Blefaroptoza - cauze, diagnostic si tratament

Blefaroptoza - cauze, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Te uiti des in oglinda? Ochii ti se deschid mai greu? De ceva vreme pleoapele tale nu te mai asculta? E posibil sa ai blefaroptoza! Este important sa vezi care este cauza si sa te tratezi!

Ce este blefaroptoza?

     Pleoapele sunt structuri musculo-cutanate care protejeaza globii oculari, asigura distributia uniforma a lacrimilor pe suprafata externa a acestora si limiteaza cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Blefaroptoza sau ptoza palpebrala  reprezinta caderea anormala a pleoapei. Este o afectiune generata de anomalii ale muschiului ridicator al pleoapei superioare care se manifesta prin caderea pleoapei superioare.

     Poate fi congenitala, cand persoana se naste cu aceasta afectiune, sau  dobandita de-a lungul vietii. Ptoza palpebrala dobandita evolueaza progresiv si de cele mai multe ori persoana afectata nu constientizeaza existenta acestei probleme.

     Blefaroptoza congenitala afecteaza cel mai frecvent ambii ochi, este izolata sau asociata cu alte anomalii. In ptozele bilaterale severe copilul isi tine capul inclinat pe spate pentru a vedea. In blefaroptoza unilaterala severa copilul dezvolta ambliopie .

Cauza blefaroptozei dobandite

Blefaroptoza dobandita se clasifica in mai multe tipuri, in functie de cauza care a generat-o:

- blefaroptoza miogena se datoreaza disgeneziei (tulburare in dezvoltare) sau afectarii in cadrul unor boli (ex. miastenia
gravis) a muschiului ridicator al pleoapei superioare;

- blefaroptoza neurogena este cauzata de conexiunile anormale intre nervul trigemen  si muschiul ridicator al pleoapei superioare;

 

- blefaroptoza mecanica  apare mai frecvent la persoanele in varsta din cauza intinderii si a surplusului de tegument si de tesut adipos subcutanat palpebral. Este generata si de prezenta unor tumori, in cadrul unor traumatisme
sau inflamatii. Greutatea suplimentara a acestor tesuturi deformate in astfel de cazuri determina caderea pleoapei;

- blefaroptoza traumatica apare dupa dilacerarea (smulgerea cu violenta) sau distrugerea pleoapei superioare in timpul unor accidente;

- blefaroptoza aponevrotica este o intindere a tendonului aponevrotic care leaga muschiul ridicator al pleoapei superioare de fata posterioara a pleoapei.

Cele mai afectate sunt persoanele in varsta, probabil din cauza pierderii elasticitatii tesutului conjunctiv. Poate sa apara ca sechela a edemului palpebral secundar traumatismelor ori infectiilor orbitei, interventiilor chirurgicale pentru tratarea cataractei sau utilizarii lentilelor de contact dure.

Diagnosticul de ptoza palpebrala

     Indiferent de tipul ptozei palpebrale, pentru stabilirea diagnosticului de blefaroptoza, medicul oftalmolog trebuie sa  parcurga anumite etape:

- sa stabileasca caracterul unilateral (afecteaza un singur ochi) sau bilateral al blefaroptozei;

- sa aprecieze impactul ptozei palpebrale asupra functiei vizuale (caderea pleoapei ingusteaza campul vizual);

- sa determine marimea ptozei utilizand aparate speciale de masurat;

- sa cerceteze cauza aparitiei blefaroptozei realizand teste si analize specifice pentru fiecare din cauzele posibile: miogena,
neurogena, mecanica, traumatica si aponevrotica.

Tratamentul blefaroptozei

     Pentru tratarea blefaroptozei exista un singur tratament in marea majoritatea cazurilor. Acest tratament este reprezentat de interventia chirurgicala.

     Tehnica chirurgicala difera in functie de cauza care a dus la aparitia ptozei palpebrale: intarirea fortei muschiului ridicator al pleoapei superioare in blefaroptoza miogena, reinserarea aponevrozei ridicatorului in ptoza palpebrala aponevrotica. In cazul blefaroptozei traumatice se realizeaza inlocuirea actiunii muschiului ridicator al pleoapei. 

     Indicatia de tratament capata caracter de urgenta la copil, intrucat obstructia axului vizual poate determina ambliopie grava (ambliopia reprezinta slabirea vederii).

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.