Sindromul premenstrual - cauze, simptome si tratament

Sindromul premenstrual - cauze, simptome si tratament

Paraschiv Teodora

Sindromul premenstrual ( sau pre menstrual) implica o serie de manifestari din saptamana care precede menstruatia si care dispar la menstruatie sau in primele zile ale acesteia.

Pentru prima data acest sindrom a fost descris de Hipocrate si este intalnit la 95 % din femei, iar 10% din acestea prezinta manifestari severe. Sindromul premenstrual apare in special in adolescenta si se manifesta prin tulburari psihice, semne pelvine si mamare.

Cauze ale sindromului premenstrual si factori de risc


Poti dezvolta sindrompremenstrual daca ai un echilibru psihico-afectiv fragil sau ai antecedente de boli psihice, daca exagerezi cu consumul de alcool, daca ai facut psihoza dupa ce ai nascut.

Se considera ca dezechilibrele hormonale din timpul ciclului menstrual reprezinta principala cauza a acestei afectiuni. Se presupune ca exista si alti factori ce determina aparitia manifestarilor din sindromul premenstrual, printre care se numara:

- retentia de apa;
- hipoglicemia;
- modificari ale echilibrului psihic;
- aport redus de minerale si vitamine;
- factori genetici.

Simptomele sindromului premenstrual


Simptomele din sindromul premenstrual sunt extrem de variate ca forma, durata, numar, intensitate si de aceea aceasta afectiune mai este numita si sindromul cu 150 de simptome. Aceasta afectiune premenstruala te poate influenta atat fizic, prin dureri si disconfort ce se manifesta in diferite zone ale organismului, dar iti poate creea si un disconfort psihic.

La nivelul sanilor apare o tensiune dureroasa, sensibilitate la palpare si cresterea volumului lor. Simptomele sunt mai evidente in partea superioara si externa unde pot fi prezenti si noduli durerosi izolati sau grupati. La nivel abdominal poti avea un disconfort insotit de balonare si presiune dureroasa. Extremitatile si fata ti se pot umfla din cauza retentiei de apa.

Poti avea diaree sau constipatie, greata si alte modificari de apetit, migrene din cauza apropierii menstruatiei. Tenul tau poate avea si el de suferit din cauza sindromului premenstrual, astfel ca iti poate aparea acnee, urticarie sau alt tip de fenomen alergic.

 

 sindrom pre menstrual
Din cauza scaderii apararii organismului poti face herpes, infectie urinara sau se poate reactiva o infectie genitala mai veche. De asemenea uneori se intampla sa urinezi mai des si cu durere sau sa ai hemoptizie (tuse cu sange).

In plan afectiv, din cauza sindromului premenstrual poti fi mai nelinistita sau melancolica, anxioasa, trista sau iritabila si nervoasa. De obicei apare scaderea motivatiei si a autocontrolului, scade capacitatea de concentrare si ai tendinta de izolare.

Inaintea menstruatiei apar conflicte conjugale din cauza iritabilitatii si a modificarii libidoului, sunt mai frecvente accidentele de munca pentru ca scade eficienta si atentia, iar unele persoane pot avea chiar tendinte de suicid.

Tratamentul sindromului premenstrual


In sindromul premenstrual tratamentul se recomanda in functie de cat de neplacute si intense sunt manifestarile. Daca te simti diferit inainte de menstruatie, cel mai bine este sa incerci sa faci sport pentru ca acesta actioneaza atat ca efect placebo, dar poate regla si hormonii.

Pentru evitarea unor simptome neplacute poti incerca sa mananci mai mult fibre vegetale, sa renunti la dulciurile ce se absorb rapid, sa nu mananci sarat si poti lua ca suplimente alimentare calciu si vitamina B6. Este bine in aceasta perioada sa eviti stresul, cafeaua, fumatul si alcoolul.

Daca manifestarile sindromului premenstrual  sunt mai grave poti incerca sa urmezi un tratament hormonal la recomandarea medicului. Acesta va corecta dezechilbrele hormonale cu progesteron natural, progestative sau contraceptive orale. Se mai poate suprima medicamentos ciclul menstrual, astfel eliminandu-se si simptomele nedorite, dar acest lucru se face doar in cazuri extrem de grave.

Pentru afectarea emotionala se poate incerca tratament cu Alprazolam, Valproat, Fluoxetine sau Bromocriptina ce reduc depresia si iritabilitatea. Este bine sa iei aceste medicamente doar la recomandarea medicului. Diureticele de tipul Spironolactona reduc edemul iar Acidul mefenanic este bun pentru durerile de cap si cele abdominale.

In formele severe, rebele la tratament, se poate apela la interventia chirurgicala prin care se face ovarectomie si tratament substitutiv cu estrogeni.


Note de bibliografie:

1. "Ginecologie, curs pentru studenti si rezidenti", Mircea Onofirescu, Editura Vasiliana '98, Iasi 2002
2. "Ginecologie endocrinologica", Petrache Vartej, Ioana Vartej, Editura All
3. "Harrison - Principiile medicinei interne", vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. 
Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.