Lipsa de magneziu: cauze si tratament
Cuprins
- Cauzele lipsei de magneziu
- Iata cum poti evita lipsa de magneziu
- Ce beneficii ai in urma consumului optim de magneziu
Asadar, magneziul este un mineral vital, care contribuie din plin la buna functionare a intregului organism si trebuie sa ne asiguram ca nu ducem niciodata lipsa.
Supranumit si mineralul antistres, magneziul este esential pentru buna functionare a nervilor si muschilor, necesar pentru metabolismul calciului si a vitaminei C si important pentru transformarea zaharului din sange in energie.
Cauzele lipsei de magneziu
Pe langa motivul evident a cantitatii mici de alimente bogate in magneziu, lipsa acestui mineral poate fi cauzata si de alti factori.
Una dintre cele mai importante cauze ale lipsei de magneziu, resimtita de multe persoane care fac sport regulat, este epuizarea organismului cu un efort fizic intens. Daca faci sport zilnic sau participi la activitati de anduranta, asigura-te ca maresti aportul de magneziu.
Alte cauze ale lipsei de magneziu sunt reprezentate de consumul de alcool si tutun, tratamentul cu anticonceptionale sau estrogen in orice forma, consumul excesiv de alimente grase si procesate sau stresul.
De asemenea, mai multe tratamente medicamentoase, cum ar fi cele diuretice, pot epuiza resursele de magneziu din organism. Cel mai bine este sa te consulti cu un doctor inainte de a incepe un tratament, pentru ca si excesul de magneziu poate fi toxic, mai ales daca suferi de insuficienta renala sau in cazul in care ai un aport ridicat de calciu.
Iata cum poti evita lipsa de magneziu
Prima varianta si cea mai indicata este aportul de magneziu din surse naturale.
Alimente bogate in magneziu: nuci si alune, seminte, legume verzi, cereale integrale, smochine, banane.
Daca deja consumi aceste alimente si tot ai o lipsa de magneziu in organism, atunci se recomanda suplimentarea dietei.
Adultii au nevoie de aproximativ 300-500 de mg de magneziu zilnic, cantitatea crescand usor in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Suplimentarea cu magneziu este cea mai eficienta daca se combina cu calciu, actionand chiar ca un tranchilizant natural si fiind excelent si pentru combaterea sindromului premenstrual.
Este recomandat ca magneziul sa nu fie administrat dupa masa pentru ca neutralizeaza aciditatea stomacului si incetineste digestia.
Ce beneficii ai in urma consumului optim de magneziu
• Asigura o buna functionare a sistemului nervos, oferind o stare de bine si eliminand riscurile de depresie
• Ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos, tinand si nivelul colesterolului sub control
• Previne aparitia crampelor musculare si a accidentarilor in urma efortului fizic intens
• Contribuie la aspectul placut si sanatos al pielii, parului si unghiilor, fiind antioxidant important care reduce efectele radicalilor liberi
• Scade riscurile de avort spontan sau nastere prematura
• Ajuta la imbunatirea digestiei si este util pentru tratarea constipatiei
Pentru a te bucura de toate aceste beneficii, asigura-te ca ai un aport optim de magneziu si consuma mai multe alimente bogate in magneziu. Ideal ar fi sa nu ajungi sa iei suplimente si sa obtii cantitatea necesara dintr-o alimentatie echilibrata si curata.