Cancerul cervical - simptome, diagnostic si tratament

Cancerul cervical - simptome, diagnostic si tratament

Vesel Teodora

Exceptand cancerul la san, cancerul cervical reprezinta cea mai frecventa malignitate la femeile din Romania, depasind cancerul de colon, cancerul pulmonar sau cancerul ovarian.

Cervixul sau colul uterin este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului. Cervixul face legatura intre uter si vagin.

Cancerul cervical sau cancerul de col uterin este o boala in care celulele normale se transforma in celule canceroase. Cancerul de col uterin de obicei se dezvolta progresiv. Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se transforma si devin celule anormale ale tesutului cervical. Mai tarziu, celulele neoplazice se multiplica si se raspandesc in profunzimea colului, pana invadeaza tesutul din jur si astfel are loc raspandirea cancerului.

Nu exista simptome care sa anunte cancerul, dar poate fi diagnosticat precoce prin testele anuale. Cancerul in stadii precoce poate sa nu prezinte simptome sau semne vizibile.

Cauzele cancerului cervical

Infectia cu HPV (Virusul Papiloma Uman) este cea mai frecventa cauza de cancer cervical. Este important de stiut ca nu toate femeile cu infectie HPV vor dezvolta cancer cervical.

Alte cauze posibile sunt:
- fumatul;
- primul contact sexual la o varsta frageda;
- numarul mare de sarcini;
- multipli parteneri sexuali, crescand riscul infectiei cu HPV;
- contraceptivele orale;
- sistemul imunitar slabit;

Simptomele cancerului de col uterin (cervical)

Din pacate, in stadiile incipiente nu exista simptome care sa anunte cancerul, dar poate fi diagnosticat prin testele periodice efectuate, de preferat anuale.

Femeile ar trebui sa efectueze un control ginecologic odata pe an, incluzand un frotiu Papanicolau pentru a verifica daca exista celule modificate in cervix.

Cele mai intalnite simptome in cancerul de col uterin (cervical) sunt:
- sangerari vaginale;
- scurgeri vaginale neobisnuite;
- dureri pelvine;
- dureri in timpul actului sexual;

Diagnosticul cancerului cervical

Investigatiile pentru detectarea cancerului cervical sau de col uterin sunt:

Testul Papanicolau
- se recomanda ca acesta sa fie facut de un medic ginecolog, o data pe an. Testul consta in raclarea celulelor de pe suprafata colului cervical si a vaginului. O bucatica de vata, o perie sau un betisor mic de lemn este folosit pentru a racla usor celulele de pe suprafata cervixului sau vaginului. Celulele sunt apoi studiate la microscop pentru a vedea daca sunt modificate.

Colposcopia este o metoda prin care se vizualizeaza interiorul vaginului si cervixului pentru zonele modificate. Colposcopul (un tub sutire dotat cu o lanterna) ajunge in cervix prin vagin. Prin aceasta metoda se pot preleva mostre de tesut pentru biopsie.

Chiuretajul endocervical este o metoda prin care se preleveaza celule sau tesut din regiunea cervicala cu ajutorul unei chiurete (instrument in forma de lingura).

Biopsia se realizeaza daca se gasesc celule modificate in testul Papanicolau. Se preleveaza o bucata de tesut din cervix si se studiaza la microscop de catre un medic anatomopatolog pentru semne de cancer.

Examenul pelvin prin care se examineaza vaginul, cervixul, uterul, ovarele si rectul.

Stadializarea cancerului

Este importanta cunoasterea stadiului pentru planificarea tratamentului. Urmatoarele investigatii pot fi folosite pentru stadializarea cancerului:

- radiografia toracica, pentru a vedea daca exista metastaze pulmonare sau osoase;
- computer tomografia (CT);
- rezonanta magnetica nucleara (RMN);
- limfangiograma, o metoda de investigare a sistemului limfatic. Aceasta investigatie ajuta la detectarea invaziilor tumorale in spatiul limfatic - prezenta ganglionilor si numarul lor;
- ecografia;
- stadializarea chirurgicala preterapeutica: se face o operatie de investigare a zonei implicate, se verifica daca celulele tumorale s-au extins in cervix sau in alte parti ale organismului. In unele cazuri de cancer cervical, acesta poate fi excizat in acelasi timp.

cancer de col uterin

Cancerul de col uterin are urmatoarele stadii:

Stadiul 0 - cand celulele canceroase se gasesc numai in primul strat de celule al cervixului si nu au invadat straturile profunde. Mai poarta numele de carcinom in situ.

Stadiul I - divizat in doua stadii IA si IB, bazat pe cantitatea de tesut tumoral:
- IA - doar o mica parte de tesut tumoral se gaseste la nivelul cervixului si care se observa la microscop. Tumora nu invadeaza tesutul in adancime mai mult de 5 mm si in intindere mai mult de 7 mm.
- IB - cancerul este localizat, poate fi vazut numai la microscop, este mai adanc de 5 mm si este mai raspandit de 7 mm sau se poate observa si fara microscop si poate fi mai mare de 4 cm.

Stadiul II
- tumora s-a raspandit dincolo de col dar nu si in pelvis, acest stadiu este divizat la randul lui in 2 stadii:
- IIA - cancerul se raspandeste dincolo de cervix pana in cele doua treimi superioare ale vaginului, dar nu si in tesuturile din jurul uterului.
- IIB - cancerul se raspandeste dincolo de cervix pana in cele doua treimi superioare ale vaginului si in tesuturile din jurul uterului.

Stadiul III
- cancerul invadeaza treimea inferioara a vaginului si poate invada peretele pelvisului si nodulii limfatici din apropiere. Stadiul III include stadiul IIIA si IIIB si se bazeaza pe gradul de raspandire a celulelor tumorale.
- IIIA - tumora a invadat treimea inferioara a vaginului, dar nu si peretele pelvin;
- IIIB - celulele canceroase s-au raspandit in peretele pelvin si/sau formatiunea canceroasa s-a marit, astfel incat se blocheaza ureterele (ce transporta urina de la rinichi la vezica). Aceste blocaje pot duce la marirea rinichilor sau la oprirea functiei lor. Nodulii limfatici din pelvis pot fi afectati.

Stadiul IV
- cancerul invadeaza vezica urinara, rectul sau alte parti ale corpului. Stadiul IV este divizat in stadiile IVA si IVB in functie de localizarea celulelor tumorale.
- IVA - cancerul este raspandit la vezica urinara sau peretele rectal sau la nodulii limfatici din pelvis.
- IVB - cancerul s-a raspandit dincolo de pelvis si nodulii limfatici pelvieni, la alte parti ale organismului ca abdomenul, ficatul, tractul intestinal sau plamani.

Tratamentul cancerului cervical

Alegerea celui mai adecvat tratament pentru cancer este o decizie care implica, de obicei, pacientul, familia si echipa de medici care participa la tratament. Se folosesc trei tipuri de tratament standard.

Tratamentul chirurgical prin indepartarea chirurgicala a cancerului este uneori curativ. Principalele proceduri chirurgicale care se practica sunt:

- Histerectomia totala este o metoda chirurgicala care consta in scoaterea uterului, inclusiv a cervixului. Daca uterul si cervixul se scot prin vagin, metoda se numeste histerectomie vaginala. Daca uterul si cervixul sunt scoase printr-o incizie abdominala, operatia se numeste histerectomie abdominala. Daca cervixul si uterul sunt scoase printr-o incizie mica in peretele abdominal folosind un laparoscop, operatia se numeste histerectomie laparoscopica completa

Histerectomia radicala este o metoda chirurgicala pentru indepartarea uterului, cervixului si a unei portiuni din vagin. Ovarele, trompele Fallope sau nodulii limfatici vecini pot fi, de asemenea, scoase.

Exenteratia pelvica este o metoda chirurgicala pentru scoaterea colonului inferior, rectului si a vezicii urinare. La femei se scot si cervixul, vaginul, ovarele si nodulii limfatici vecini. Se fac deschideri artificiale (stoma) pentru elimnarea urinei si a scaunului.

Radioterapia este un tratament al cancerului ce foloseste raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Exista doua tipuri de radioterapii. Radioterapia externa utilizeaza un aparat ce trimite radiatii catre cancer. Radioterapia interna utilizeaza o substanta radioactiva continuta in ace, seminte iradiante, fire sau catetere, care se plaseaza direct in sau langa cancer.

Chimioterapia este o metoda de tratament a cancerului care foloseste substante farmaceutice pentru a opri cresterea celulelor canceroase prin distrugerea lor sau oprirea diviziunii. Felul administrarii chimioterapiei depinde de tipul si stadiul cancerului de tratat.

Metode de prevenire a cancerului cervical

Cea mai utila metoda de preventie este testul Papanicolau. Screeningul prin testul Papanicolau facut cu regularitate poate detecta din timp modificarile celulelor. Femeile tinere ar trebui sa faca un test Papanicolau cel mai tarziu la 21 de ani, indiferent de varsta la care si-au inceput viata sexuala. Dupa varsta de 30 de ani, daca nu exista cazuri de cancer de col uterin in familie, iar ultimele trei teste au fost negative, femeile pot sa se rezume la un test Papanicolau la trei ani.

Nu uitati ca este mai usor sa prevenim, deci renuntati la fumat, evitati contactele sexuale neprotejate si aveti grija la numarul partenerilor.

Bibliografie:

Lyman, Oxford American Handbook of Oncology 

Surse foto: istock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Adina Zegrean (anonim)
    15 iunie 2011 09:09

    In legatura cu cancerul de col uterin,exista o carte a parintelui Romano Zago,gratuit pe internet.Despre Padre Romano Zago si vindecarile obtinute de el cu aloe arborescens s-a tot vorbit...Aloe nu e leacul minune si nu garanteaza vindecarea de cancer mai ales in faze terminale dar,a dat rezultate in multe boli si in multe cazuri.Era folosita ca leac minune dinainte de constructia piramidelor egiptene.