Tuberculoza palpebrala - simptome, diagnostic si tratament

Tuberculoza palpebrala - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Cu ani in urma, inainte de a descoperi Koch bacilul care-i si poarta numele, se murea "de piept''. In zilele noastre, tuberculoza se localizeaza in cele mai neasteptate locuri din organism, inlcusiv la pleoapa.

Avantajul nostru este faptul ca astazi se cunoaste tratamentul. 

Ce este tuberculoza palpebrala?

Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch ajunge sa infecteze omul din cauza saraciei si a mizeriei prin maini murdare contaminate sau prin expunerea la praful cu particule care contin bacilli tuberculosi (de exemplu in mijloacele de transport in comun!).

Tuberculoza primara apare atunci cand bacilul ajunge pentru prima data in organism si de cele mai multe ori se localizeaza pulmonar.

Tratarea corecta a tuberculozei primare evita aparitia tuberculozei secundare in care are loc diseminarea prin sange a bacililor de la un focar tuberculos localizat la nivel pulmonar.

Bacilii se pot localiza oriunde, in orice tesut: os, la nivelul tubului digestiv (frecvent in intestinul subtire), ficat, rinichi, creier, ganglioni limfatici si nu in ultimul rand la nivelul pleoapei. 

Semnele si simptomele tuberculozei palpebrale

Pielea pleoapelor prezinta o alternanta de regiuni de hipopigmentare si hiperpigmentare cu zone congestionate; aceste regiuni se vindeca si in locul lor raman cicatrici inestetice si retractile.

La nivelul pleoapei apar fistule prin care se elimina puroi alb-galbui, cazeos, ca urmare a inflamatiei tuberculoase a orbitei (osteita sau osteoperiostita tuberculoasa orbitara). Fistula poate avea ca punct de plecare si inflamatia tuberculoasa a glandei lacrimale.

Localizarea tuberculozei la nivelul pleoapei poate prezenta uneori semnele si simptomele unei blefarite (inflamatia marginii libere a pleoapelor): prurit sau mancarime a pleoapelor, senzatie de arsura sau senzatia de corp strain intraocular, lacrimare, fotofobie, ulceratii localizate la baza genelor, edematierea si congestia pleoapei. 

Modificarile localizate la nivelul pleoapei se pot asocia cu semnele si simptomele tuberculozei pulmonare:

- scadere in greutate;

- transpiratii, mai frecvent nocturne;

- inapetenta sau scaderea poftei de mancare;

- febra usoara;

- dureri toracice;

- tuse seaca. 

 tuberculoza palpebrala

Diagnosticul de tuberculoza palpebrala

Prezenta modificarilor pielii pleoapelor (hipopigmentare, hiperpigmentare, congestie, edematiere,  cicatrice), insotite de fistule, prurit, fotofobie, lacrimare trebuie sa determine persoana afectata sa mearga la un consult oftalmologic.

Pentru stabilirea diagnosticului de tuberculoza palpebrala sunt necesare atat examinarea clinica a leziunilor palpebrale cat si examene paraclinice sau de laborator. Cel mai frecvent diagnosticul de tuberculoza palpebrala  se stabileste pe baza asocierii cu alte localizari (pulmonara, osoasa, ganglionara).

Examenele paraclinice necesare sunt:

- radiografie toracica;

- examinarea frotiurilor din sputa, urina sau fragmente de tesut ce permit identificare bacililor;

- IDR la tuberculina;

- cultura pe medii speciale (Lowenstein-Jensen);

- testul HIV - pentru ca infectia tuberculoasa survine mai frecvent la un organsim cu imunitatea scazuta, asa cum se intampla in cazul infectiei cu HIV.

Tratamentul tuberculozei palpebrale 

Desi diagnosticul este de tuberculoza palpebrala, este indicat ca tratamentul sa se stabileasca sub indrumarea unui medic specialist pneumolog sau ftiziolog, intrucat afectarea pleoapei se asociaza de cele mai multe ori si cu afectare pulmonara.

Terapia tuberculozei palpebrale coincide cu terapia specifica tuberculozei si dureaza cel putin 6 luni, in functie de indicatiile medicului curant.

Tratamentul consta intr-o asociere de patru antibiotice, fiecare cu mecanism diferit de actiune. Cele mai utilizate antibiotice sunt Rifampicina, Pirazinamida, Izoniazida si Etambutol. 

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.