Traumatismele palpebrale- cauze, simptome, diagnostic

Traumatismele palpebrale- cauze, simptome, diagnostic

Paraschiv Teodora

Orice contuzie, plaga sau arsura severa la nivelul pleoapelor poate conduce la modificari structurale si functionale severe. Recunoasterea, evaluarea si tratamentul corect al unui traumatism palpebral poate asigura o vindecare estetica si o functionalitate corespunzatoare a pleoapelor.

Cauzele traumatismelor palpebrale

Afla ca exista numerosi agenti traumatizanti care pot da leziuni la nivelul pleoapelor. In functie de agentul cauzal, pot exista:

-traumatisme provocate de obiecte plate, netaioase (piatra, pumn, caderi pe fata); acestea poarta numele de contuzii  si se pot solda cu echimoze si hematoame.

-traumatisme provocate de obiecte ascutite, taioase, ce conduc la plagi taiate;

-traumatisme provocate de obiecte (carlige, sarme) care produc rupturi si smulgeri ale pleoapei;

-arsuri ale pleoapelor in urma contactului cu agenti chimici.

Simptomele traumatismelor palpebrale

 

Echimozele si hematoamele palpebrale apar in urma lovirii pleoapei. Hematomul reprezinta acumularea de sange la acest nivel.

Trebuie sa stii ca hematomul poate fi insotit de fracturi ale orbitei sau fracturi ale bazei craniului.

 

Emfizemul palpebral reprezinta acumularea de aer in grosimea pleoapelor. Acesta apare dupa contuzii puternice la nivelul ochiului si este datorat deschiderii sinusurilor fetei in cursul fracturilor.

Daca ai emfizem palpebral, vei observa ca ai pleoapa umflata si vanata, iar, daca o palpezi, poti auzi crepitatii.

Trebuie sa stii ca in urma lezarii pleoapei superioare poate aparea ptoza palpebrala. Aceasta reprezinta  caderea pleoapei superioare, insotita de aparitia unei tumefieri (umflaturi).
In cadrul traumatismelor palpebrale, pot aparea plagi.

 

  Acestea sunt produse de obiecte ascutite sau taioase, caz in care vindecarea se face mai usor. Plagile palpebrale prin muscatura sau smulgere sunt mai grave pentru ca determina leziuni intinse, sfarcelari si pierderi de tesut. De asemenea, in cadrul acestor traumatisme poate aparea infectia, din cauza antrenarii de impuritati (pamant, vegetale).

Tratamentul traumatismelor palpebrale

Daca ai un traumatism palpebral, este recomandata corectarea chirurgicala. De asemenea, este obligatoriu sa faci vaccin antitetanic.

In cazul plagilor palpebrale, este necesara curatarea leziunii cu ser fiziologic, apa fiarta si solutii antiseptice (tinctura de iod sau betadina). De asemenea, este important sa fie scosi si corpii straini din leziunie.

Daca este necesara interventia chirurgicala pentru rezolvarea traumatismului palpebral, ti se poate face anestezie locala cu xilina sau lidocaina. Pentru diminuarea sangerarii se va asocia adrenalina.

Hematoaamele de dimensiuni mici sau medii nu necesita ingrijiri speciale. Acestea se vor resorbi in 10-14 zile, spontan sau in urma aplicarii de comprese reci.

Daca hematomul este mai mare si nu are tendinta evidenta de resorbtie, se va inciza si drena, pentru a evita infectarea zonei.

Si ptoza palpebrala este o leziune care necesita interventie chirurgicala.

Daca ai facut emfizem palpebral, trebuie sa stii ca el se resoarbe spontan in cateva zile. Este important sa nu iti atingi pleoapa afectata sau sa iti sufli nara de pe partea leziunii. Cand emfizemul persista si se evidentiaza fracturi la radiografie, este necesara interventia chirurgicala pentru rezolvarea fracturii.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.