Insuficienta renala acuta - simptome, diagnostic, tratament

Insuficienta renala acuta - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Deseori in urma tratarii necorespunzatoare a unor boli se poate ajunge la instalarea insuficientei renale acute.

Ce este insuficienta renala acuta?

Insuficienta renala acuta (IRA) apare brusc atunci cand rinichii nu mai pot sa isi indeplineasca functiile - de filtrarare a produsilor de metabolism si de eliminare a excesului de apa si electroliti din organism.

Insuficienta renala acuta este definita ca fiind o conditie patologica in care rata filtrarii glomerulare este redusa brusc, ceea ce determina o retentie acuta a unor metaboliti endogeni si exogeni (uree, creatinina, potasiu, fosfati, sulfati, medicamente etc.), care sunt in mod normal eliminati de rinichi.

Volumul de urina eliminata poate sa scada, si atunci se instaleaza oliguria care reprezinta situatia in care rinichii elimina sub 400 ml/zi de urina. Dar in cursul evolutiei acestei afectiuni se poate ajunge la suprimarea completa a diurezei (anuria) adica rinichii nu mai pot sa elimine deloc urina.

O alta situatie care se poate intalni in cursul instalarii insuficientei renale acute este ca diureza (eliminarea de urina) sa fie normala sau chiar crescuta, ceea ce semnifica ca mecanismele de concentrare ale urinii de la nivelul rinichilor au fost afectate.

Cele mai severe forme de insuficienta renala acuta se intalnesc la cei internati in spital, in special cei internati in sectiile de anestezie si terapie intensiva.

Cauzele aparitiei insuficientei renale

Este important sa se stabileasca cauza care a dus la aparitia insuficientei renale acute pentru a se putea institui un tratament adecvat.

Astfel, in functie de cauza insuficientei renale acute se disting urmatoarele forme IRA:

1. Prerenala (functionala): apare in cazul unor situatii patologice care prezinta in cursul evolutiei un volum sanguin scazut, ceea ce va determina si scaderea fluxului sanguin renal. Apare in cazul a 60-80% din cazuri, in urmatoarele situatii: diaree, varsaturi, deshidratare, peritonita, ocluzie intestinala, sindrom hepato-renal, trombembolism, anevrism arterial disecant, hipertensiune maligna, pierderi de sange in cazul traumatismelor, infarct miocardic acut, embolie pulmonara, chirurgie cardiaca, insuficienta cardiaca severa.

2. Renala (parenchimatoasa): se instaleaza in cazurile in care partile componente ale rinichiului sufera diferite leziuni.Se intalneste in 10-20 % din cazuri. Apare in urmatoarele situatii: glomerulonefrita, nefrita interstitiala, sindrom hemolitic-uremic, boli autoimune, administrarea de medicamente nefrotoxice cum sunt: unele antibiotice, unele anestezice, dar si produsele pe baza de iod utilizate in radiografie si intoxicatia cu metale grele: arsenic, plumb, uraniu

3. Postrenala (obstructiva): apare in doar 10% din cazuri, atunci cand se produce obstructia acuta a cailor urinare. Se poate intalni in obstructie ureterala bilaterala si litiaza renala pe rinichi unic.

Simptomele insuficientei renale

Simptomele care pot sa apara in caz de insuficienta renala acuta sunt:

- anuria (incetarea producerii de urina);
- oliguria (scaderea producerii de urina sub 400 ml/zi);
- edeme ale membrelor inferioare;
- senzatie de sete;
- lipsa poftei de mancare
- greata si varsaturi;
- cefalee (durere de cap);
- dureri abdominale;
- somnolenta;
- confuzie;
- anxietate;
- hematurie (sange in urina);
- tulburari de ritm cardiac;
- convulsii;
- coma.
insuficienta renala

Astfel in cursul evolutiei IRA se disting mai multe faze:

- faza preanurica: acesta dureaza intre 24-36 ore si este faza de instalare brutala a IRA;
- faza anurica: cu durata intre 4-21 de zile, se caracterizeaza prin modificari cantitative ale eliminarii normale a urinei;
- faza de reluare a diurezei: dureaza intre 7-10 zile, diureza incepe sa revina la normal, iar starea generala incepe sa se amelioreze;
- faza de recuperare functionala renala: este ultima faza de evolutie a bolii, rinichii isi revin la normal, perioada necesara pentru recuperare este cuprinsa intre 6-12 luni.

In 1-5% din cazuri IRA evolueaza spre insuficienta renala cronica, iar 10% din cazuri prezinta dupa vindecare sechele semnificative.

Stabilirea diagnosticului de insufiecienta renala

Medicul va incepe evaluarea unui pacient suspectat de insuficienta renala cu realizarea anamnezei pentru a afla istoricul bolnavului si al debutului bolii. Apoi va efectua un examen fizic, si va recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare, cum ar fi: analize de sange (hemoleucograma, creatinina serica, viteza de sedimentare a eritrocitelor, uree, glicemia), teste de urina (clearence-ul creatininei, deteminarea cantitatii de urina eliminata in 24 ore, densitate urinara, osmolaritate urinara, ureea, natriu urinar).

Testele imagistice ce pot fi efectuate sunt: radiografia simpla, ecografie renala simpla, ecografie renala Doppler, urografia intravenoasa, pielografia, arteriografia renala, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara si punctie biopsie renala.

Tratamentul insuficientei renala acuta

Principalele obiective ale tratamentului IRA sunt de restabilire a functiei renale si de mentinere a functiilor vitale, dar si a echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic. Pentru indeplinirea obiectivelor tratamentului este extrem de important sa se stabileasca cauza care a dus la instalarea IRA.

Astfel tratamentul etiologic urmareste indepartarea sau ameliorarea cauzei care a dus la producerea IRA, ca de exemplu: intoxicatii (se va administra antidotul si se va realiza epurarea extrarenala), volum sanguin scazut (se va suplini pierderea de lichide, sange, plasma), medicamente (se intrerupe administrarea medicamentelor responsabile de declansarea IRA), obstructie (se va incerca inlaturarea obstructiei), afectiuni renale (se va trata afectiunea renala cauzatoare).

Tratamentul patogenic incearca ameliorarea functiei renale prin administrare de diuretice (Manitol, Furosemid), vasodilatatoare si antibiotice.

In unele cazuri va fi necesara efectuarea dializei, medicul va putea opta pentru realizarea hemodializei , hemofiltrarii sau a dializei peritoneale. Medicul poate recomanda si efectuarea unei interventii chirurgicale fie pentru inlaturarea unei obstructii, fie in cazuri grave pentru realizarea unui transplant renal.


Retineti ca, in cazul insuficientei renale este foarte important la aparitia primelor simptome ale bolilor cauzatoare sa va prezentati neaparat la medic. Astfel se poate preveni instalarea acestei boli.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (47)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.