Hipertensiunea intracraniana: simptome, diagnostic, tratament

Hipertensiunea intracraniana: simptome, diagnostic, tratament

Farima Maria

Creierul joacă rolul de centru de control al întregului organism, așa că este firesc să devenim foarte îngrijorați dacă vreo afecțiune ajunge să determine modificări aici. Unul dintre sindromurile frecvente la acest nivel este hipertensiunea intracraniană!

Ce este hipertensiunea intracraniană?

Hipertensiunea intracraniană este un sindrom caracterizat prin simptome clinice și paraclinice determinate de modificarea raportului normal care se află între conținut și conținător la nivelul craniului.

Conținătorul este cutia craniană, o cavitate inextensibilă la adult care, în condiții normale, este formată din oase unite prin suturi care dau naștere la boltă, respectiv la baza craniului. Cavitatea craniană are un singur orificiu reprezentat de gaura occipitală prin care comunică cu exteriorul, dar și prin care encefalul se prelungește cu măduva spinării.

Conținutul este reprezentat de:

 • encefal însemnând emisfere cerebrale, cerebel, trunchi cerebral;
 • vase meningo-cerebrale;
 • lichid cefalorahidian.

Cu alte cuvinte, hipertensiunea intracraniană apare datorită presiunii puternice în spațiile care înconjoară creierul și măduva spinării. Aceste spații sunt umplute cu lichid cefalorahidian, care amortizează și protejează creierul de leziuni mecanice, asigură hrănire și transportă deșeurile.

În mod normal, presiunea intracraniană este de 10 cmc de apă dacă se măsoară cu pacientul stând pe spate. Ea crește în mod fiziologic la efort fizic, somn sau ca urmare a unei poziții declive a capului. Când presiunea intracraniană crește mult peste această valoare, structurile cerebrale nu mai sunt oxigenate și astfel apar simptome precum cefalee puternică, greață, vărsături, tulburări de vedere etc. Atunci când se produce o hipertensiune intracraniană, se parcurg de obicei 4 pași:

 • producerea unui process patologic expansiv care să înlocuiască spațiul sau care să determine expansionarea creierului;
 • creșterea în volum a parenchimului cerebral prin producerea de edem;
 • creșterea cantității de lichid cefalorahidian;
 • modificarea patului vascular cerebral.

Hipertensiunea intracraniană: cauze 

hipertensiune intracraniana- creier uman inflamat

Cauzele hipertensiunii intracraniene sunt multiple și variate. Dintre ele, amintim câteva:

 • malformații congenitale;
 • tumori craniene și intracraniene;
 • traumatisme cranio-cerebrale;
 • parazitoze cerebrale (chist hidatic, cisticercoza);
 • afecțiuni vasculare (hematoame, anevrisme);
 • afecțiuni inflamatorii (abces cerebral, meningite, encefalite, sifilis, tuberculoză cerebrală);
 • intoxicațiile (cu dioxid de carbon, arsenic, plumb);
 • stări alergice;
 • hemopatii (leucemii, purpura, policitemii);
 • compresiuni medulare;
 • SIDA.

Hipertensiunea intracraniană: simptome

hipertensiunea intracraniana-bărbat cu durere de cap

Simptomele la adulți diferă de simptomele la copii. Astfel, principalele semne de hipertensiune intracraniană la adulți sunt:

1. Cefaleea (durerea de cap) care are următoarele caracteristici:
-la început este localizată la o anumită regiune;
-ulterior, ea devine generalizată, crește ca intensitate și ca durată;
-nu cedează după administrarea medicamentelor obișnuite;
-este mai puternică în a doua jumătate a nopții și spre dimineață;
-se mai atenuează după vărsături și se accentuează la strănut, tuse și efort.

2. Senzație de greață
3. Vărsături care sunt de tip exploziv, vărsături în jet. Acestea sunt spontane, apar la o simplă modificare a poziției capului și în special dimineața, înainte de micul dejun. 

4. Tulburări de vedere și pupile care nu răspund la stimuli vizuali

Alte simptome provocate de această afecțiune pot include:

 • tulburări psihice;
 • pierderea temporară a conștiinței;
 • paralizie de nervi cranieni care duc la tulburări de vedere, amețeli și tulburări de echilibru;
 • tulburări de ritm cardiac .

La copii, pe lângă simptomele pe care le au adulții, cei mici pot prezenta o deformare craniană. De asemenea, bebelușii au încă plăci moi în craniul lor care trebuie suturate. Hipertensiunea intracraniană poate determina separarea suturilor craniului și astfel plăcile moi se desprind. La sugari, această afecțiune poate fi rezultatul unei lovituri care poate surveni ca urmare a căderii din pat sau a sindromului de copil zgâlțâit, o afecțiune care apare în urma unei zdruncinări bruște (violente) a bebelușului.

Diagnosticul hipertensiunii intracraniene

Cefaleea puternică cu care de cele mai multe ori se prezintă pacientul la medic, istoricul său medical și examenul clinic sunt primele metode folosite pentru a confirma diagnosticul. Medicul evaluează starea neurologică a pacientului, îi testează reflexele motorii şi îi va urmări reacţiile pupilelor la stimulii vizuali. Însă, pentru un diagnostic corect, medicul va recomanda efectuarea de teste mai complexe, precum: radiografia craniului, tomografia computerizată și rezonanța magnetic nucleară. 

Pe lângă acestea se mai pot realiza și alte analize suplimentare, dacă este necesar, și anume:
-encefalografia;
-ventriculografia;
-angiografia cerebrală;
-electroencefalografia;
-scintigrafia;
-ecoencefalografia.

Tratamentul hipertensiunii intracraniene

hipertensiunea intracraniana-chirurgi în sala de operație

Hipertensiunea intracraniană este considerată o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare. Dacă nu este diagnosticată la timp sau în mod corect, pot apărea complicaţii extrem de grave care pot fi fatale, precum: coma, accidentul vascular cerebral, leziuni cerebrale permanente sau chiar moartea. Tratamentul hipertensiunii intracraniene este adaptat cauzei care a dus la apariția acestui sindrom, astfel încât acesta poate fi:

1.Tratament chirurgical. Acesta presupune ablația procesului ce comprimă, evacuarea hematoamelor, extirparea abceselor și extirparea chistului hidatic.

2.Tratament medical. Cel mai probabil, se va administra furosemid, manitol 20% pentru edemul cerebral, dexametazonă. Durerea se tratează cu antialgice și se mai pot recomanda și anticonvulsivante.

3.Tratament oncologic prin radio și chimioterapie. În cazul cancerului metastatic al creierului există riscul ca presiunea intracraniană să crească. O astfel de situație reprezintă una dintre urgențele oncologice deoarece poate pune viața pacientului în pericol. Opțiunile de tratament includ ședințe de radio și chimioterapie, însă prognosticul pentru acești pacienți este foarte rezervat.

4.Tratament de recuperarea neuro-motorie. Hipertensiunea intracraniană cere multă grijă din partea medicului curant pentru că poate lăsa sechele severe. Totodată, este foarte important ca pacientul să nu trateze cu ignoranță durerile de cap și să se adreseze din timp medicului!

Surse foto: Unsplash, Pixabay

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (163)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
  silvia (anonim)
  21 august 2013 12:12

  multumim de informatie imi place ca este descris in amanuntit,scuzati cu nota am gresit cifra nota 9 din partea mea,am crezut deodata ca cifrele de jos sint paginile urmatoare,as vrea doar sa inteleg cit de grava este aceasta boala si cit timp se mai poate astepta cu tratamentul,deja o luna a trecut de cind am aflat