Vaginita bacteriana- Simptome, diagnostic si tratament

Vaginita bacteriana- Simptome, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Vaginita bacteriana reprezinta infectia vaginului asociata adesea si cu inflamarea vulvei, glandelor anexe si colului uterin. In vagin exista un mediu acid (Ph 3,8-4,6) ce protejeaza mucoasa de infectii; orice factor ce determina modificarea Ph-ului va favoriza si dezvoltarea anormala a unor microorganisme.

Vaginita bacteriana apare in urma schimbarii balantei bacteriilor care sunt prezente in mod normal in vagin si duce la aparitia unor simptome suparatoare. Vaginita bacteriana este cea mai frecventa cauza a simptomelor vaginale la femeile aflate la varsta fertila.

vaginita bacteriana

Cauzele vaginitei bacteriene

Vaginita bacteriana este o boala determinata de o bacterie care colonizeaza excesiv mucoasa vaginala. Dezechilibrul florei vaginale apare daca:

- te speli ecesiv in zona genitala cu sapunuri dure
- porti lenjerie stramta sau din materiale sintetice
- ai facut un tratament indelungat cu antibiotice
- organismul tau este mai expus infectiilor din cauza diabetului
- te speli des intravaginal
- partenerul tau este purtator asimptomatic 

Simptomele vaginitei bacteriene

Poti avea vaginita bacteriana daca prezinti urmatoarele simptome locale:

- leucoree (scurgere vaginala purulenta) abundenta, iritanta, fetida;
- senzatie de arsuria insotita de mancarime (prurit);
- durere in timpul actului sexual (dispareunie);
- mictiuni dureroase si dificile (polakiurie si disurie);

Pe langa semnele locale, pot apare si manifestari generale precum: febra, oboseala, marirea de volum a ganglionilor sau colici.

In functie de cauza, mucoaza vaginala apare rosie si umflata ( in vaginita eritematoasa), acoperita cu ulceratii (vaginita ulcerata) sau cu formatiuni nodulare (vaginita granuloasa).

Diagnosticul de vaginita bacteriana

Daca ai simptomele vaginitei, medicul ginecolog este cel care te va consulta si iti poate pune acest diagnostic. Vei fi intrebata cand a debutat simptomatologia  si daca partenerul tau prezinta disconfort in zona genitala. Este important sa mergi la medic cand nu ai menstruatie; toaleta locala se face cu cel mult 12 ore inainte de consultatie, iar spalaturi vaginale, introducerea de ovule ori contact sexual nu sunt recomandate 3 zile inainte de vizita la ginecolog.

Semnele vaginitei apar in general in urma unui contact sexual sau dupa un tratament indelungat cu antibiotice, corticosteroizi, citostatice sau contraceptive orale.

vaginita bacteriana

Diagnosticul de laborator se pune in urma examinarii secretiilor. De obicei se preleva cu 3 tampoane secretie vaginala  care se examineaza ca atare si se insamanteaza pe medii de cultura. In cabinetul ginecologic se poate testa aciditatea secretiilor; de asemenea, se mai poate face testul aminelor volatile. Intr-o infectie vaginala se elibereaza un  miros neplacut, de peste stricat, la contactul secretiilor cu o substanta numita hirdoxid de potasiu.

Testele de laborator pot identifica bacteria care a cauzat infectia vaginala si ajuta la instituirea unui tratament adecvat.

Tratamentul vaginitei bacteriene

In tratarea vaginitei bacteriene trebuie urmarite urmatoarele:

- localizarea infectiei
- cunoasterea bacteriei care a cauzat infectia
- tratarea cauzei favorizante
- tratarea partenerului

Daca vaginita a fost cauzata de gonococ, se recomanda evitarea alcoolului, condimentelor si a efortului fizic; se vor respecta cu strictete masurile generale de igiena pentru prevenirea reinfectiei. Tratamentul   medicamentos este reprezentat de antibiotice: penicilina retard, ampicilina, spectinomicina, tiamfenicol, tetraciclina, doxiciclina, rifampicina, eritromicina, ofloxacin, norfloxacin.

Vaginita produsa de chlamidii se trateaza cu: tetraciclina, doxiciclina, limecilina, eritromicina, chinolone. Contactele sexuale sunt interzise pana la vindecare iar dupa tratamentul cu antibiotice sa va mai face un control ginecologic pentru confirmarea vindecarii.

Micoplasmele reprezinta un alt grup de bacterii care pot da infectii vaginale. Acestea se trateaza tot cu antibiotice: tertaciclina, doxiciclina sau eritromicina in sarcina. Cand vaginita este produsa de micoplasme va fi tratat obligatoriu si partenerul.

Vaginita bacteriana reprezinta o afectiune cu o simptomatologie extrem de neplacuta, care amana adesea prezentarea la medic din cauza pudorii. Desi vaginita  se poate vindeca si fara tratament in 25% din cazuri, este extrem de important sa vizitezi medicul ginecolog daca esti insarcinata.Trebuie sa stii ca automedicatia sau folosirea altor leacuri pot agrava boala.

Note de bibliografie:

1. Ginecologie, Petrache Vartej, Editura All, 2002

2. Indrumator practic de obstetrica si ginecologie, Corneliu Gavrilescu, Gh. Lupascu, Gh. Teleman

3. Microbiologie medicala, Ghid pentru studenti si practica medicinei, Editia a VI-a, Dumitru T. Buiuc, Editura Gr. T. Popa
Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (211)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    maria (anonim)
    3 august 2013 22:10

    Buna fetelor,vreau sa va cer parerile ma scuzati de termeni pe care ii folosesc dar altcumva nu am cum sa va explic deci eu acolo in gaura aceea de la pasarica mi-a iesit din ea o carne care o acopera si de cand mi a iesit imi curge un lichid albicios si care miroase urat ma puteti ajuta cu niste raspunsuri ca nu stiu ce sa fac.

    Mihaela (anonim)
    13 septembrie 2012 18:06

    Mai, Alina, mai clar si mai concis de atat nu se poate. Tu spui sa foloseasca termeni uzuali, oamenii au explicat pe intelesul tuturor. Nu crezi ca ar trebui sa iti pui intrebarea de ce nu intelegi?

    Ariana (anonim)
    6 septembrie 2012 07:07

    Super articol.Nota 10.

    ana (anonim)
    21 ianuarie 2011 01:01

    interesant.... insa ....cam ciudata alaturarea pozei penelopei cruz la titlul ''vaginita bacteriana'' :d

    danaela61 (anonim)
    20 ianuarie 2011 23:11

    Nu trebui sa fii medic sa intelegi termenii ...trebuie doar sa ai o cultura generala pe care ti-o dezvolti citind DIVA HAIR.

    alina (anonim)
    20 ianuarie 2011 12:12

    cand articolul e in termeni atat de dificili ma intreb ce intelege toata lumea. cred ca pt recunoasterea manifestarii acestei infectii ati putea incerca sa folositi niste termeni mai uzuali. nu toata lumea e medic sa stie exact ce insemna descrierea simptomelor.