Nu lasa menopauza sa iti strice pofta de viata!

Pe la 40 de ani iti dau tarcoale fel si fel de intrebari. O sa ma ingras? O sa am bufeuri si insomnii? Viata mea sexuala va fi afectata? Nu te speria! Mai jos gasesti raspunsurile la toate intrebarile tale!
Mai intai, pentru a sti exact in ce etapa te incadrezi, afla care sunt simptomele specifice fiecarei varste:
Aproape 40 de ani - Premenopauza
- tensiuni frecvente la nivelul sanilor
- menstruatii neregulate
- balonari ale abdomenului, datorita retentiei de apa
Intre 45 si 55 de ani - Debutul menopauzei
- menstruatii mai putin abundente
- transpiratie in timpul noptii
- bufeuri, uneori insotite de palpitatii
- senzatia de umflare a picioarelor, abdomenului si sanilor
- oboseala
- instabilitate emotionala
- vagin predispus la infectii
![]() |
Dupa 55 de ani - Menopauza confirmata
- ultima menstruatie a avut loc cu 12 luni in urma |
Este vremea cand hormonii nu mai sunt zglobii
Pe masura ce inaintezi in varsta, progesteronul (hormonul care pregateste uterul pentru o sarcina), este secretat din ce in ce mai putin, apoi deloc.
Exista si o parte mai neplacuta a acestei perioade si anume faptul ca productia de progesteron scade, in timp ce cea de estrogen, nu. De aici apare dezechilibrul hormonal ce aduce balonari, depresii, tensiuni la nivelul sanilor. Acestea sunt simptome care obisnuiau sa anunte menstruatia. Acum dureaza 15 zile pe luna!
Totul revine la normal pana la urmatorul moment critic cand si productia de estrogen incepe sa scada. Acum incepe greul! Mai putin estrogen inseamna mai multa depresie si anxietate. |
![]() |
Totusi exista si o veste buna! Simptomele variaza de la o femeie la alta, asa ca se poate ca tu sa scapi mai usor decat prietenele tale!
Primele masuri pentru primele simptome
Menstrele au inceput sa fie neregulate, iar noaptea te trezesti transpirata si cu inima aproape sa-ti sara din piept! Nu inseamna ca menopauza se instaleaza, ci ca ovarele isi reduc activitatea. In urmatorii 2-5 ani, menstruatia va continua, asa ca nu poti renunta la metodele contraceptive.
Dupa instalarea menopauzei, peste 50% din femei se ingrasa cu 3 - 4 kg, iar 44% cu aproximativ 7kg. Surplusul se depune de obicei pe abdomen, modificand silueta.Cat despre alimentatie, este bine sa reduci grasimile si sa eviti excesul de zahar. Fa cat mai multa miscare (exercitiile fizice reduc bufeurile si favorizeaza secretia de serotonina - hormonul fericirii) si incearca sa lasi tigarile, pentru ca fumatul grabeste instalarea definitiva a menopauzei cu 18 luni sau chiar 2 ani.
Organismul tau are nevoie de ajutor in toata aceasta nebunie, asa ca mergi la medicul de familie sau la medicul ginecolog. Ei sunt cei care iti vor explica cel mai bine ce se intampla si ce pasi de tratament sa urmezi.
Primele tulburari, asemanatoare celor premenstruale, indica un exces de estrogen.
Medicul iti va recomanda progesteron sau un preparat din plante, cu acelasi efect, pentru a se restabili echilibrul hormonal.
Daca secretia de estrogen scade, apare uscaciunea vaginala. O sa ai nevoie de un tratament local (ovule sau crema) sau de o cantitate mica de hormoni. |
![]() |
Este de preferat sa incepi un astfel de tratament cand simptomele devin suparatoare. Oricum, trebuie sa astepti sa treaca un an de la ultima menstruatie, timp in care ovarele mai pot secreta mici cantitati de estrogen.
In ultimii ani, a aparut ipoteza conform careia tratamentele hormonale ar favoriza aparitia cancerului mamar si nu numai. Printre atatea opinii medicale pro sau contra, un lucru este cert: nu va trebui sa iei un astfel de tratament daca simptomele nu sunt deranjante. Dar daca sunt, iata ce trebuie sa stii:
Tratamentele de substitutie hormonala ( hormoni artificiali ) protejeaza sistemul cardiovascular si oasele.
Dozate in functie de nevoile fiecarei paciente, aceste tratamente combat simptomele menopauzei. In 2-3 saptamani se reduc si chiar dispar bufeurile si uscaciunea vaginala, iar calitatea somnului creste.
Cat despre efectele benefice asupra moralului, libidoului, parului si pielii, nu exista dovezi clare insa multe femei cred acest lucru. Si, se stie, increderea are uneori puterea de a vindeca.
ATENTIE! Evita tratamentul hormonal daca ai in familie antecedente de cancer mamar, cancer al ovarelor sau al ficatului, maladii cardiovasculare. Totodata, foloseste-l cu precautie daca au existat sau exista in familia ta, cazuri de hipertensiune, tulburari de coagulare a sangelui si flebita.
Te confrunti si tu cu simptomele menopauzei? Iti recomandam urmatoarele doua produse:
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Pregateste-te sa infrunti migrenele! Plantele te ajuta sa scapi de stres si oboseala Afla totul despre conceptul bio-activ pentru ingrijirea intima Subiecte de pe forum: Sanatate la varsta a doua De azi fac Pilates! Ce sport practicati? |


