Herpesul palpebral- o infectie grava a pleoapei

Herpesul palpebral- o infectie grava a pleoapei

Paraschiv Teodora

Adesea ai auzit de afectiunea virala numita herpes. Acesta apare frecvent la nivelul buzelor , nasului ori in zona genitala, in perioadele in care organismul este mai slabit. Trebuie sa stii insa ca virusul Herpex simplex afecteaza si pleoapele.

Herpesul palpebral este infectia acuta cu caracter recurent, provocata de virusul herpetic ce produce leziuni la nivelul ochiului si anexelor. Microorganismul determina leziuni oculare pentru ca se localizeaza pe nervul trigemen , pe ramura sa oftalmica.

Cauza herpesului palpebral

Herpesul palpebral este o leziune  provocata de virusul herpes simplex sau herpes zoster (virusul varicelei).

Este util sa stii ca virusul herpetic se transmite prin contact direct de la o persoana la alta, dar si prin folosirea in comun a anumitor obiecte. Leziunea corespunzatoare infectiei herpetice apare cand exista deja o mica rana la locul de contact cu virusul, prin care acesta patrunde in organism.

In general primul contact cu virusul herpetic are loc in perioada copilariei, pana la varsta de 3 ani. Ulterior acesta ramane latent in organism si se reactiveaza in momentele in care organismul este slabit de o raceala sau alta infectie.

Simptomele herpesului palpebral

Cand contactezi prima data acest virus nu vei avea simptome evidente. In schimb , in timpul recidivelor manifestarile sunt suparatoare de tipul prurit (mancarime) si senzatie de arsura.

La nivelul pleoapelor apar vezicule cu lichid ,iar pielea devine rosie si umflata. Veziculele se sparg si ulceratia care rezulta se acopera cu o crusta ce cade spontan dupa o saptamana, lasand tegumentul mai iritat.

Leziunea veziculara este insotita si de durere. Alaturi de pleoapa, trebuie sa stii ca mai pot fi afectate si irisul, conjunctiva sau corneea.

 

Diagnosticul de herpes palpebral

Diagnosticul de herpes palpebral se pune in primul rand pe baza aspectului leziunilor. Confirmarea diagnosticului se poate face printr-o serie de teste:

-examenul la microscop al probelor recoltate din leziune;

-cultura virusului herpetic;

-imunofluorescenta;

-teste serologice.

Tratamentul herpesului palpebral

Poti incerca sa tratezi aceasta afecttiune cu unguente antivirale de tipul Dendrid sau Zovirax.

Este important insa sa folosesti pudre antiseptice cu oxid de zinc sau dermatol, iar pentru prevenirea infectiilor microbiene, vei aplica antibiotice.

Daca ai herpes palpebral mai poti primi tratament cu antivirale pe cale generala, tablete sau intravenos. Cel mai folosit antiviral este aciclovirul, cu precautie, insa, pentru ca este hepatotoxic.

In concluzie, infectia herpetica este o boala ce nu se trateaza. O data ce ai contactat virusul nu vei mai scapa de el. De aceea este important sa folosesti prosopul tau de fiecare data, sa nu iti atingi ochii cu mainile murdare si sa te speli cat mai des.

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.