Boala inflamatorie pelvina- o complicatie grava a bolilor cu transmitere sexuala

Boala inflamatorie pelvina- o complicatie grava a bolilor cu transmitere sexuala

Paraschiv Teodora

Daca ai avut o boala cu transmitere sexuala  sau o vaginita bacteriana  mai agresiva, iar acum faci febra, suferi de o stare de disconfort pelvin, si ai sangerari menstruale neregulate sau alte scurgeri vaginale, este posibil sa suferi de boala inflamatorie pelvina. Aceasta reprezinta o afectiune de cauza infectioasa a organelor reproducatoare superioare (trompe uterine, endometru, peretii uterului, ovare si tesutul din jurul acestora).

Boala inflamatorie pelvina poate determina fibroza si obstructia tubara, avand drept consecinta sterilitatea.

Care sunt cauzele de boala inflamatorie pelvina?

Trebuie sa stii ca aceasta afectiune apare in general ca o complicatie a altor boli, adesea ignorate. Pudoarea nu trebuie sa reprezinte o piedica in a te prezenta la medic atunci cand ai o boala cu transmitere sexuala. Aceasta reprezinta principala cauza a aparitiei bolii inflamatorii pelvine.

Alte cauze ale infectiei inalte a tractului genital feminin:

-vaginita bacteriana

-gonoreea si Chlamydia transmise pe cale sexuala

-inserarea unui dispozitiv de contraceptie intrauterin care poate transfera bacteriile de la nivelul vaginului

Cum se manifesta boala inflamatorie pelvina?

Daca suferi de boala inflamatorie pelvina, atunci vei avea manifestari mai evidente atunci cand esti la menstruatie si in saptamana urmatoare. Durerea este principalul simptom in aceasta afectiune. Sediul durerii este in regiunea inferioara abdominala, sub forma de crampe, ce se accentueaza in timpul mictiunii sau a actului sexual.

Alte simptome ale bolii inflamatorii pelvine sunt:

-sensibilitate la nivelul ovarelor

-febra

-eliminare de puroi prin vagin

-senzatie de disconfort si rau general

 

-dureri de cap si varsaturi

-contact sexual dureros

-sangerari menstruale neregulate

-tulburari de mictiune

Cum se pune diagnosticul de boala inflamatorie pelvina?

Doar medicul ginecolog este in masura sa puna acest diagnostic. Daca ai unul din simptomele prezentate mai sus, este important sa faci o vizita la cabinet, deoarece boala inflamatorie pelvina poate da complicatii grave precum: peritonita , obstructie intestinala prin aderente, bacteriemie si endocardite, meningite si artrite supurate, infertilitate.

Este important ca inaintea oricaror analize sa ii amintesti medicului daca ai avut vreo boala cu transmitere sexuala sau vaginita bacteriana.

Diagnosticul de boala inflamatorie pelvina se pune pe baza istoricului personal asociat cu semnele clinice si cu datele examenelor paraclinice.  Se va face analiza secretiilor vaginale si se vor verifica lame cu produsul recoltat de la nivelul colului uterin.

Analizele de sange indica semnele generale de inflamatie: leucocite usor crescute, VSH crescut, proteina C reactiva crescuta. Se poate face biopsie endometriala sau chiar explorare laparoscopica pentru un diagnostic de certitudine.

Cum se trateaza boala inflamatorie pelvina?

Boala inflamatorie pelvina este o afectiune de natura infectioasa si se trateaza cu antibiotice. Medicul ginecolog iti va recomanda medicamentul potrivit dupa realizarea unei antibiograme.

Este foarte important sa urmezi tratamentul cu antibiotice timp de 2 saptamani, chiar daca te vei simti mai bine dupa cateva zile. Pentru combaterea durerii si a disconfortului poti lua antiinflamatoare nesteroidiene.

Este important ca in boala inflamatorie pelvina sa fie indepartat orice dispozitiv de contraceptie intrauterin.

Trebuie  sa stii ca tratamentul determina vindecarea infectiei acute; daca tesutul trompelor a fost afectat, apare inflamatia cronica, ireversibila, ce poate determina sterilitate.

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.