Mic indrumar in cazul starilor nervoase

Mic indrumar in cazul starilor nervoase
Raluca Cristea
Miercuri, 10.03.2010

Starile nervoase pot fi gresit interpretate de cei mai putin cunoscatori, deoarece constau in comportamente total diferite insa aparent, asemanatoare. Astfel, anxietatea, atacul de panica, depresia, insomnia si socul post-traumatic reprezinta toate stari nervoase, insa cu caracteristici, simptome si tratamente diferite. Ideal este sa stim despre fiecare cate ceva, pentru a ne cunoaste mai bine si pentru a stii cum sa procedam in cazul unei astfel de situatii.

Anxietatea

Este caracterizata printr-o stare permanenta de ingrijorare si neliniste, chiar si dupa ce cauza a fost inlaturata sau dupa ce problema a fost rezolvata. Starile de anxietate odata aparute, vor deranja pe termen lung viata cotidiana a persoanei in cauza. Pentru anxietate, specialistii nu au gasit cauze exacte, insa exista anumiti factori declansatori: predispozitia genetica, evenimentele traumatizante, experientele neplacute, socurile emotionale si lipsa de incredere in propria persoana.

Simptome: teama de moarte sau boala, frica nejustificata fata de o catastrofa, tendinta de a controla totul pentru a nu se intampla ceva neprevazut, exagerarile de orice natura, deciziile luate fara motiv si asocierile gresite intre lucruri. 

Tratament: de cele mai multe ori, anxietatea se trateaza prin psihoterapie si administrarea de medicamente anxiolitice si antidepresive. De mare ajutor sunt si exercitiile de relaxare si respiratie, la fel si activitatea fizica.

Atacul de panica

Atacurile de panica apar brusc si aparent, fara niciun motiv, putand sa dureze intre 15 minute si 2 ore. Cauzele nu sunt foarte clare, insa exista cu siguranta anumite elemente cu influenta negativa si anume: predispozitia genetica, sensibilitate marita la sursele de stres, stres cronic instalat in copilarie, mediu social sau familial traumatizant, etc.

Simptome: palpitatii, greata, tremuraturi, transpiratii, senzatie de sufocare, ameteala, durere sau apasare in zona toracica, impresia ca te paste un pericol iminent, ca vei muri sau ca vei innebuni.

Tratament: medicamentele prescrise sunt cele anxiolitice si antidepresive, deoarece diminueaza amploarea simptomelor si reduc frecventa crizelor. Pentru ca tratamentul sa isi faca efectul, este necesar un program de terapie cu un psihoterapeut.

Depresia

Depresia este o stare mentala ce se caracterizeaza prin tristete, durere sufleteasca si morala, dezinteres pentru orice activitate care pana nu demult provoca bucurie si relaxare. Factorii care duc la declansarea starii depresive nu sunt deloc putini: traumatism emotional precoce ( divortul parintilor sau decesul unei persoane dragi), stresul, socul emotional, alcoolismul, ereditatea si anumite dereglari hormonale.

Simptome: tristete profunda inexplicabila, senzatia de gol interior, dezinteres fata de orice activitate, senzatia ca ceva rau o sa se intample curand, palpitatii, lipsa de concentrare, tulburari ale somnului, oboseala accentuata atat psihica cat si fizica, respingerea persoanelor apropiate si interiorizarea. 

Tratament: In general, se recomanda imbinarea sedintelor de psihoterapie cu administrarea de medicamente antidepresive. Responsabil de tratamentul medicamentos este medicul psihiatru, in timp ce medicul psiholog este cel care se ocupa de psihoterapie. De mare ajutor este sprijinul familiei si prietenilor care trebuie sa motiveze si sa impulsioneze persoana depresiva.

Insomnia

Este o tulburare a sistemului nervos, caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi noaptea, fie prin somnul intrerupt in timpul noptii. Insomnia poate fi temporara, atunci cand dureaza doar cateva nopti, insa poate fi si permanenta sau cronica, atunci cand apare de cel putin trei ori pe saptamana, mai mult de o luna de zile.

Cauzele sunt numeroase: depresia, anxietatea, lipsa activitatii fizice in timpul zilei, stresul, schimbarile bruste de temperatura sau mediu, anumite tratamente medicamentoase, consumul excesiv de tutun, cafea sau alcool.

Simptome: dificultati in a adormi noaptea, trezirea in timpul noptii si imposibilitatea de a adormi din nou, trezirea prea devreme, senzatia de oboseala dimineata, senzatia de moleseala pe tot parcursul zilei, irascibilitatea, lipsa de energie, dificultatile de concentrare si memorare.

Tratament: este recomandat cel medicamentos, doar in cazul insomniilor cronice sau daca celelalte masuri de combatere a insomniei nu au functionat.

Aceste masuri sunt: respectarea unui program de somn, activitatea fizica regulata, exercitiile de relaxare, evitarea alimentelor pe baza de cofeina seara cat si a alimentelor greu digerabile, consumul de ceaiuri din plante cu proprietati calmante si neurosedative cum sunt musetelul, teiul sau lavanda, aerisirea in fiecare seara a camerei in care se doarme.

Stresul post-traumatic

Este un tip de stres ce apare la scurt timp dupa un soc emotional sau un eveniment traumatizant cum ar fi: agresiunea sexuala, fizica sau verbala, decesul unei persoane dragi, divortul parintilor, un dezastru natural sau un accident grav.

Simptome: cosmaruri, tulburari ale somnului, iritabilitate, agresivitate, reactii nervoase si exagerari inexplicabile, tendinta de izolare. Uneori, stresul post-traumatic atrage dupa sine si depresia, anxietatea, atacul de panica sau abuzul de substante, fie ele medicamente sau droguri.

Tratament: cele mai bune rezultate se obtin prin imbinarea a 3 elemente esentiale: sprijinul apropiatilor, sedintele de psihoterapie si tratamentul medicamentos de specialitate.

Voua vi s-a intamplat sa va confruntati cu una din situatiile de mai sus? Sau cunoasteti pe cineva intr-o astfel de situatie?

Alte articole care te-ar putea interesa:
Pregateste-te sa infrunti migrenele!
Oboseala: cum te feresti de ea?
10 alimente antistres!

Subiecte de pe forum:
Cum sa scapam de stres
Psihologul
De ce este bine sa luam zilnic ulei de peste
Vezi si
50 de alimente bogate în vitamina E
50 de alimente bogate în vitamina E
Raluca Margean | Miercuri, 10.03.2010
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 10.03.2010
Magneziu pentru somn: cum acționează
Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean | Miercuri, 10.03.2010
Articolul urmator »
Oxid nitric: beneficii și mod de administrare
Oxid nitric: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.10.2024
Incepe quiz
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (129)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Prolactina mărită: cauze și recomandări
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
bogdan (anonim)
16 decembrie 2012 22:10

numai soc post-traumatic n-am avut restu le am pe toate si mai am si diabet tip 1 deci de la 15 ani viata mea a devenit un calvar acum am 18 si nu mai fac fata pur si simplu simpt k inebunesc k o iau razna

elena (anonim)
4 octombrie 2012 19:07

eu am probleme cu somnul , intru in depresie foarte repede am luat calmante dar nu au niciun efect .

Mihaela (anonim)
29 iunie 2010 21:09

eu din pacate am avut toate simtomele de la absolut tot ce scrie in acest articol care app este foarte intereseant. timp de 2 ani am avut parte de toate dar am reusit sa fac fata prin ajutorul apropriatilor . bine inteles cu greu si facand anumite excese la o varsta zic eu foarte frageada de incepand de la 16 ani pana in momentul actual de aproape 18 ani . este foarte greu sa plangi in fiecare zi sa incerci sa iti ravii singura si sa nu poti sa nu dormi noptile sa nu vrei sa ceri ajutor pte ca esti sigur ca nu il vei avea dar pana la urma a fost si sper sa fie bine si sa nu se mai repete pentru ca sunt sigura ca a doua oara nu o sa mai rezit . super articol multumesc de informati

Raluca_cristea
30 iunie 2010 00:12

Mihaela, bine ca ai avut parte de sprijin si de oameni dragi! Nu toate persoanele depresive sau care sufera de stari nervoase au acest noroc! Multa sanatate si liniste iti doresc!

Raluca (anonim)
27 mai 2010 12:12

CEEA CE NU STIE MULTA LUME SI NICI AICI NU SCRIE ESTE DIFERENTA DINTRE DEPRESIE SI DEPRIMARE. Deprimarea dureaza max 2 saptamani, iar ce trece peste se numeste depresie. Insa daca cineva drag ti-a murit, 2 luni este normal sa fii depresiv. Sigur, e de mare ajutor sa mergi la un psiholog ori terapeut! Este foarte important sa mergi sa faci terapie!

nogesimona
26 aprilie 2010 18:06

Sucul din noni este foarte bun in cazul depresiilor, insomniilor, oboselilor cronice si asta datorita faptului ca noni contine xeronina, o substanta ce actioneaza la nivelul sistemului nervos central si care creeaza o stare de bine. Detalii pe www.nonicluj.ro sau telefon 0723544622.

G.E. (anonim)
16 aprilie 2010 15:03

Se pare ca in cazul meu stresul, insomnia si depresia cel putin sunt la ordinea zilei. Dar cum sa reusesc sa rezolv singura acestea cand cei mai multi factori care le mentin sunt chiar acasa...unde de fapt, locuiesc eu cu mama momentan. Probabil trebuie sa mergem amadoua la un control, pt ca am inghitit multe si nu ma pot exterioriza....cel mai adesea plang sa ma descarc.... Interesant articolul...macar acum stiu sa fac mai usor diferenta:)

S. (anonim)
13 martie 2010 20:08

Cand esti stresat sau nu te simti in largul tau cred ca cel mai bine e sa faci ceva ce iti place de ex in cazul meu shoppingul da rezultate ;))

onya (anonim)
11 martie 2010 23:11

da, si eu am parte de insomnii, insa am gasit ceva remedii mai naturiste: ceai cu miere seara, tinctura de levanti cape la varfurile parului sau sub perna, ceai de tei, cititul unei carti, aerisitul camerei si 10-15 minute de exercitii usoare inainte de citit :)

deea (anonim)
11 martie 2010 20:08

f interesant articolul! eu de 2 saptamani nu pot dormi toata ziua ma simnt obosita iar seara knd ajung in pat nu mai am nimic am incercat cu ceaiuri dar nu au avut efect, si pe zi c trece adorm tot mai greu adica ma prinde si 3 dimineata fara sa ma ia somnu

Ne găsești pe