Degenerescenta maculara - simptome, diagnostic, tratament

Degenerescenta maculara - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Mama ta iti spune ca vede pete albe/negre de ceva timp? Tatal tau se plange ca nu mai vede sa citeasca nici cu ochelari? Nu-i intelege gresit, nu vor atentia ta...e posibil sa aiba degenerescenta maculara .

Ce este degenerescenta maculara?

Retina este o foita nervoasa care tapeteaza suprafata interna a globului ocular si este impartita in retina oarba si retina vizuala. Retina oarba este situata anterior de ora serrata si nu participa la procesul de formare a vederii. Retina vizuala, situata posterior de ora serrata, cuprinde doua zone: centrala si periferica.

Retina centrala, numita si arie maculara, este zona cu importanta maxima pentru vedere intrucat are rol in perceptia clara a imaginii si abilitatea de a percepe culorile.

Degenerescenta maculara reprezinta tendinta de degenerare a zonei centrale a retinei cu consecinte importante asupra vederii. Reprezinta cea mai importanta cauza de cecitate (orbire) legala la populatia peste 75 ani.

Cauzele degenerescentei maculare

O serie de factori de risc contribuie la aparitia acestei afectiuni:

-inaintarea in varsta este principalul factor de risc care contribuie la aparitia acestei afectiuni care, din nefericirere, nu poate fi nici evitat si nici tratat;

-bolile cardiovasculare asociate (in special hipertensiunea arteriala);

-fumatul;

-dieta saraca in substante care contin caroten. Carotenul se gaseste in fructele si legumele de culoare galbena ori rosie.

- expunerea prelungita la radiatii ultraviolete;

-hipermetropia;

-nivelul crescut de colesterol (in special HDL). 

Semnele si simptomele degenerescentei maculare

Exista doua forme de degenerescenta maculara: forma neo-vasculara in care se formeaza noi vase de sange la nivelul retinei si forma non-neovasculara.

Degenerescenta maculara forma non-neovasculara reprezinta forma cea mai frecventa si mai putin grava,  fiind in proportie de 90% din cazurile de degenerescenta maculara legata de varsta. Afecteaza ambii ochi, asimetric. Semnele si simptomele acestei forme includ:

- scaderea acuitatii vizuale centrale treptat si definitiv;

- examinarea campului vizual releva prezenta unui scotom central.

Scotomul reprezinta pierderea vederii pe o portiune limitata a campului vizual.

Degenerescenta maculara forma neo-vasculara este mai putin frecventa, dar mai grava, deoarece determina o scadere rapida si importanta a vederii.

Apar metamorfopsii (tulburare e vederii constand in deformarea obiectelor datorita erorilor de perceptie in plasarea corecta a acestora in spatiu) si scade acuitatea vizuala de aproape fiind nevoie de un efort suplimentar pentru a citi, a distinge trasaturile fetei persoanelor etc.  

Diagnosticul de degenerescenta maculara

Prezenta unui scotom central sau scaderea brusca a acuitatii vizuale obliga persoana in cauza sa consulte un medic oftalomolog. Pentru stabilirea diagnosticului de degenerescenta maculara legata de varsta sunt necesare anumite examene de laborator:

- examenul fundului de ochi deosebeste degenerescenta maculara forma non-neovasculara de forma neovasculara;

- angiografia cu fluoresceina evidentiaza neovasele subretiniene;

- examenul campului vizual releva prezenta unui scotom central;

- tomografia retiniana ofera informatii suplimentare asupra leziunilor prezente.

Tratamentul degenerescentei maculare

Descoperirea unui tratament eficient impotriva imbatranirii ar rezolva multe probleme, printre care si degenerescenta maculara. Pana atunci insa degenerescenta maculara beneficiaza de alte tratamente.

Tratamentul degenerescentei maculare forma non-neovasculara beneficiaza de tratament medicamentos (suplimente vitaminice, minerale si antioxidanti) care intarzie progresia bolii si aparitia neovaselor. Persoanele cu vedere scazuta beneficiaza de sisteme optice de magnificatie a imaginii.

Tratamentul prompt al neovascularizatei in degenerescenta maculara forma neovasculara se realizeaza prin injectarea intra-vitriana repetata a unor agenti antiangiogenetici(anti- VEGF) care impiedica formarea unor noi vase de sange. Tratamentul acestei forme de degenerescenta maculara include si terapia fotodinamica, fotocoagularea laser, alte terapii injectabile vitriene. 

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.