Vulvodinia - cauze, simptome, tratament

Vulvodinia - cauze, simptome, tratament

Paraschiv Teodora

Afectiunile ginecologice nu mai reprezinta un tabu in zilele noastre. Vulvodinia poate fi insa o problema de care iti este jena sa vorbesti, desi iti provoaca un mare disconfort.

Vulva intra in alcatuirea organelor genitale feminine externe. Vulvodinia reprezinta durerea continua, cu caracter de arsura sau  mancarime, ce apare fie spontan, fie la atingere. Vulvodinia este o durere care persista mai mult de trei luni si nu este cauzata de nici o afectiune dermato-venerologica.

Cauzele vulvodiniei

Exista numeroase presupuneri in legatura cu prezenta acestei dureri. Daca suferi de vulvodinie se poate presupune ca ai o toleranta la durere scazuta.

Antibioticele si  unguentele locale, tratamentele laser si interventiile chirurgicale genitale pot fi considerate cauze ale durerilor vulvare.

Vulvodinia mai poate fi data de:

-alergiile la sapunuri sau absorbante;

-oxalatii crescuti din urina;

-leziunile nervilor pelvini;

-spasmele musculare.

Desi cauzele vulvodiniei nu au fost stabilite cu certitudine, un lucru este sigur: aceasta nu apare in cazul infectiei cu Virusul Papiloma Uman sau in cancere. 

 Vulvodinia

Simptomele vulvodiniei

Trebuie sa stii ca, vulvodinia reprezinta durere in zona genitala. Aceasta poate avea caracter de mancarime, arsura, iritatie, intepare, taiere sau strangere. Disconfortul poate fi generalizat, violent sau localizat in anumite puncte sensibile.

La controlul ginecologic, vulva are aspect normal, nemodificat.

Durerile vulvare pot fi generalizate, neprovocate, sau pot sa apara in urma presiunii exercitate pe vulva. Aceasta poate deveni dureroasa in urma raportului sexual, in urma folosirii unui tampon intern sau a unui control ginecologic.

Uneori, vulvodinia se poate datora lenjeriei de corp stramte.

Tine minte ca durerea din vulvodinie poate fi atat de severa incat te poate impirdica sa mai stai pe scaun, sa ai raporturi sexuale si iti poate produce chiar depresie.

Stabilirea diagnosticului de vulvodinie

Daca ai dureri la nivelul vulvei, mai mult de trei luni, trebuie sa te prezinti la medicul ginecolog. Acesta iti va face analize amanuntite, pentru a exclude orice infectie sau afectiune oncologica.

Medicul te va intreba detalii despre durerile pe care le ai si iti va face un examen local amanuntit.

Se poate doza nivelul de oxalati din urina, pentru ca se presupune ca acestia ar cauza vulvodinia.

Trebuie sa stii ca diagnosticul de vulvodinie este unul de excludere, care se stabileste dupa ce toate celelalte cauze de durere au fost inlaturate.

Tratamentul vulvodiniei

Daca suferi de aceasta boala poti lua analgezice pentru calmarea durerilor. Este bine ca acestea sa fie recomandate de un medic si sa le iei cu responsabilitate.

O alternativa la tratamentul medicamentos este reprezentata de unguentele locale. Poti folosi creme pe baza de anestezice sau de hormoni pentru ameliorarea durerilor.

Masajul si acupunctura sunt tratamente alternative care dau rezultate pe termen scurt.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.