sub numele de tractul uveal. Acesta este stratul colorat (pigmentat) de țesut care se găsește sub albul ochiului (sclera) și este compus din celule și vase de sânge pigmentate.
În partea din față a ochiului, uvea este alcătuită din iris și un cerc de țesut muscular (corp ciliar), care eliberează un fluid transparent (umoare apoasă) în ochi și ajută la controlul formei lentilei. Cea mai mare parte a tractului uveal se află în spatele ochiului (coroidă). Coroida este situată sub retină.
De obicei, melanoamele oculare apar în coroidă, în celulele care produc pigment (melanocite). Acest tip de cancer se poate răspândi și în alte părți ale corpului, cel mai adesea la ficat. Totuși, melanoamele oculare pot apărea și în iris sau în corpul ciliar.
Simptomele melanomului ocular
În cazul melanomului ocular, simptomele depind, în general, de locația și dimensiunea tumorii. Este posibil ca acest tip de cancer să nu provoace niciun semn timp de mai mulți ani, însă atunci când apar simptomele, acestea pot include:
- Vedere în ceață;
- Vedere dublă (diplopie);
- Distorsiunea vederii (atunci când persoana se uită la linii drepte, vede de fapt linii ondulate);
- O senzație de fulgere de lumină în ochi;
- Senzația de corp străin în ochi;
- O pată întunecată pe iris și schimbarea formei pupilei;
- Iritație, roșeață, durere la ochiul afectat;
- Bombare sau deplasare a ochiului (proptoză);
- Pierderea vederii periferice.
În cazul în care melanomul ocular s-a dezvoltat în coroidă, se poate produce detașarea retinei. Dacă melanomul apare în corpul ciliar, boala poate deplasa cristalinul ochiului, provocând vederea încețoșată sau astigmatism brusc.
Cauzele melanomului ocular
Asemenea mai multor forme de cancer, cauza exactă a melanomului ocular este necunoscută. Oamenii de știință spun că există diverși factori, inclusiv cei genetici și de mediu, care joacă un rol important în dezvoltarea tulburării.
Cele mai recente cercetări sugerează că anomaliile ADN-ului reprezintă principala cauză a creșterii și înmulțirii celulelor canceroase. De asemenea, s-a descoperit că anumite persoane sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească. De obicei, riscul de melanom ocular apare cel mai frecvent la:
1. Persoanele cu pielea sau ochii deschiși la culoare;
2. Persoanele care au o altă tulburare numită sindromul nevului displazic (numit și sindromul aluniței atipice);
3. Pacienții cu alte afecțiuni, precum nevi cutanați atipici, nevi cutanați obișnuiți, pistrui cutanați și nevi ai irisului;
4. Persoanele cu antecedente familiale puternice de cancer sistemic și ocular;
5. Persoanele care au o mutație genetică rară, numită sindromul de predispoziție la cancer BAP1.
Pe lângă acești factori de risc, studiile arată că expunerea la lumina ultravioletă (UV) poate avea și ea un rol în dezvoltarea melanomului ocular, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi acest lucru.
Citește și: 9 semne că ai o infecție periculoasă a ochiului
Diagnosticul melanomului ocular
Diagnosticul de melanom ocular se stabilește prin identificarea simptomelor caracteristice, a istoricului detaliat al pacientului și evaluării clinice amănunțite. Boala poate fi depistată și la un control oftalmologic de rutină, însă pentru un diagnostic corect, sunt necesare mai multe teste specializate, precum:
Consult oftalmologic. Medicul va examina exteriorul ochiului, căutând vase de sânge mărite, care pot indica o tumoare în interiorul ochiului. Apoi, cu ajutorul instrumentelor, va examina și interiorul ochiului.
Ecografia oculară. Aceasta este o procedură care utilizează unde sonore de înaltă frecvență de la un aparat portabil (traductor), pentru a produce imagini ale ochiului. Traductorul este plasat pe pleoapa închisă sau pe suprafața frontală a ochiului.
Angiografie (imagistica vaselor de sânge din și în jurul tumorii). În timpul unei angiografii a ochiului, un colorant este injectat într-o venă a brațului. Substanța se deplasează către vasele de sânge din ochi, iar o cameră cu filtre speciale face fotografii pentru a vedea mai bine ce se află în ochi.
Coerență a tomografiei optice. Testul imagistic creează imagini ale unor porțiuni ale tractului uveal și ale retinei.
Biopsie. Această procedură este opțională și presupune îndepărtarea unui eșantion de țesut suspect pentru testare. Pentru a îndepărta proba, se introduce un ac subțire în ochi și se extrage țesutul suspect. El este testat într-un laborator pentru a determina dacă conține celule de melanom ocular.
Metastazele melanomului ocular
Melanomul ocular are potențialul de a se răspândi în alte zone ale corpului. Metastaza este o complicație severă a bolii, care are o mortalitate ridicată, din cauza lipsei unor tratamente pentru eradicarea tuturor metastazelor. În cazul melanomului ocular, în 80% din cazuri, ficatul este cel mai frecvent organ din organism afectat de metastaza. Mai rar pot fi implicați plămânii, pielea sau țesutul moale și osul.
Unele estimări sugerează că metastazele apar la 40-50% din cazurile de melanom ocular. În funcție de agresivitatea tumorii, metastazele pot fi detectate la 2-3 ani de la diagnostic și rareori la zeci de ani de la tratament. De asemenea, există unele diferențe în ceea ce privește riscul metastatic, în funcție de locul în care se dezvoltă melanomul ocular. În general, melanoamele dezvoltate în iris au o rată foarte scăzută de metastază în comparație cu melanoamele apărute în corpul ciliar și coroidă.
Cum tratezi melanomul ocular?
Procedurile și intervențiile terapeutice necesare pentru melanomul ocular variază. Acestea se stabilesc de o echipă de medici specializați în funcție de numeroși factori, precum:
- Stadiul bolii
- Locația și dimensiunea tumorii
- Prezența sau absența anumitor simptome
- Vârsta și starea generală de sănătate a pacientului
În general, opțiunile de tratament se împart în două categorii: radioterapie și intervenție chirurgicală.
1. Radioterapia
Cel mai frecvent tip de radioterapie folosit împotriva melanomului ocular se numește radioterapie cu plăci. În cadrul acestei proceduri, plăcile radioactive sunt plasate direct pe peretele ochiului, lângă tumoră. Placa, care arată ca un capac mic de sticlă, este adesea făcută din aur, pentru a proteja țesuturile din apropiere de deteriorarea cauzată de radiațiile direcționate către tumoră. Placa trebuie să stea în poziție timp de 4-5 zile, înainte de a fi îndepărtată.
Radioterapia poate fi administrată și de un aparat, care direcționează un fascicul fin de particule radioactive către ochiul afectat. Acest tip de radioterapie se face adesea pe parcursul mai multor zile.
Pentru tumorile mai mici, se folosește laserul sau energia termică.
2. Chirurgia melanomului ocular
În funcție de dimensiunea și localizarea melanomului, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Operația implică îndepărtarea tumorii și a unei părți din țesutul sănătos al ochiului care o înconjoară.
În cazurile mai grave, în care tumorile sunt mari și au provocat multe daune, intervenția chirurgicală poate implica îndepărtarea întregului ochi. În locul ochiului este pus un implant.
Alte terapii folosite pentru tratamentul unui melanom ocular mai mic sunt:
Terapia fotodinamică - aceasta combină medicamentele cu o lungime de undă specială a luminii. Medicamentul face celulele canceroase vulnerabile la lumină.
Crioterapia - Frigul extrem este folosit pentru a distruge celulele melanomului, dar acest tratament nu este utilizat în mod obișnuit.
Cum previi melanomul ocular?
Deoarece nu se cunosc pe deplin toate cauzele melanomului ocular, nu există metode prin care boala să fie prevenită. Deși legătura dintre lumina soarelui și melanoamele oculare nu este încă dovedită, unii medici cred că protejarea ochilor împotriva razelor UV ar putea reduce și riscul de melanom al ochilor.
Măsurile de protecție împotriva razelor ultraviolete presupun limitarea expunerii la lumina intensă a soarelui, protejarea pielii și ochilor cu pălării, ochelari de soare și creme de protecție solară. Ochelarii cu protecție UV sunt cei mai buni pentru a proteja ochii și pielea din jur, ceea ce ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer de piele din jurul ochilor.
De asemenea, deoarece diverse anomalii pot fi depistate la un consult oftalmologic de rutină, medicii recomandă ca persoanele în vârstă să efectueze vizite regulate la medic.
În concluzie, melanomul ocular este o formă rară de cancer al ochiului. Boala afectează, în general, persoanele în vârstă și, din păcate, este de obicei depistată destul de dificil, deoarece nu prezintă simptome vizibile decât foarte târziu. Există tratament disponibil, însă este important ca melanomul să fie descoperit devreme.
Citește și: Greșeli pe care le faci zilnic și care te pot îmbolnăvi de cancer
Surse foto: Pixabay.com
Surse articol: Mayoclinic.org, Raredisease.org , Aao.org