Cefaleea - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Semnele si simptomele cefaleei
- Cauzele cefaleei
- Stabilirea diagnosticului cefaleei
- Tratamentul cefaleei
Cefaleea primara cuprinde: migrene, tensiune si durerile datorate cheagurilor de sange, impreuna cu o varietate de alte leziuni. Cefaleea secundara cuprinde: tumorile creierului, meningita (inflamarea meningelui), encefalita (inflamarea encefalului), s.a. Cea mai comuna forma de cefalee este cea produsa de tensiune, aproximativ 90% din adulti sufera sau au suferit de aceasta afectiune, preponderent femeile decat barbatii.
Semnele si simptomele cefaleei
Cefaleea datorata tensiunii apare in general la adulti si tineri si foarte rar la copii. In timpul unei crize de cefalee pot exista sensibilitati musculare in diferite zone ale capului: scalp si/sau gat, aceste zone prezntand un anumit grad de disconfort si uneori durere. Persoanele care sufera de cefalee spun ca simt ca si cum capul le-ar fi strans cu o banda, durerea fiind continua, de intesitate constanta.
|
![]() |
Cauzele cefaleei
Cele mai comune cauze ale cefaleei sunt tensiunea muschilor de la cap,
gat si umeri. Cefaleea de tensiune are ca si cauze: stresul, depresia,
anxietatea, postura gresita, statul in aceeasi pozitie pentru mai multa
vreme, nerespectarea meselor principale, etc. Persoanele care consuma
cofeina pot avea dureri de cap daca nu servesc portia zilnica.
Cauze rare ale cefaleei sunt: anevrismele cerebrale (slabirea unui perete a unui vas de sange din creier, care se poate rupe si crea o hemoragie intracraniana), tumora cerebrala, infarct cerebral. Cefaleea mai poate aparea daca persoana respectiva este racita, are febra sau sindrom premenstrual.
Stabilirea diagnosticului cefaleei
Diagnosticarea cefaleei se face de obicei pe baza istoricului si simptomelor. Medicul poate incerca sa refaca istoricul durerilor tale de cap, intreband cand au debutat acestea, daca au aceeasi intensitate, daca sunt declansate de un lucru anume, daca cedeaza la vreun medicament. Toate aceste date sunt completate apoi de un examen clinic al capului, urechilor, ochilor, nasului, gatului si sistemului nervos. Pentru un diagnostic definitiv se mai fac urmatoarele examene: CT(computer tomograf) al capului, RMN (rezonanta magnetica nucleara) de asemenea la cap, biopsie temporala arteriala, radiografie sinusala.
Tratamentul cefaleei
Cefaleea poate fi redusa daca ne intindem in pat cu ochii inchisi. Ca si medicamente, pentru cefaleea de tensiune sunt indicate: acetomiofenul, aspirina si ibuprofenul. Durerile de cap de tip migrena pot ceda daca se administreaza medicamente nonsteroidiene antiinflamatoare. Daca cefaleea este cronica (pe termen lung), medicul poate considera ca suferi de o depresie, tratamntul fiind in aceasta privinta.
Cefaleea este tratata daca este urmat sfatul medicului in totalitate, exceptie facand acele durerei de cap care reprezinta semnele unei afectiuni, care vor disparea odata cu afectiunea.
Bibliografie:
1.,,The headache book'', Dr.Frank Minirth.
2.,,Headaches that persist'', G.Brent Lucas.


