Murele – 9 beneficii pe care trebuie să le cunoşti

Murele – 9 beneficii pe care trebuie să le cunoşti
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 22.09.2022

Unul dintre cele mai gustoase deserturi ale toamnei, o tartă cu mure, e o plăcere care ne stârnește papilele gustative și ne incită imaginația. Mai mult, gustoasele fructe, încadrate la categoria superalimente, au numeroase proprietăți fabuloase, care le recomandă consumul: dacă nu ne crezi, am întocmit cu drag pentru tine lista de beneficii ale murelor.

Pline de vitamine și minerale, murele sunt originare din Europa, dar sunt cultivate azi și în SUA. De fapt, americanii sunt cei care le-au remarcat pentru prima dată proprietățile, dar nu anticipăm, ci te lăsăm să descoperi singură minunatele daruri ale acestor fructe de pădure.

Cuprins

Ce proprietăți au murele?

E suficient să aruncăm o privire pe compoziția nutrițională a acestor fructe ca să ne convingem de beneficiile murelor. O ceașcă de mure conține numai 62 de calorii, dar un cocktail de vitamine și minerale fără de care corpul tău nu ar putea supraviețui.

recipient cu mure care e asezat pe un blat de lemnn

În cazul proprietăților, murele se remarcă grație atributelor antioxidante, care reduc impactul negativ al radicalilor liberi. Totodată, aceste super fructe au și calități antiinflamatorii, putând preveni afecțiuni precum artrita sau ulcerele stomacale. Te vei bucura să afli că murele dețin de asemenea un potențial antibacterian.

Află de mai jos de ce mai iubim murele!

Conțin vitamina A. Astfel, consumul de mure susține imunitatea și îmbunătățește sănătatea pielii, a oaselor și a dinților.

Includ și vitamina C. Și nu în orice cantitate: conform experților, o ceașcă de mure conține nu mai puțin de jumătate din doza zilnică recomandată a acestui nutrient.

Sunt bogate în fibre. Medicii atrag atenția că alimentația contemporană e tot mai săracă în fibre, motiv pentru care murele sunt atât de prețioase pentru noi. Astfel, fructele previn probleme digestive precum constipația, balonarea și durerile de stomac, dar și bolile cardiovasculare, ce sunt, conform experților, cauzate și de un consum redus de fibre.

Îți dăruiesc rezerve de vitamina K. „Responsabilă”cu formarea cheagurilor de sânge care te împiedică să sângerezi abundent, vitamina K protejează de asemenea sănătatea oaselor, are grijă de metabolismul tău, previne menstruațiile abundente și eliminarea de sânge în urină.

Nu putem uita de mangan. Se vorbește prea puțin despre mangan, dar acest mineral e vital pentru sănătatea oaselor, pentru imunitate, producția de colagen (alături de vitamina C), prevenția osteoporozei și a epilepsiei. Un motiv în plus să consumăm cu drag mure!

Beneficiile murelor

Am ajuns și la partea noastră preferată: care sunt beneficiile murelor? Îți dezvăluim un secret: te poți bucura liniștită de gustul lor dulce, căci vine cu virtuți pe măsură!

Protejează sănătatea inimii.

Sistemului tău cardiovascular îi plac la nebunie murele! Conținutul ridicat în antioxidanți protejează de afecțiuni, iar potasiul și vitamina C sunt la rândul lor esențiale pentru sănătatea inimii.

Susțin sănătatea creierului.

Studiile au arătat că murele protejează sănătatea creierului și previn alterarea memoriei cauzată de înaintarea în vârstă. De asemenea, conținutul ridicat de antioxidanți protejează de inflamația provocată de radicalii liberi, ce poate determina declinul cognitiv. Trebuie să le fii recunoscătoare polifenolilor, dar și manganului pentru că protejează sistemul nervos.

Previn cancerul.

Tot puternicii antioxidanți conținuți de mure ajută la prevenirea tuturor tipurilor de cancer. Din păcate însă, fructele nu produc transformări în organism odată de nemiloasa boală s-a instalat în celule.

Reduc „colesterolul rău”.

Una dintre cele mai bune vești pe care le puteam primi despre beneficiile murelor este aceea că diminuează nivelurile LDL-ului, respectiv ale colesterolului periculos ce poate bloca arterele și produce boli de inimă.

Îmbunătățesc vederea.

Grație vitaminei A vei observa că te bucuri de o vedere „ascuțită” chiar și în condiții de vizibilitate redusă.

Întăresc oasele.

Deoarece conțin vitamina K, murele sunt vitale pe măsura înaintării în vârstă, atunci când scade densitatea osoasă.

Susțin sănătatea orală.

Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale murelor sunt eficiente contra unor populații de bacterii care trăiesc în cavitatea bucală. De asemenea, aceste super fructe pot preveni cariile și infecțiile gingiilor.

Sunt magice pentru o piele tânără și luminoasă.

Vitamina C, manganul și antioxidanții își dau concursul pentru regenerarea pielii. Acestea îmbunătățesc atât producția de colagen, dar și elasticitatea dermului.

Ajută la o digestie mai bună.

Esențiale pentru o digerare eficientă a alimentelor, fibrele conținute de mure te vor feri de constipație și de balonare.

boluri cu mure si iaurt pe un blat de lemn cu linguri de lemn alaturi

Contraindicațiile murelor

După veștile bune legate de beneficiile murelor, pe care ți le-am oferit mai sus, te temi că există și o parte mai puțin plăcută?

Nu neapărat. Spre deosebire de căpșuni, murele au un potențial redus de a provoca alergii. Deși fac parte din familia Rosaceae, renumită pentru că determină reacții alergice la cei care suferă de sensibilitate la polen, murele sunt în general bine tolerate.

Cum conțin însă salicilate, regăsite și în aspirină, e bine să le eviți dacă ai intoleranță la acest medicament.

Cum îți dai seama că ești alergică la mure? Prezentând unul dintre următoarele simptome: stare de greață sau vomă, respirație scurtă, umflături în zona feței, ritm cardiac crescut sau senzație de amețeală. În acest caz, trebuie să te adresezi de urgență medicului tău.

6 curiozități despre mure

Nu e de mirare că beneficiile murelor au determinat oamenii să le studieze cu atenție pe parcursul secolelor. Iată câteva informații inedite despre aceste fructe!

Murele nu reprezintă un fruct, ci un conglomerat de fructe. Practic, fiecare bobiță deține o sămânță.

Reprezintă o sursă vitală de hrană pentru mai multe păsări, insecte sau mamifere. De exemplu, șoarecii de câmp își fac provizii generoase pentru a supraviețui peste iarnă. De aceea e recomandat să achiziționezi mure cultivate decât sălbatice, pentru a nu lipsi încercata faună a pădurii de o sursă de hrană.

Murele nu se culeg după 10 octombrie de frica diavolului. Nu glumim. Mitologia spune că în această perioadă cel necurat vine să scuipe, să urineze sau să calce pe mure, astfel că acestea nu mai sunt comestibile. Explicația oamenilor de știință leagă fenomenul de vremea adesea caldă și umedă din această perioadă, ce favorizează instalarea mucegaiului din cauza căruia fructele nu mai pot fi consumate.

Anticii au adorat murele. Grecii le considerau un remediu eficient contra gutei, iar romanii preparau ceaiuri din frunzele lor, pentru a trata diverse boli.

Murele au fost cultivate pentru prima dată în SUA. Aici, judecătorul Logan din California a aclimatizat murul european, rezultând soiul hibrid Loganberry, mai asemănător cu zmeura decât cu mura.

Culoarea murei a fost comparată cu sângele lui Hristos. Legendele populare spun că inclusiv coroana de spini a Mântuitorului a fost concepută din rugi de mur, deși așa se afirmă despre multe alte plante.

Cum să introduci în alimentația ta mure

Ne-am „înțeles”: murele au beneficii impresionante. Dacă vrei să le consumi mai des, dar te-ai săturat de aceste fructe servite pe post de gustări, iată ce recomandări avem!

Consumă murele la micul dejun, în lapte cu cereale sau în terci. Murele îți lasă gura apă și într-o salată de fructe.

Prepară un smoothie din mure, zmeură și afine, căruia să îi adaugi, pentru un gust savuros, și mere. Poți include pudre proteice sau cereale pentru un coeficient nutrițional superior.

Aici ai și o minunată rețetă de tartă cu mure și piersici!

Dar cu adevărat ispititoare sunt plăcintele și deserturile cu mure. Tartele și preparatele cu aluat sfărâmicios sunt de asemenea divine. Îți lăsăm o rețetă de zile mari în filmulețul de mai jos!

Beneficiile murelor sunt incontestabile! Abia așteptăm să aflăm ție cum îți place să le consumi!

Vezi si
Rubarba: beneficii și mod de consum
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Joi, 22.09.2022

Surse foto: iStock

Surse articol: BBC Good Food, Healthline, healthifyme.com, Medicalnewstoday, plantlife.love-wildflowers.org.uk, Justfunfacts

Articolul urmator »
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Miercuri, 24.04.2024
Incepe quiz
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024

Ne găsești pe