Monocite crescute: cauze, simptome și tratament

Monocite crescute: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Monocitele sunt celule albe ale sângelui care sunt produse în măduva osoasă. Funcțiile principale ale monocitelor sunt eliminarea resturilor de țesut mort, distrugerea celulelor maligne și protejarea sistemului imunitar.

Monocitele se transformă în macrofage atunci când un virus, o bacterie sau alți paraziți invadează organismul. Macrofagele au rol de celule de curățare, descompun toate resturile de celule și pregătesc un antigen care anunță macrofagele atunci când în organism există substanțe nocive, iar acestea le distrug prin fagocitoză.

Vezi 10 alimente care îți întăresc sistemul imunitar!

Valori normale monocite

Valorile normale pentru monocite: sunt de 0-1000/µL sau 0-1×109/L. Procentual, acestea reprezintă 0-15% din leucocite. Scăderea numărului de monocite se numește monocitopenie ( <100/µL).

Valorile crescute ale monocitelor poartă denumirea de monocitoză. Putem vorbi de monocite crescute atunci când analizele de sânge indică valori peste 1000 de celule/ milimetru cub de sânge. 

Cauzele monocitelor crescute

Cele mai frecvente cauze care conduc la monocitoză sunt:

  • Infecțiile virale (rujeola, oreionul, pneumonia)
  • Infecțiile bacteriene (tuberculoza), fungice sau cu paraziți
  • Funcționarea defectuoasă a sistemul imunitar 
  • Boala granulomatoasă cronică - o tulburare genetică în care celulele sistemului imunitar nu pot distruge anumite tipuri de bacterii și ciuperci
  • Sindromul Cushing - cauzat de producția în exces a hormonului steroidic, cum ar fi cortizolul din glanda suprarenală
  • Boala celulelor Langerhans - o afecțiune în care celulele histiocite se înmulțesc în celulele Langerhans ale pancreasului
  • Boala coronariană și inflamația mucoasei inimii
  • Boala Crohn și colita ulcerativă 
  • Tulburările reumatice
  • Boala pulmonară obstructivă cronică 
  • Obezitatea - potrivit revistei Cell Metabolism, obezitatea crește riscul de a dezvolta diabet, lucru care poate afecta măduva osoasă și poate duce la creșterea numărului de monocite
  • leucemia monocitară 

Monocite crescute în sarcină

Un nivel de monocite crescute poate apărea și în timpul sarcinii. Acest lucru ne poate duce cu gândul la o posibilă infecție în organism, însă interpretarea ar putea fi mai complexă, deoarece trebuie să țină cont și de alți factori. 

Monocitoza nu este reprezentativă pentru o singură afecțiune, ci este un semn al unei inflamații cronice, al unei infecții, boli autoimune, afecțiuni maligne a sângelui sau, în cazuri mai rare, al unei boli de depozitare a lipidelor. În orice caz, este important să discuți cu medicul tău despre nivelul crescut de monocite.

Vezi ce e boala de depozitare a lipidelor!

Simptomele monocitelor crescute

Simptomele în caz de monocite crescute se suprapun adesea cu cele specifice bolilor maligne. Acestea constau în:

- umflarea articulațiilor sau rigiditatea acestora;

- ulcerații orale sau genitale;

- vanătăi inexplicabile;

- transpirații nocturne;

reflux gastroesofagian;

- senzația de gură uscată;

- pierderea în greutate;

- schimbări de dispoziție;

- depresie;

- inflamația ficatului.

Un test de sânge care arată un nivel ridicat de monocite este un semn obligatoriu că vizita la medic nu ar trebui întârziată, pentru a se efectua o anamneză completă care să poată ajuta la stabilirea unui diagnostic diferențial.

Teste și analize pentru stabilirea cauzei monocitelor crescute

Deoarece cauzele monocitelor crescute pot fi multiple, adesea există mai multe metode utilizate pentru stabilirea unui diagnostic precis. De exemplu, dacă se ia în considerare posibilitatea neoplasmelor, frotiurile periferice, biopsia măduvei osoase și biopsia ganglionilor limfatici sunt obligatorii!

analiza laborator monocite crescute

Tratament pentru monocite crescute: ce alimentație trebuie să urmăm

Pentru a se stabili tratamentul monocitelor crescute, este important să se descopere cauza care a dus la creșterea numărului acestora.

În cazul în care s-a exclus malignitatea, iar testele suplimentare nu au ridicat probleme majore, schimbările în stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, gestionarea greutății, odihna și o alimentație sănătoasă, vor ajuta la reglarea numărului de monocite.

Alimentele bogate în antioxidanți pot ajuta la creșterea imunitătii și la reducerea riscului de apariție a infecțiilor. Alimentele bogate în Omega 3, inclusiv suplimentele pe bază de ulei de ficat de pește și cele cu turmeric, spanacul, ceapa, usturoiul, broccoli, fasolea și strugurii nu ar trebui să îți lipsească din dieta zilnică!

O tulburare recent descoperită, foarte rară, este absența completă a monocitelor, situație în care persoanele afectate suferă frecvent de infecții cutanate. Presupusa cauză a absenței monocitelor este un defect genetic care afectează măduva osoasă, iar diagnosticul se stabilește printr-un test de sânge sau diferite analize genetice. Doar transplantul de măduvă osoasă poate vindeca această afecțiune, însă antibioticele pot ține sub control infecțiile.

Eozinofile și monocite crescute

Eozinofilele sunt un alt tip de celule albe ale sângelui, alaturi de monocite, care sunt produse în măduva osoasă. Rolul acestora este de a distruge germenii precum virusuri, bacterii sau paraziți.

De asemenea, au un rol în răspunsul inflamator, mai ales dacă este implicată o alergie. Eozinofilele joacă un rol semnificativ în inflamația legată de alergii, eczeme și astm.

Intervalul normal pentru eozinofile este de 0-450 eozinofile pe mm cub de sânge. Când un pacient are o valoare de peste 500 putem discuta despre eozinofile crescute.

Ce indică monocitele scăzute

Un nivel redus de monocite în sânge vă expune mai puţin unui risc cardiovascular, însă, pe de altă parte, vă creşte susceptibilitatea la infecţii - micobacteriene, fungice și papilomavirus uman (HPV).

Există unele studii care sugerează că monocitele scăzute pot crește riscul de cancer de col uterin.

Ce putem face pentru a creşte nivelul de monocite? În primul rând activitatea fizică nu ar trebui să lipsească. De asemenea, expunerea la frig va provoca o creştere a numărului de monocite, însă această procedură trebuie realizată astfel încât să nu ne îmbolnăvim.

Există şi câteva vitamine care ne pot ajuta în acest sens. Vitamina B12 ajută la creșterea numărului de leucocite (inclusiv monocitele), iar vitamina C creste imunitatea prin durata mai mare de viata a monocitelor deja prezente în organism.

Analizele care arată că ai monocite crescute sau scazute nu ar trebui neglijate, iar simptomele care te îngrijorează ar trebui să te trimită imediat la medic. Sănătatea nu acceptă scuze!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (45)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.