Degenerescenta maculara - simptome, diagnostic si tratament
- Cauzele degenerescentei maculare
- Semnele si simptomele degenerescentei maculare
- Diagnosticul de degenerescenta maculara
- Tratamentul degenerescentei maculare
Diagnosticul de degenerescenta maculara incepe sa devina din ce in ce mai cunoscut tuturor pacientilor si medicilor, aceasta afectiune incepand sa prinda contur in toata lumea. Degenerescenta maculara descrie o varietate de conditii patologice, dar extrem de comune care afecteaza macula (portiune a retinei ochiului) si in acelasi timp vederea centrala. Vederea centrala reprezinta ceea ce vedem in fata noastra, ceea ce vedem in lateral numindu-se vedere periferica.
Macula este partea principala a retinei si este responsabila de vederea in detaliu si vederea colorata, vederea care o folosim pentru a citi, scrie si pentru a recunoaste fetele. Degenerescenta maculara prezinta doua forme: forma uscata, atrofica si forma umeda, neurovasculara/exudativa. Forma uscata este cea mai des intalnita, aparand in aproximativ 90% din cazuri, cu un prognostic favorabil, pe cand cea umeda este mai rar intalnita, cu o evolutie mult mai grava.
Cauzele degenerescentei maculare
Nimeni nu cunoaste cauzele sau etiologia degenerescentei maculare legate de imbatranire. Cauzele sunt probabil mostenite genetic, dar factorii de mediu joaca un rol important in dezvoltarea acestei afectiuni. Degenerescenta maculara este de obicei prezenta la membrii aceleiasi familii. Pot exista o varietate larga de gene diferite si proteine asociate cu degenerescenta maculara uscata si cu cea umeda.
Urmatorii factori de risc au fost asociati cu aparitia acestei afectiuni:
- varsta: probabilitatea de a dezvolta degenerescenta maculara creste odata cu varsta;
- rasa: degenerescenta maculara este mai comuna la persoanele albe, dar poate aparea la toate rasele; - pigmentarea: persoanele cu pigment mai deschis sunt predispuse in dezvoltarea acestei afectiuni;
- sexul: femeile par a avea un risc mai mare;
- culoarea irisului: cu cat este mai deschis cu atat este un risc mai mare in dezvoltarea acestei boli.
Alti factori de risc mai sunt: fumatul, obezitatea, apneea de somn. expunerea excesiva la razele solare, grade mari de miopie si binenteles istoricul familial.
Semnele si simptomele degenerescentei maculare
Simptomele degenerescentei maculare includ urmatoarele: vedere centrala incetosata, neclara sau ,,incetinirea '' apropierii sau departarii in vedere; aparitia de pete negre in vedere; liniile drepte par neregulate sau curbate, iar obiectele apar cu forme si culori diferite in fiecare ochi.
Un alt simptom este micropsia, care reprezinta perceperea formelor diferit de catre fiecare ochi, mai mic in unul decat in celalalt, dar poate indica de asemenea o inflamare a maculei, ducand la o distanta mai mare intre fotoreceptorii individuali, care fac creierul sa perceapa obiectele mai mici decat sunt cu adevarat. De asemenea mai poate aparea o durere la nivelul ochiului, de intensitate mai mare sau mai mica.
|
Diagnosticul de degenerescenta maculara
Pentru diagnosticarea acestei afectiuni trebuie consultat un medic specialist, oftalmolog, inca de la aparitia primelor semne ale bolii, acesta efectuand o serie de examene pentru a determina daca degenerescenta maculara este prezenta sau nu, gradul ei, sau eventuala prezenta a unei alte afectiuni.
In general persoanele mai in varsta de 45 de ani, ar trebui sa beneficieze de un consult oftalmologic la fiecare 2 ani pentru diagnosticarea afectiunilor ale caror aparitie este strans legata de inaintarea in varsta. Dilatarea pupilara, testul Amster si fluorescena in angiograma sunt cele mai folosite teste actuale pentru diagnosticarea degenerescentei maculare. Aceste teste sunt efectuate de orice medic specialist unui pacient care prezinta oricare din semnele prezentate mai sus.
Tratamentul degenerescentei maculare
Pentru forma uscata a degenerescentei maculare nu s-a gasit inca un tratament.
Pentru forma umeda sunt diferite tratamente, dintre care cel cu laser, care poate stopa sau vindeca primele semnele ale afetiunii. Laserele cu argon si krypton sunt cele mai folosite in tratarea acestei boli. Vederea nu se imbunatateste de obicei dupa tratamentul cu laser, el functionand in aproximativ 50% din cazuri si doar putine persoane indeplinesc criteriile pentru a beneficia de acest tratament. Limitarea acestui tratament a dus la cautarea altor forme de terapie.
In 2000 a fost aprobat tratamenul cu verteporfin, care este administrat intravenos si un laser special este folosit pentru inchiderea vaselor de sange anormale, lasand retina intacta. Deoarece verteporfin este activat de lumina, trebuie evitata expunerea la soare in primele 5 zile dupa tratament. Antioxidantii sunt de asemenea indicati in tratamentul degenerescentei maculare, fiind demonstrata deficienta lor in aceasta afectiune.
Nu toate persoanele cu degenerescenta maculara sufera de pierderea semnificativa a vederii in ambii ochi, doar 59% din ei. Este important de stiut pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune ca nu vor ramane fara vedere in totalitate, desi vederea centrala este afectata de boala, le ramane cea periferica. Trebuie sa ne prezentam la medic inca de la aparitia primelor semne pentru a usura foarte mult tratarea acestei boli care afecteaza considerabil viata.
Bibiografie:
1.,,Tratat de oftalmologie'', autor:Paul Cernea, editura Medicala, 2008.
2.,,Atals of Clinical Ophthalmology'', autor:David J. Spalton, editura Churchill Livingstone.