Mic indrumar in cazul starilor nervoase

Starile nervoase pot fi gresit interpretate de cei mai putin cunoscatori, deoarece constau in comportamente total diferite insa aparent, asemanatoare. Astfel, anxietatea, atacul de panica, depresia, insomnia si socul post-traumatic reprezinta toate stari nervoase, insa cu caracteristici, simptome si tratamente diferite. Ideal este sa stim despre fiecare cate ceva, pentru a ne cunoaste mai bine si pentru a stii cum sa procedam in cazul unei astfel de situatii.
Anxietatea
Este caracterizata printr-o stare permanenta de ingrijorare si neliniste, chiar si dupa ce cauza a fost inlaturata sau dupa ce problema a fost rezolvata. Starile de anxietate odata aparute, vor deranja pe termen lung viata cotidiana a persoanei in cauza. Pentru anxietate, specialistii nu au gasit cauze exacte, insa exista anumiti factori declansatori: predispozitia genetica, evenimentele traumatizante, experientele neplacute, socurile emotionale si lipsa de incredere in propria persoana.
Simptome: teama de moarte sau boala, frica nejustificata fata de o catastrofa, tendinta de a controla totul pentru a nu se intampla ceva neprevazut, exagerarile de orice natura, deciziile luate fara motiv si asocierile gresite intre lucruri. | ![]() |
Tratament: de cele mai multe ori, anxietatea se trateaza prin psihoterapie si administrarea de medicamente anxiolitice si antidepresive. De mare ajutor sunt si exercitiile de relaxare si respiratie, la fel si activitatea fizica.
Atacul de panica
Atacurile de panica apar brusc si aparent, fara niciun motiv, putand sa dureze intre 15 minute si 2 ore. Cauzele nu sunt foarte clare, insa exista cu siguranta anumite elemente cu influenta negativa si anume: predispozitia genetica, sensibilitate marita la sursele de stres, stres cronic instalat in copilarie, mediu social sau familial traumatizant, etc.
Simptome: palpitatii, greata, tremuraturi, transpiratii, senzatie de sufocare, ameteala, durere sau apasare in zona toracica, impresia ca te paste un pericol iminent, ca vei muri sau ca vei innebuni.
Tratament: medicamentele prescrise sunt cele anxiolitice si antidepresive, deoarece diminueaza amploarea simptomelor si reduc frecventa crizelor. Pentru ca tratamentul sa isi faca efectul, este necesar un program de terapie cu un psihoterapeut.
Depresia
Depresia este o stare mentala ce se caracterizeaza prin tristete, durere sufleteasca si morala, dezinteres pentru orice activitate care pana nu demult provoca bucurie si relaxare. Factorii care duc la declansarea starii depresive nu sunt deloc putini: traumatism emotional precoce ( divortul parintilor sau decesul unei persoane dragi), stresul, socul emotional, alcoolismul, ereditatea si anumite dereglari hormonale.
Simptome: tristete profunda inexplicabila, senzatia de gol interior, dezinteres fata de orice activitate, senzatia ca ceva rau o sa se intample curand, palpitatii, lipsa de concentrare, tulburari ale somnului, oboseala accentuata atat psihica cat si fizica, respingerea persoanelor apropiate si interiorizarea. | ![]() |
Tratament: In general, se recomanda imbinarea sedintelor de psihoterapie cu administrarea de medicamente antidepresive. Responsabil de tratamentul medicamentos este medicul psihiatru, in timp ce medicul psiholog este cel care se ocupa de psihoterapie. De mare ajutor este sprijinul familiei si prietenilor care trebuie sa motiveze si sa impulsioneze persoana depresiva.
Insomnia
Este o tulburare a sistemului nervos, caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi noaptea, fie prin somnul intrerupt in timpul noptii. Insomnia poate fi temporara, atunci cand dureaza doar cateva nopti, insa poate fi si permanenta sau cronica, atunci cand apare de cel putin trei ori pe saptamana, mai mult de o luna de zile.
Cauzele sunt numeroase: depresia, anxietatea, lipsa activitatii fizice in timpul zilei, stresul, schimbarile bruste de temperatura sau mediu, anumite tratamente medicamentoase, consumul excesiv de tutun, cafea sau alcool.
Simptome: dificultati in a adormi noaptea, trezirea in timpul noptii si imposibilitatea de a adormi din nou, trezirea prea devreme, senzatia de oboseala dimineata, senzatia de moleseala pe tot parcursul zilei, irascibilitatea, lipsa de energie, dificultatile de concentrare si memorare.
Tratament: este recomandat cel medicamentos, doar in cazul insomniilor cronice sau daca celelalte masuri de combatere a insomniei nu au functionat. Aceste masuri sunt: respectarea unui program de somn, activitatea fizica regulata, exercitiile de relaxare, evitarea alimentelor pe baza de cofeina seara cat si a alimentelor greu digerabile, consumul de ceaiuri din plante cu proprietati calmante si neurosedative cum sunt musetelul, teiul sau lavanda, aerisirea in fiecare seara a camerei in care se doarme. |
Stresul post-traumatic
Este un tip de stres ce apare la scurt timp dupa un soc emotional sau un eveniment traumatizant cum ar fi: agresiunea sexuala, fizica sau verbala, decesul unei persoane dragi, divortul parintilor, un dezastru natural sau un accident grav.
Simptome: cosmaruri, tulburari ale somnului, iritabilitate, agresivitate, reactii nervoase si exagerari inexplicabile, tendinta de izolare. Uneori, stresul post-traumatic atrage dupa sine si depresia, anxietatea, atacul de panica sau abuzul de substante, fie ele medicamente sau droguri.
Tratament: cele mai bune rezultate se obtin prin imbinarea a 3 elemente esentiale: sprijinul apropiatilor, sedintele de psihoterapie si tratamentul medicamentos de specialitate.
Voua vi s-a intamplat sa va confruntati cu una din situatiile de mai sus? Sau cunoasteti pe cineva intr-o astfel de situatie?
Alte articole care te-ar putea interesa: Pregateste-te sa infrunti migrenele! Oboseala: cum te feresti de ea? 10 alimente antistres! Subiecte de pe forum: Cum sa scapam de stres Psihologul De ce este bine sa luam zilnic ulei de peste |


