Mierea de mană: proprietăți și beneficii asupra organismului nostru

Mierea de mană: proprietăți și beneficii asupra organismului nostru

Redactor Raluca Margean

Mierea de mană este o miere cu totul specială, care are proprietăți terapeutice remarcabile. Este singurul sortiment de miere care nu provine de la flori, ci de la frunzele copacilor. Află în continure procesul miraculos prin care se produce această miere, care sunt proprietățile sale și beneficiile pentru organismul uman. 

Ce este mierea de mană?

miere de mană-linguriță de miere

Mierea de mană este o miere neflorală, adică un sortiment de miere care nu este obținută din nectarul florilor. Ea poate proveni din două surse, și anume:

  • vegetală (secreții dulci ale copacilor)
  • animală (excreții dulci ale unor insecte mici numite afide)

Mierea de mană vegetală - provine de la substanțele dulci secretate de copaci pe frunze și pe crenguțe, pe care albinele le culeg, în special în perioada de primăvară şi toamnă, când sunt mai puține flori sau când acestea oferă mai puţin nectar. 

Mierea de mană animală - provine de la niște insecte foarte mici (afide) care extrag cu trompa lor seva copacilor. Lichidul absorbit din copaci suferă anumite transformări în sistemul digestiv al insectelor, îmbogățindu-se cu zaharuri și principii nutritive, iar apoi o parte din el este eliminat de insecte, fiind cules de către albine.   

Când se recoltează mierea de mană?

Primăvara timpuriu, când apar frunzele, iar seva copacilor este abundentă şi bogată în substanţe zaha­roase, arborii secretă substanțele dulci care sunt exces pe care albinele le culeg ca să producă mierea de mană. De asemenea, albinele culeg mana și toamna, când nu există suficiente flori pentru a le asigura necesarul de nectar. Producerea mierii de mană necesită o uzură foarte mare din partea albinelor, iar reziduurile acumulate în intestinele lor în timp ce o produc le pot cauza daune mortale acestor insecte miraculoase.

Care sunt proprietățile pe care le are mierea de mană?

Mierea de mană este mai aromată și mai intensă decât mierea obținută de la flori. Datorită conţinutului crescut de substanţe minerale, gustul mierii de mană este diferit de alte sortimente de miere, și anume este ușor caramelizat. Culoarea mierii de mană este mai închisă, variind în funcție de planta de la care provine, de la brună, cu o nuanţă verzuie sau roşiatică, până la o culoare mai negricioasă.

Acest tip de miere este deosebit de benefică pentru organismul uman deoarece are un conținut bogat de substanțe nutritive, precum:

  • substanțe antibacteriene, printre care și inhibină, un puternic bactericid
  • componente bioactive și antioxidanți (fenoli și  flavonoizi) 
  • minerale: calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, seleniu
  • acizi și substanțe proteice precum: acizi organici, vitamina C și vitamine din grupul B

Proprietățile cele mai cunoscute ale mierii de mană sunt:

  • antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante
  • laxative, favorizând eliminarea toxinelor din corp
  • energizante și revitalizante
  • cicatrizante
  • imunostimulatoare

Ce beneficii are mierea de mană?

Datorită conținutului său ridicat de minerale și substanțe nutritive, mierea de mană reprezintă un aliment cu proprietăți terapeutice excepționale, printre care:

1. Este ideală pentru persoanele alergice la polen. Nefiind extrasă din nectarul florilor, teoretic mierea de mană nu are polen în compoziția sa. Totuși, pe lângă seva copacilor, ea poate conține și o cantitate foarte mică de polen. Dacă în pădure sunt flori sălbatice înflorite, albinele le pot aduna nectarul și polenul care vine cu el. Însă, acest nectar și polen vor fi doar o mică parte din produsul final. Arborele sau planta cu flori dominante în zonă va fi principala sursă de hrană pentru albinele melifere și va avea cea mai mare reprezentare în miere. În general, mierea de mană este considerată sigură de consum pentru persoanele cu alergie la polen.

2. Este bună pentru cicatrizarea rănilor și regenerarea pielii. Mierea de mană are un efect calmant, exfoliant și astringent, fiind eficientă la deblocarea porilor și la reducerea acneei. Măștile cu miere de mană îți lasă pielea strălucitoare, catifelată și sănătoasă.

3. Bună stimulatoare a sistemului imunitar. Datorită conținutului bogat de minerale și a substanțelor antioxidanteși antibacteriene, mierea de mană ajută la creșterea imunității. Ea este recomandată a fi consumată în sezonul rece, atunci când organismul este mai predispus îmbolnăvirilor. 

4. Are acțiune antibiotică: Substanțele antibacteriene și enzimele din compoziția sa transformă această miere într-un puternic agent antibacterian. Acesta este motivul pentru care mierea de mană este recomandată ca remediu împotriva tusei sau afecțiunilor care necesită administrarea de antibiotice.

5. Este folosită pentru tratarea răcelilor și anemiei. Datorită componentelor bioactive și antioxidanților, mierea de mană este adesea utilizată pentru combaterea răcelii și gripei, anemiei, spasmofiliei și a infecțiilor respiratorii.

6. Ajută la combaterea osteoporozei și rahitismului, dar și la tratarea unor afecțiuni cauzate de insuficiența substanțelor minerale în organism. Sărurile de magneziu, calciu și fier din mierea de mană ajută la întărirea oaselor, prevenind osteoporoza și afecțiunile articulare

7. Ameliorează stările de oboseală și irascibilitate generate de menopauză. Magneziul și celelalte minerale conținute de acest aliment minune ajută la ameliorarea stărilor de disconfort cauzate de menopauză.

8. Ajută la prevenirea îmbătrânirii precoce. Datorită conținutului ridicat de polifenoli (antioxidanți care împiedică formarea radicalilor liberi), mierea de mană ajută la combaterea îmbătrânirii celulare.

9. Susține activitatea cerebrală: Aminoacizii și mineralele din compoziția mierii de mană hrănesc sistemul nervos și ajută la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale. 

10. Oferă energie organismului. Mierea de mană conține glucoză, care este sursa principală de energie, dar și fructoză și alte componente esențiale care combat oboseală și oferă energie organismului.

11. Poate fi eficientă împotriva gastritei. Unii specialiști susțin că printre beneficiile mierii de mană se numără și acțiunea gastroprotectoare. În combinație cu efectele antibacteriane, acest ingredient poate ajuta la tratarea și gestionarea gastritei și chiar a ulcerelor gastrice. Se crede că mierea de mană protejează mucoasa stomaculu și reduce producția de acid din stomac, contribuind astfel la vindecarea naturală a gastritei. În plus, s-a descoperit că diferiți compuși din miere (agenți antibacterieni și antioxidanți) fac din stomac un mediu neprimitor pentru bacteriile Helicobacter pylori, inhibând creșterea acestora. Totuși, dacă ai această bacterie, este recomandat să urmezi un tratament cu antibiotice pentru a scăpa de ea.

Unde se găsește mierea de mană și cum se consumă?

miere de mană- bol cu miere

Mierea de mană se găsește în farmacii sau în plafare și, pe lângă consumul tradițional pe cale orală, poate fi utilizată în mai multe feluri:

  • prin îndulcirea ceaiului sau cafelei
  • prin inhalații și aerosoli
  • prin piele, printr-o tehnică specială de masaj de detoxifiere
  • sub formă de cremă solidă sau ovule vaginale (miere de mană, propolis și polen) pentru afecțiuni precum cistite, anexite, chisturi vaginale etc
  • în combinație cu alte substanțe pentru imunitate

Iată două rețete cu miere de mană:

1. Pentru stimularea imunității la copii și adulți:

Ingrediente:

  • 500 g miere de mană
  • 200 g polen crud
  • 100 g păstură
  • 50 ml esență de propolis
  • 25 g lăptișor de matcă

Mod de preparare: Amestecă bine toate ingredientele, pune-le într-un borcan pe care trebuie să-l păstrezi la frigider. Zilnic, poți lua 2 lingurițe din acest amestec, administrându-se după mese în prima săptămână, apoi cu 30 de minute înainte de mese.

Citește și: 5 plante care întăresc imunitatea la adulți

2. Ciocolată lichidă pentru energie și revitalizare

Ingrediente:

  • 1 linguriță pulbere de cacao
  • 1/2 linguriță de miere de mană
  • 1/2 linguriță polen
  • apă

Mod de preparare: Dizolvă  pulberea de cacao în puțină apă și adaugă mierea și polenul și amestecă bine până se obține o pastă omogenă. Las-o timp de aproximativ 30 de minute ca să se absoarbă toate substanțele nutritive și apoi completează cu apă și miere după gust.

Citește și: De ce ai lipsă de energie: 9 motive surprinzătoare

Miere de mană calorii

Mierea de mană conține o cantitate destul de mare de fructoză și glucoză (38% și respectiv 27%) și are o valoare nutrițională de 325 kcal la 100 de grame de miere. Așadar, consumată în cantități mari, acest aliment îngrașă, prin urmare se recomandă un maxim de 3-4 lingurițe de miere/zi pentru o persoană cu greutate normală. De asemenea, este mai bine să fie consumată în prima parte a zilei, când organismul are nevoie de energie și când caloriile suplimentare vor putea fi absorbite eficient până seara, la culcare.

Mierea de mană și diabetul

miere de mană-diabet

Când vine vorba de diabetici, consumul de miere trebuie să fie limitat. Mierea conține multe calorii și poate duce la creșterea în greutate a pacientului. De asemenea, conținutul mare de zaharuri din miere determină creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge și automat a glicemiei. Dintre toate sortimentele de miere existente pe piață,  mierea din arborele Neem este, de obicei, recomandată celor care suferă de diabet. Este important să discuți cu medicul tău curant înainte de a introduce orice fel de aliment în dieta ta.

Mierea de mană se zaharisește?

Zaharisirea sau cristalizarea este un fenomen natural al mierii care se evidențiază prin formarea de cristale de zahăr la jivelul mierii. Acest fenomen se datorează conținutului de fructoză și glucoză din compoziția mierii, iar cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât se zaharisește mai repede. Trebuie să știi, totuși, că mierea zaharisită își păstrează toate calitățile terapeutice pe care le-a avut și în stare fluidă. 

Mierea de mană conține un tip de zahăr numit melezitoză care se presupune că este sintetizat chiar în tractul digestiv al afidelor. Melezitoza are un potențial de cristalizare ridicat, iar mierea de mană care conține melezitoză în procent mai mare decât 15% se poate zaharisi. Există produse care au un conținut mai redus de glucoză, iar în acest caz mierea de mană nu se va zaharisi. 

Contraindicațiile mierii de mană

În general, mierea de mană poate fi folosită de toată lumea, deoarece nu are efecte secundare. În foarte puține cazuri, ea poate provoca reacții alergice din cauza conținutului de polen. Totuși, polenul se regăsește în cantități extrem de mici, astfel că este puțin probabil să cauzele probleme la persoanele alergice (digestive sau respiratorii).

În schimb, deoarece mierea are o compoziție asemănătoare zahărului, aceasta nu se recomandă a fi consumată în cantități foarte mari. De exemplu, consumului unei cantități de peste 10 linguri pe zi de miere de mană poate avea efecte negative asupra organismului, care includ:

  • Probleme gastro-intestinale (cramepe, balonare, malabsorție de nutrienți)
  • Stricarea dinților prin erodarea smalțului
  • Crește nivelul insulinei și glicemia (de aceea consumul de miere ar trebui să fie limitat în cazul diabeticilor)

Miere de mană pentru copii

O altă contraindicație a mierii de mană este la copiii de sub un an. Medicii recomandă să nu se administreze acest produs la bebelușii cu vârsta mai mică de 12-18 luni, deoarece există riscul apariției botulismului, o boală rară, dar gravă, care provoacă dificultăți de respirație, paralizie musculară și chiar moarte. 

Mierea de mană este un produs terapeutic excepțional, pe care trebuie să-l consumi însă cu moderație. Dacă suferi de o afecțiune, vorbește cu medicul tău curant ca să stabiliți împreună ce tip de dietă ți se potrivește. Mănâncă sănătos, fă mișcare, găsește-ți cât mai multe momente de relaxare și fii fericită!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.