De câte ori poate fi donat un rinichi

De câte ori poate fi donat un rinichi

Sorina Corneanu

Când rinichii nu reușesc să își mai îndeplinească funcțiile corespunzător, tratamentul devine necesar. Există două tipuri de tratament pentru insuficiența renală: dializa sau transplantul de rinichi. Orice alegere ar trebui îndelung discutată și analizată cu medicul, astfel încât să te asiguri că este cea mai bună soluție pentru tine. 

Insuficiența renală si necesitatea transplantului de rinichi

Transplantul de rinichi este necesar atunci când intervine insuficiența renală. Când rinichii își pierd capacitatea de filtrare, se acumulează în corp toxine dăunătoare, care cresc tensiunea arterială și pot duce la insuficiență renală.

Insuficiența renală apare atunci când rinichii își pierd aproximativ 90% din capacitatea de a funcționa normal. Cele mai frecvente cauze care conduc la insuficiență renală sunt:

- diabetul;

- hipertensiunea arterială;

- pielonefrita (inflamarea rinichilor);

- rinichii polichistici.

Vezi 10 semne timpurii ale diabetului pe care nu trebuie să le ignori!

Ce presupune transplantul de rinichi

Transplantul de rinichi constă în înlocuirea rinichiului care nu își mai îndeplinește funcția cu un rinichi sănătos. Comparativ cu dializa, transplantul de rinichi nu presupune restricții alimentare drastice, ci doar un stil de viață mai sănătos

Înainte de transplant, echipa medicală va recomanda o serie de teste, pentru a se asigura că pacientul poate suporta operația. Acestea includ analize detaliate de sânge și teste de verificare a sănătății inimii. Unele afecțiuni, cum ar fi cancerul, ar putea pune piedici unui transplant de rinichi. Nu în ultimul rând, înainte de operație se vor face și câteva teste de verificare a sănătății mintale și emoționale. Totodată, donatorul, dacă este în viață, va fi supus unui control medical complex. 

Vezi 10 semne timpurii care îți spun că ai probleme cu rinichii!

Deși există mai multe avantaje decât dezavantaje, un transplant de rinichi este totuși o intervenție chirurgicală și presupune anumite riscuri. În urma transplantului crește riscul de dezvoltare a anumitor infecții și tipuri de cancer. În plus, transplantul de rinichi prezintă un risc de complicații semnificative, care includ: respingerea rinichiului, infecție transmisă prin rinichiul donat, infarct miocardic, accident vascular, deces. 

Deși cele mai multe transplanturi au succes, iar calitatea vieții este îmbunătățită pentru o lungă perioadă,  situația poate varia de la o persoană la alta. Din păcate, multe persoane vor avea nevoie de mai mult de un transplant de rinichi în timpul vieții.

Cât durează așteptarea unui rinichi

Persoanele care au nevoie de un transplant de rinichi, dar care nu au găsit un donator viu disponibil în familie, vor trebui să aștepte până la apariția unui donator disponibil. 

Vezi testele medicale necesare pentru găsirea donatorului potrivit!

În medie, timpul de așteptare pentru un transplant de rinichi al unui donator decedat este de doi sau trei ani, pentru că cererea este mult mai mare decât oferta disponibilă. Timpul de așteptare depinde de gradul de compatibilitate dintre pacient și donator, de timpul de dializă și de speranța de supraviețuire posttransplant.

Unii oameni obțin rinichiul în câteva luni, în timp ce alții pot aștepta câțiva ani. Potrivit Sistemului Național de Sănătate din Regatul Unit, din aprilie 2014 pană în aprilie 2015, în Marea Britanie au fost efectuate aproximativ 3.000 de transplanturi de rinichi, însă alte 5.000 de persoane au rămas pe lista de așteptare.

De câte ori poate fi donat un rinichi

rinichi

Potrivit medicului Jeffrey Veale, director al programului de transplant de rinichi UCLA, odată ce un rinichi este transplantat, acesta nu se poate retransplanta. Retransplantarea unui rinichi poate însemna atât decesul donatorului, cât și al celui care primește organul. Dacă unii pacienți se mulțumesc totuși cu un rinichi „la mâna a doua”, așteptarea unui rinichi nou poate dura între trei până la cinci ani, uneori chiar mai mult. Potrivit Rețelei Unice pentru Distribuția de Organe, în aprilie 2018, peste 95.000 de americani se aflau pe lista de așteptare pentru un rinichi. Prin urmare, aproximativ 20 de persoane mor zilnic așteptând un organ compatibil.

Cât durează recuperarea după transplantul de rinichi

Transplantul de rinichi este o intervenție care durează aproximativ patru ore, iar pacientul rămâne în spital cel puțin o săptămână, până când medicii consideră că acesta s-a recuperat. Dacă rinichiul provine de la un donator viu, ar trebui să înceapă să funcționeze foarte repede. În schimb, un rinichi de la un donator decedat poate începe să lucreze abia după două-patru săptămâni. După primirea noului rinichi, va fi necesară urmărirea unui tratament medicamentos permanent, astfel încât corpul să nu respingă noul organ.

În mod normal, organismul luptă împotriva oricărui corp străin. Sistemul imunitar, responsabil cu protecția organismului, va fi tentat să respingă rinichiul nou, motiv pentru care medicamentele imunosupresoare sau antirespingere sunt obligatoriu de administrat întreaga viață. Fără ele, sistemul imunitar va considera rinichiul donat ca fiind „străin”,  îl va ataca și îl va distruge. Pe lângă tratamentul medicamentos pe viață, controalele medicale periodice devin obligatorii. Doar așa te poți asigura că noul rinichi s-a integrat și funcționează optim!

Revenirea la muncă după un transplant de rinichi este strâns legată de tipul de job, de program și de cât de mult efort presupune munca depusă. Cele mai multe persoane pot reveni la activitățile anterioare obișnuite după aproximativ două-trei luni.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De cate ori te vei casatori?
Incepe quiz
De cate ori te vei casatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.