10 rețete de regim pentru ficat

10 rețete de regim pentru ficat

Redactor Raluca Margean

Ficatul are un rol de detoxifiere a organismului, însă pentru ca acesta să funcționeze bine, este esențial să introduci în meniul tău zilnic alimente care să conțină vitamine și nutrienți care protejează și sprijină acest organ vital. Când vine vorba de curățarea și detoxifierea ficatului, totul se rezumă la dietă și stil de viață sănătos. Îți prezentăm în acest articol cele mai bune rețete de regim pentru ficat!

Alimente care curăță ficatul

Ficatul tău este un organ remarcabil cu o mulțime de funcții importante în organism. El are o contribuție esențială în procesul de digestie, în curățarea sângelui și metabolizarea medicamentelor și a substanțelor chimice. Pe lângă faptul că filtrează și elimină toxinele, ficatul are un efect major și asupra funcției hormonale, vederii, sănătății unghiilor și pielii.

Se poate spune că ficatul are un rol de lider în comandă în organismul uman, influențând sănătatea generală a unei persoane.

Din păcate, dieta și stilul de viață modern pune o sarcină enormă asupra ficatului, în special consumul de alimente grase, fumatul și alcoolul, administrarea de medicamente și substanțe interzise.

Dacă vrei să-ți protejezi ficatul, este crucial să renunți la obiceiurile nocive și să adopți un stil de viață mai sănătos, inclusiv o dietă bogată în vitamine și nutrienți.

Iată câteva alimente care îți pot proteja și ajuta ficatul să funcționeze:

  • Usturoi - conține compuși cu sulf care sunt esențiali pentru susținerea și activarea enzimelor hepatice responsabile pentru eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism.
  • Citrice - Lămâile, portocalele și grapefruit-ul au un conținut ridicat de vitamina C și antioxidanți, care susțin abilitățile naturale de curățare ale ficatului.
  • Rădăcină de turmeric - Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, turmericul trebuie neapărat inclus în dietele pentru ficat. Acest condiment incredibil conține o mulțime de antioxidanți care ajută la repararea celulelor hepatice, protejează împotriva daunelor celulare și ajută la detoxifiere.
  • Legume cu frunze verzi - Acestea se numără printre cei mai puternici aliați în curățarea ficatului. Extrem de bogate în clorofilă, aceste legume absorb toxinele și ajută la detoxifierea ficatului.
  • Mere - Polifenolii prezenți în mere țin sub control nivelul seric și al lipidelor din ficat. În plus, acidul malic din mere ajută la eliminarea toxinelor și a agenților cancerigeni, iar proprietățile antiinflamatorii ale acestui fruct previne boala de ficat gras și ajută la curățarea ficatului.
Ceai verde
Sursa foto: Pexels.com
  • Ceai verde - Cunoscut pentru antioxidanții săi, ceaiul verde stimulează digestia.
  • Sfeclă roșie și morcovi - Aceste legume conțin betalaine și cianine care protejează ficatul de leziuni.
  • Nuci și semințe de floarea soarelui- Datorită conținutului de acizi grași omega 3, nucile ajută la păstrarea sănătății ficatului. Semințele de floarea soarelui sunt bogate în vitamina E și antioxidanți, ajutând la prevenirea bolii de ficat gras non-alcoolic. 
  • Struguri - Studiile au arătat că strugurii pot fi benefici pentru ficat. Ei reduc inflamația în organism, previn daunele și cresc nivelul de antioxidanți.
  • Grapefruit - Acest fruct conține antioxidanți (naringenina și naringina) care protejează în mod natural ficatul. La fel ca și strugurii, grapefruit-ul ajută la reducerea inflamației și protejarea celulelor. De asemenea, studiile au arătat că acești antioxidanți pot ajuta la reducerea dezvoltării fibrozei hepatice, o afecțiune în care se acumulează țesut conjunctiv excesiv în ficat.

Ce regenerează ficatul

Ficatul este cunoscut pentru capacitatea sa de a se regenera. El poate să ajungă din nou la dimensiunea inițială chiar și după ce două treimi din masa sa a fost îndepărtată chirurgical. Însă, acest lucru este posibil doar dacă este ajutat prin menținerea unui stil de viață și un regim sănătos pentru ficat.

Iată ce poți face pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului sau pentru a preveni leziunile hepatice:

Limitează sau renunță definitiv la alcool

Consumul excesiv de alcool îți poate stresa ficatul și poate provoca leziuni. În general, nu se recomandă să bei mai mult de maxim două băuturi alcoolice pe zi, dacă ești bărbat sau o băutură pe zi, dacă ești femeie. 

Studiile arată că un consum prelungit de alcool poate duce la leziuni hepatice continue, care pot provoca în cele din urmă ciroză. Daunele cauzate de ciroză nu pot fi remediate. De asemenea, oamenii de știință spun că ficatul gras, cel mai timpuriu tip de boală hepatică legată de alcool, poate fi inversat prin abținerea de la alcool timp de 4 - 6 săptămâni.

Păstrează-ți greutatea sub control

Obezitatea poate crește riscul de boală a ficatului gras nonalcoolic, o afecțiune în care excesul de grăsime se acumulează în ficat. Acest lucru poate duce la leziuni hepatice și inflamații, care împiedică ficatul să funcționeze bine. De aceea, este esențial să-ți păstrezi o greutate sănătoasă prin sport și o dietă echilibrată. Nu există un regim standard pentru ficat, însă sunt anumite rețete de mâncăruri sănătoase pe care este bine să le urmezi.

În general, meniul pentru ficat ar trebui să conțină:

  1. Suficiente fibre din surse precum cerealele integrale, precum și fructele și legumele proaspete
  2. Proteine slabe, precum fructe de mare, carnea de pasăre fără piele sau legume
  3. Cât mai puține sau deloc alimente procesate, bogate în zaharuri, sare sau grăsimi nesănătoase
  4. Cel puțin 2 l de apă în fiecare zi

Bineînțeles, dacă suferi de anumite tipuri de afecțiuni hepatice, poate fi nevoie de ajustări dietetice mai specifice.

10 rețete de regim pentru ficat

Așadar, meniul pentru ficat ar trebui să conțină cât mai multe alimente integrale, neprocesate și fără exces de sare, zahăr și grăsimi. Introdu cât mai multe fructe, legume și carne slabă, bea multă apă și fă mișcare, iar de detoxifiere se va ocupa ficatul tău.

Iată câteva rețete de regim pentru ficat pe care le poți încerca și tu!

1. Ovăz irlandez cu semințe de in și fructe

Ovăzul irlandez este ovăzul integral tăiat în bucăți mai mici cu lama de oțel. Acest tip de ovăz este o variantă mai puțin procesată a fulgilor de ovăz, fiind recomandat pentru o dietă sănătoasă. Bogat în fibre și proteine, ovăzul ajută digestia și scade nivelul de colesterol. Îl poți combina cu semințe de in și fructe dulci, pentru a obține un mic dejun gustos și sănătos.

Budincă cu ovăz și pere
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 2 căni de apă
  • 2 cani de lapte degresat
  • 1 cană de ovăz tăiat în lamă de oțel
  • 1/3 cană stafide
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/4 linguriță sare kosher
  • Fructe dulci

Mod de preparare:

  1. Cu 7-8 ore înainte de a mânca ovăzul tăiat în lame de oțel, adaugă apa, laptele degresat, ovăzul, stafidele, zahărul brun, scorțișoara și sarea într-o oală cu gătire lentă (crock-pot) de 4 litri.
  2. Amestecă ușor ingredientele până când sunt bine combinate, apoi pune capacul și gătește la minim timp de 7-8 ore, până când ovăzul este fraged și complet gătit.
  3. Pune amestecul în boluri, adaugă fructe dulci tăiate și servește. Opțional, dacă este nevoie, mai adaugă o cantitate mică de lapte suplimentar.

2. Smoothie de legume cu frunze verzi

Această rețetă conține verdețuri care ajută la curățarea ficatului și îți oferă o plus de energie pentru toată ziua.  

Pahar cu smoothie verde
Sursa foto: Unsplash.com

Ingrediente:

  • 1 banană
  • Sucul de la 1 portocală
  • 1 cană de kale
  • 1/4 cană pătrunjel proaspăt
  • 1/4 cană coriandru proaspăt
  • 1/4 cană frunze de mentă

Mod de preparare:

  1. Adaugă toate ingredientele într-un blender și amestecă bine.
  2. Dacă vrei o băutură mai lichidă, ajustează cu mai mult suc de portocale, iar dacă o preferi mai rece, adaugă și un cub de gheață.

3. Salată de morcovi cu stafide

Această salată simplă de morcovi este ușor de făcut, delicioasă și plină de beneficii pentru sănătate. Una dintre cele mai bune surse de beta-caroten, morcovii sunt buni nu doar pentru ficat, ci și pentru plămâni sau ochi. Combinați cu pătrunjel verde, ulei de măsline și lămâie, formează o salată plină de vitamine și nutrienți.

Salată de morcovi
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente:

  • 6 - 8 morcovi medii -mari
  • 3/4 cană de stafide
  • 1/3 cană maioneză
  • 1 lingură de zahăr sau mai puțin, după gust
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 1/4 linguriță de sare
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • Câteva frunze de pătrunjel proaspăt tăiat

Mod de preparare:

  1. Mărunțește grosier morcovii folosind un robot de bucătărie, apoi adaugă-i într-un castron mare și combină-i cu stafidele.
  2. Într-un castron mic, amestecă maioneza, zahărul, sucul de lămâie, sarea și piperul.
  3. Adaugă dressingul la morcovi și stafide și amestecă bine. Pune pătrunjelul în amestec și servește.

4. Morcovi marocani cu miere și brânză feta

Morcovii sunt buni nu doar cruzi, ci și gătiți la cuptor sau fierți la aburi, așadar apelează cu încredere la această rețetă dacă ții regim pentru ficat.

Morcovi copți
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 kilogram de morcov întregi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de miere
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriță de coriandru măcinat
  • 1/4 linguriță de scorțișoară măcinată 
  • Sare și piper după gust
  • 1/4 cană brânză feta mărunțită, pentru ornat
  • 2 linguri de mentă proaspătă tocată, pentru decor

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius .
  2. Curăță morcovii și taie-i în jumătate, pe lungime.
  3. Într-un castron puțin adânc, amestecă uleiul de măsline, mierea, chimenul, ghimbirul, coriandrul și scorțișoara măcinate. Adaugă morcovii curățați și amestecă bine.
  4. Așează morcovii într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, asezonează cu sare și piper și coace la cuptor timp de 20-30 de minute sau până când morcovii sunt fragezi. Culoarea lor trebuie să fie auriu deschis.
  5. Servește morcovii calzi pe un platou și acoperă cu brânză feta mărunțită și mentă proaspătă tocată.

5. Salată de legume cu frunze verzi

Această salată este plină de vitamine K, A, C și folat, precum și calciu și magneziu. În plus, conține fibre, care susțin digestia și oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii, fiind excelentă pentru curățarea și susținerea ficatului.

Salată kale
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 buchet mare de collard greens (frunze de varză furajeră) - aproximativ 1 kg
  • 1 buchet mare de kale (aproximativ 1 kg)
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 6 căței de usturoi, tocați
  • 1/2 linguriță de sare kosher
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat,
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • Sos de ardei iute, dupa gust - opțional

Mod de preparare:

  1. Collard green sunt denumite frunzele de varză fără căpățână sau varza furajeă. Dacă nu le găsești la magazin, le poți înlocui cu frunze de gulie, care fac parte din aceeași familie de legume - brassica oleracea.
  2. Spală bine frunzele de kale și collard greens, scurge-le, apoi îndepărtează tulpinile și bucățile dure, păstrând doar frunzele.
  3. Taie frunzele în fâșii subțiri.
  4. Încinge uleiul într-o tigaie mare sau într-un wok la foc mediu-înalt.
  5. Adaugă usturoiul și gătește, amestecând constant, timp de aproximativ 30 de secunde.
  6. Adaugă în tigaie jumătate din funzele de varză și gătește, amestecând des până când verdeața începe să se ofilească, aproximativ 4 minute.
  7. Adaugă jumătate din kale și gătește tot 4 minute, apoi pune restul de verdețuri și gătește până când se frăgezesc, aproximativ 12 minute.
  8. Asezonează cu sare, piper și suc de lămâie și câteva picături de sos de ardei iute, apoi servește la masă ca atare sau ca și garnitură cu o carne slabă.  

6. Sote de broccoli

Această rețetă este ideală dacă ții regim pentru ficat, deoarece conține antioxidanți, vitamine și fier. Este foarte simplu de făcut și este și gustoasă.

Broccoli în tigaie
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 kg de broccoli proaspăt
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 lingurițe suc proaspăt de lămâie
  • Piper negru proaspăt măcinat - după gust

Mod de preparare:

  1. Spală bine broccoli sub un jet puternic de apă, apoi taie-l în buchețele.
  2. Pune broccoli astfel pregătit într-o oală mare și adaugă apă și aproximativ 1 linguriță de sare.
  3. Adu la fiert la foc mare, apoi redu focul la mic și fierbe broccoli timp de 3 - 4 minute sau până când este doar crocant și fraged.
  4. Scurge broccoli într-o strecurătoare.
  5. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu și gătește usturoiul timp de 1 minut, până când este parfumat.
  6. Adaugă broccoli scurs în tigaie și gătește timp de 3 - 5 minute, amestecând des.
  7. Stropește cu suc de lămâie și asezonează cu sare și piper după gust.
  8. Servește la masă.

7. Supă de legume și ciuperci

Dacă vrei să-ți cureți ficatul, încearcă această supă de legume și ciuperci. Are o aromă deosebită și este plină de vitamine și nutrienți necesari funcționării optime acestui organ vital. Poți servi supa cu ceapă verde tocată deasupra sau poate fi baza pentru o ciorbă mai groasă, pentru un sos sau risoto. 

Supă de ciuperci în farfurie
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 2 tulpini de țelină, tocate grosier
  • 1 cartof mediu, tăiat în bucăți mari
  • 1 morcov mediu, tocat grosier
  • 1 ceapă medie, tocată grosier
  • 115 grame de ciuperci, tăiate pe jumătate
  • 3 - 4 căței de usturoi, zdrobiți
  • 8 căni de apă
  • 1 lingură de sos de soia
  • 3 frunze mari de dafin
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Adaugă țelina, cartofii, morcovul, ceapa, ciupercile, usturoiul, apa, sosul de soia, foile de dafin, sarea și piperul într-o oală mare și adu totul la fiert.
  2. Redu focul și lasă supa să fiarbă cel puțin o oră, acoperind oala cu un capac.
  3. Strecoară legumele și usturoiul și îndepărtează frunzele de dafin și supa este gata.

8. Salată simplă de sfeclă roșie

Sfecla roșie este o sursă excelentă de fibre și este cunoscută pentru activarea enzimelor hepatice și producția de bilă, ajutând astfel la detoxifierea sistemului. Utilă în reducerea inflamației, sfecla roșie ajută și la protejarea de stresul oxidativ. Încearcă și tu această rețetă pentru ficat cu sfeclă roșie. 

Sfeclă roșie tăiată în farfurie albă
Sursa foto: Unsplash.com

Ingrediente:

  • 4 sfecle roșii de mărime mică
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare de mare
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Spală bine sfecla roșie sub un jet puternic de apă și usuc-o apoi cu prosoape de hârtie.
  3. Taie frunzele, asigurându-te că lași cel puțin 2,5 centimetri din tulpină. Nu tăia rădăcinile și nu o decoji.
  4. Pune sfecla într-o tigaie mare și încăpătoare și stropește-o cu ulei de măsline astfel încât să fie bine acoperită. Presară cu sare de mare și cimbru.
  5. Coace în cuptorul preîncălzit timp de 40 - 45 de minute sau până când sfecla este moale, dar nu se micșorează.
  6. Scoate tava din cuptor și lasă sfecla să se răcească.
  7. După ce se răcește, freacă coaja cu un prosop de hârtie, ar trebui să se decojească ușor. Taie apoi rădăcina și tulpinile.
  8. Taie sfecla roșie în bucăți mai mici, stropește cu un strop de ulei de măsline și mai presară sare și cimbru dacă dorești.

9. Salată de avocado și fenicul

Avocado este un fruct deosebit de sănătos, care ajută la digestie și susține funcția hepatică. Fiind bogat în nutrienți, avocado îți păstrează sațietatea mai mult timp. Feniculul este bogat în fibre și ajută ficatul la curățarea și detoxifierea organismului.

Salată de avocado
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 lingurițe suc de lămâie
  • 1/2 linguriță sare de mare fină
  • 1 avocado copt
  • 1 bulb de fenicul (feliat cât mai subțire posibil)
  • 1/4 ceapă roșie mică
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un castron mediu uleiul, sucul de lămâie și sarea, apoi pune deoparte.
  2. Taie avocado și scoate pulpa. Taie bucăți mici și adaugă avocado în dressing.
  3. Curăță și taie tulpinile fenicului și păstrează câteva frunze de decor. Fenicului se taie în felii cât mai subțiri, apoi se adaugă în bolul cu avocado și dressing.
  4. Curăță și taie ceapa roșie în felii subțiri, apoi adaug-o alături de celelalte ingrediente și amestecă bine.
  5. Adaugă sare și piper după gust și amestecă din nou.
  6. Dacă ai păstrat niște frunze de fenicul, folosește-le ca garnitură și servește salata.

10. Fasole verde cu ghimbir

Această rețetă de fasole verde va deveni rapid preferata ta. Deosebit de sănătoasă și gustoasă, se prepară repede și este plină de nutrienți și fibre. Studiile au arătat că un consum regulat de fasole verde ajută la prevenirea bolii de ficat gras non-alcoolic. 

Salată de fasole verde
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente:

  • 2 kilograme de fasole verde
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat
  • 2 linguri de sos de soia 
  • 1 lingură de oțet de vin de orez
  • 1 lingură ulei de susan
  • 1 lingură miere
  • Semințe de susan - opțional

Mod de preparare:

  1. Pune într-o oală mare apă la fiert.
  2. Pune jumătate de fasole verde în apa clocotită și fierbe timp de 3 minute, apoi scoate din oală și pune-o sub un jet de apă foarte rece pentru a se răci rapid. Repetă cu fasolea verde rămasă.
  3. Într-un castron separat amestecă usturoiul, ghimbirul, sosul de soia, oțetul de orez, uleiul de susan și mierea pentru a crea sosul.
  4. Încălzește o tigaie mare la foc mediu și adaugă sosul în tigaie. Când începe să clocotească, adaugă fasolea verde în tigaie și amestecă bine până când este încălzită.
  5. Ia de pe foc și servește deasupra cu semințe de susan.

Legume interzise în bolile de ficat

Dacă ai o afecțiune de ficat, este important să consumi cât mai multe fructe și legume. Acestea conțin multe vitamine și nutrienți necesari susținerii funcției hepatice, astfel că nu există o anumită legumă care să nu fie bună pentru ficat. În general, se recomandă legumele bogate în fibre și legumele cu frunze verzi, însă toate sunt bune pentru sănătatea ficatului. 

Așadar, dacă vrei să-ți detoxifici organismul, ține cont de sfaturile din acest articol și îmbunătățește-ți funcția hepatică. Încearcă aceste rețete de regim pentru ficat, fii activă, bea multă apă și odihnește-te, iar ficatul se va ocupa de curățarea și eliminarea toxinelor din corp.  

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com, Pixabay.com

Surse articol: Healthline.com, Thespruceeats.com

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (104 vizite)