Recuperarea post accident vascular cerebral

Recuperarea post accident vascular cerebral

Andron Georgiana

Accidentul vascular cerebral este denumirea medicala a ceea ce stim ca se numeste atac cerebral. Termenul se refera la o leziune a creierului aparuta in urma intreruperii fluxului sanguin de catre infundarea (accident vascular ischemic ) sau ruptura (accident vascular hemoragic) unei artere. Rezultatul este moartea tesutului cerebral, datorita deficitului de nutrienti si oxigen.

Reabilitarea post accident vascular cerebral  urmareste recuperarea fizica si psihica a celor care au suferit un atac cerebral. Tratamentul imediat al unui astfel de accident are drept scop mentinerea in viata a pacientului, in timp ce tratamentul de reabilitare pe termen lung trebuie sa imbunatateasca stilul de viata al persoanei afectate.

Tratamentul de urgenta dupa un accident vascular cerebral

Atacurile cerebrale sunt o urgenta medicala si tratamentul trebuie instituit cat mai repede posibil. Un accident vascular cerebral sever induce coma sau o stare de inconstienta, bolnavul necesitand suport si monitorizare medicala: administrare de oxigen sau fluide si intubatie.

Medicamente
- activatorul plasminogenului tisular se administreaza in primele 3 ore dupa un atac cerebral ischemic. Persoanele care au tulburari de sangerare, presiune sanguina foarte ridicata, anevrisme (zone slabite ale peretelui arterial), traumatisme craniene sau interventii chirurgicale intracraniene in ultimele 3 luni nu pot beneficia de acest medicament si il vor inlocui cu heparina, diluanti sanguini sau agenti anticoagulanti. Atacurile cerebrale hemoragice sunt tratate cu uree administrata intravenos, manitol sau corticosteroizi (hormoni ai glandei suprarenale).

Tratamentul chirurgical - este folosit pentru a corecta anevrismele, cand acestea sunt usor accesibile si pentru a inchide vasele rupte. Cand anevrismele nu pot fi abordate chirurgical, se recurge la tratamentul endovascular (ghidarea unui cateter dintr-o artera mare pana la creier). Chirurgia poate presupune si indepartarea cheagului sanguin care obstructioneaza artera. Accidentele vasculare cerebrale hemoragice determina cresterea presiunii intracraniene care este corectata uneori cu ajutorul unei incizii prin craniu.

Recuperarea fizica - functiile motorii (mersul, folosirea membrelor) sunt deseori afectate si pot fi corectate incepand cu 24-48 ore de la producerea accidentului. Vorbirea se va recupera de asemenea in timp, cu ajutorul unui logoped. Medicul fiziokinetoterapeut sau de recuperare medicala trebuie sa colaboreze cu pacientul pana isi reface forta musculara.

Consilierea psihologica
- reabilitarea este deseori indelungata si produce frustrari sau depresie. Bolnavul trebuie consiliat pentru a fi incurajat in depasirea tulburarilor de comunicare si limbaj.
recuperare dupa accident vascular

 

Reabilitarea pe termen lung dupa un atac cerebral

Tratamentul de reabilitare este specific fiecarui pacient. Atacurile cerebrale care apar in jumatatea stanga a creierului afecteaza jumatatea dreapta a corpului si vice versa. Persoanele care au emisfera stanga dominanta si sufera un atac vascular cerebral in aceasta zona, dezvolta deficite de limbaj si vorbire. Accidentele de acest fel din zona dreapta a creierului afecteaza perceptia spatiala si ii pot face pe bolnavi sa isi nege boala, sa isi neglijeze zona afectata a corpului sau sa aiba un comportament impulsiv.

Cei care au suferit un atac cerebral sever au pozitia corpului schimbata frecvent, pentru a preveni embolismul (obstructia unui vas ) pulmonar sau venos si ulceratiile cutanate (pierdere de substanta de la nivelul pielii). Dificultatile de inghitire cer hranirea printr-un tub inserat permanent sau temporar in stomac. Cazurile cu dificultati mai usoare de inghitire se rezolva prin exercitii care intaresc musculatura si alimentarea temporara cu alimente sub forma de pasta. Un nutritionist poate fi contactat pentru a sugera o dieta potrivita.

Incontinenta urinara (pierderea involuntara de urina) poate leza pielea si de aceea sunt instalate catetere urinare (tuburi flexibile folosite pentru drenarea urinei din vezica urinara). Dezavantajul acestora este predispunerea la infectii urinare si pierderea tonusului muscular al vezicii urinare. De aceea se recomanda efectuarea unor exercitii pentru tonifierea musculaturii din aceasta zona (cum ar fi exercitiile Kegel).

Paralizia duce de multe ori la contracturi (spasme) musculare. Acestea se trateaza cu ajutorul exercitiilor de recuperare si pot necesita atele (piese care imobilizeaza membrele) sau purtarea permanenta a incaltamintei sportive.

Terapia ocupationala
imbunatateste abilitatile de a-ti purta singur de grija, cum ar fi hranitul, spalatul si imbracatul. Pe langa depresie , pot aparea dificultati de intelegere care se rezolva cu ajutorul unui psihiatru sau psiholog. Acestia pot recomanda o combinatie de antidepresive si psihoterapie.

Dupa cum am vazut, un accident vascular cerebral schimba total stilul de viata al persoanei afectate. De aceea trebuie tratat fara intarziere, pentru evitarea complicatiilor si pentru o recuperare eficienta. Desi exercitiile de recuperare sunt cele mai importante, tratamentul este multidisciplinar, necesitand contributia mai multor specialisti, dar si sprijinul familiei si prietenilor.

Bibliografie:

http://seniorhealth.about.com

http://www.free-ed.net

http://www.dynasplint.com

http://www.enotes.com

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Vei deveni sefa in viitor?
Incepe quiz
Vei deveni sefa in viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    luminita (anonim)
    8 aprilie 2013 12:12

    in urma unui avc din luna mai anul tecut am ramas cu contractii musculare pe partea stanga si furnicaturi in rest nu sunt probleme sunt recuperata 90% AM tratament pt HTAdeoarece pe acest fond s-a produs pt ca nu mi-am mai luat tratamentul la timp va multumesc daca ma poate ajuta cineva cu ceva