Ambliopia - Simptome, diagnostic, tratament

Ambliopia - Simptome, diagnostic, tratament

Paraschiv Teodora

Ambliopia reprezinta afectiunea in care ochiul nu reuseste sa dobandeasca acuitatea vizuala normala deoarece imaginile nu se formeaza corect la nivel cerebral.  Ambliopia mai este numita si "ochiul lenes" deoarece apare cand un ochi nu este folosit suficient, iar sistemul vizual din creier nu se dezvolta corespunzator. Aceasta este o afectiune in care "pacientul nu vede nimic si doctorul nu vede nimic"-van Noorden and Campos.

Ochiul lenes apare in primii 7 ani de viata la unul sau la ambii ochi. Chiar daca simptomele nu dispar dupa aceasta varsta, vederea se poate imbunatati in timp. Daca ai ambliopie poti sa folosesti un singur ochi fara sa iti dai seama de asta pentru ca are loc ignorarea involuntara a imaginii de la ochiul afectat.

ambliopia

 

Cauzele ambliopiei

Ambliopia apare la copil in cazul asocierii altei afectiuni care impiedica formarea  unei imagini clare sau folosirii normale a unuia sau a ambilor ochi.

Acoperirea constanta a unui ochi pentru o saptamana dintr-un an este posibil sa duca la ambliopie, in primii 6 ani de viata. Aceasta conditie poate apare cazul cataractei congenitale unilaterale care necesita corectie in primele saptamani de viata.

Ochiul lenes mai poate apare cand cei doi ochi interactioneaza anormal.  Daca ochii care privesc spre doua puncte diferite din spatiu in acelasi timp, proiecteaza  la nivel cerebral doua imagini diferite, apare ambliopia strabismica.

De asemenea daca un ochi este mai miop sau mai hipermetrop decat celalalt si implicit vederea este mai clara la unul din ochi, creierul invata sa ignore imaginea incetosata formata de ochiul bolnav. Astfel afectiunii initiale i se va asocia si ambliopia

Trebuie sa stii ca fara tratament precoce la ochiul afectat este posibil ca vederea normala sa nu mai poata fi restabilita niciodata. De aceea trebuie sa iti urmaresi atent copilul si sa il duci la oftalmolog inca de la primele semne.

Simptomele ambliopiei

La ochiul lenes apare reducerea acuitatii vizuale in absenta unei cauze organice sau chiar daca viciul de refractie a fost corectat.

Alt semn in ambliopie este reprezentat de faptul ca ochiul bolnav nu se misca in aceslasi timp cu cel sanatos sau ochii fixeaza puncte diferite.

Daca ai aceasta afectiune se poate ca atunci cand acoperi un ochi sa lacrimezi sau sa te doara, pentru a privi ceva trebuie sa intorci capul si uneori una din pleoape cade si acopera ochiul afectat (ptoza palpebrala).

Trebuie sa fii precauta pentru ca se poate intampla ca la copii vederea sa nu fie mai slaba sau sa existe alte semne ingrijoratoare. De aceea este recomadat ca inainte de inceperea scolii sa se faca un consult oftalmologic.

Diagnostcul de "ochi lenes"

Ambliopia poate fi diagnosticata de oftalmolog dupa depistarea acuitatii vizuale diminuate la un ochi fara alte cauze de vedere slaba. Testele care depisteaza strabismul sau diferenta de dioptrii intre ochi pot ajuta la diagnosticarea ochiului lenes.

Medicul va verifica daca ambii ochi privesc in aceeasi directie, in acelasi timp. In aceasta afectiune unul din ochi poate devia sau ramane defazat in urma miscarii celuilalt ochi.

Se mai poate face dilarea pupilelor pentru a vedea daca este necesara folosirea de lentile pentru corectarea vederii si pentru verificarea structurii si functionarii globului ocular. Sunt indicate de asemenea, teste pentru depistarea cataractei si strabismului pentru ca ambliopia apare in aceste boli.

La copiii sub 2 ani se poate diagnostica ambliopia prin fotoscreening. Acesta consta in folosirea unei camere speciale sau a unui sistem video pentru a obtine imaginile formate si reflectatela nivelul ochiului, necesitand o cooperare minima cu copilul.

Tratament ambliopie

Perioada critica pana la care dezvoltarea vederii poate fi influentata este varsta de 8 ani. La varste mici este mai usor sa tratam ambliopia prin acoperirea ochiului sanatos, fortand ochiul bolnav sa se dezvolte. Acest procedeu se numeste ocluzie iar acoperirea ochiului se face cu un plasture adeziv sau cu un plasture de culoare inchisa dintr-o banda elastica.Cand copilul poarta ochelari, plasturele se poate aplica pe una din lentile.

Ochiul trebuie acoperit pe toata perioada zilei timp de cateva saptamani sau luni. Adesea eficienta, aceasta metoda poate produce ambliopie si la ochiul sanatos.

Ochiul lenes poate fi tratat si prin plasarea unei lentile de contact intunecate in ochiul normal. Aceasta poate fi utila din considerente estetice.

O alta metoda este relaxarea prin care se estompeaza sau se intuneca vederea la ochiul dominant cu picaturi oftalmice. Creierul se va baza pe ochiul cu vederea slabita. Relaxarea este mai putin folosita decat ocluzia si se aplica in cazurile usoare de ambliopie.

Chiar daca boala este tratata cu succes pentru moment, ea poate reapare, de aceea sunt  indicate controalele regulate.

Note bibliografice:

1. Oxford Handbook of Ophthalmology, Alastair K. O. Denniston, Philip I. Murray
2. "Adams and Victor's Principles of Neurology, IX'th  edition", Allan H. Ropper and Martin A. Samuels

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Anamaria (anonim)
    28 noiembrie 2013 16:04

    Buna ziua, il rog pe dl. Jurca sa-mi spuna ce clinica din Bucuresti face tratamente referitoare la ambliopie? Multumesc!

    Jurca Dan (anonim)
    5 ianuarie 2013 15:03

    Buna ziua,am citit articolul dumneavoastra si mi se pare interesant.Se pare ca un urma unor cercetari care au durat cativa ani, a fost dezvoltata in Israel o tehnologie care poate imbunatati acuitatea vizuala scazuta, cauzata de ambliopie.Este folosita de o clinica din Bucuresti de peste un an cu rezultate imbucuratoare.Succes.Jurca Dan